Φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να επαναφέρει τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Υπενθυμίζεται πως ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων όπως είχαν διαμορφωθεί το 2011 – δηλαδή στα 1.000 ευρώ ετησίως για όλους – έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 700 εκ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 658 εκ. ευρώ το οποίο εντόπισε και η Κομισιον στην πρόσφατη έκθεσή της.
Το εν λόγω ποσό είχε συμπεριληφθεί αρχικά στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος με στόχο να διοχετευθούν στα εφάπαξ χρηματικά ποσά για τα ειδικά μισθολόγια. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αξιοποίησε τα 324 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και ως εκ τούτου παραμένουν διαθέσιμα άλλα 658 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί). Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί στην πληρωμή των αναδρομικών που διεκδικούν 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα κατάργησης των δύο δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) αλλά και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αργήσει. Είναι πολύ πιθανό ότι η απόφαση να έχει ληφθεί πριν από το Πάσχα κάτι που σημαίνει ότι και η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά το θέμα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ολομέλεια δεν θα πάει κόντρα στο τμήμα που έβγαλε απόφαση χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματικές τις καταργήσεις των δώρων. Έτσι, το δίλημμα που θα τεθεί στην κυβέρνηση είναι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αφεθούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά μέσω των δικαστηρίων ή αν θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος. Η πολιτική απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την καταβολή των δώρων, 1000 ευρώ ανά έτος ανά υπάλληλο.