Τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τα αναδρομικά τους (κατόπιν προσφυγών τους) περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας.
Αποφάσεις οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξη Μητρόπουλο, αφορούν όσους εκτός από την αίτηση κατέθεσαν και αγωγή.
Κάτι που βρίσκει αντίθετη την πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Ξάνθης και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων κ. Άννα Μπαλτζοπούλου η οποία επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν μια απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας να αφορά μια…μερίδα συνταξιούχων μόνον».
«ΕΝΤΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΟΣΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ – ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ…ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ!»
Ειδικότερα ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στην «Θ», αναφέρει ότι «δεν λέμε να ξεχάσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά. Θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τα θέματα των αναδρομικών. Όσοι είχαν κάνει αίτηση στα τέλη του έτους και δεν έκαναν αγωγή μέχρι προχθές, ξεχνούν τα αναδρομικά. Έπρεπε να είχαν κάνει και αγωγή κατά την λήξη του εξαμήνου. Όσοι είχαν κάνει δηλαδή αιτήσεις και τις άφησαν χωρίς αγωγή έως 30 Ιουνίου, ξεχνούν τα αναδρομικά. Η ισχύς της αιτήσεως εξέπνεε στο εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2018. Όσοι έχουν κάνει αίτηση και έπειτα έκαναν και αγωγή, είναι εντός διεκδικήσεων και περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι άλλοι δυστυχώς δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Μόνον όσοι έχουν κάνει και αγωγή, είναι εντός διεκδικήσεως. Αυτοί είναι που περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσοι έκαναν μόνον αίτηση και δεν την συμπλήρωσαν με αγωγή, δεν περιμένουν τίποτα. Αν δικαιωθούν από το ΣτΕ είναι σίγουρο ότι θα πάρουν χρήματα. Εμείς συνεχίζουμε ως ΕΝΥΠΕΚΚ. Έχουμε 80 εργατολόγους που καλύπτουν όλους τους ενδιαφερόμενους. Θα πάμε πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα. Στις συντάξεις και στους μισθούς ο κόσμος θα δυσκολευθεί πολύ. Επειδή απαγορεύεται να μειωθεί το πλεόνασμα (το έχουν υπογράψει και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης) θα πάμε σε δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο αυτά θα τα δούμε από τον Σεπτέμβριο. Εκτιμώ όμως ότι θα πάμε στα δύσκολα».
«ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ, ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΗ»
Στον αντίποδα η κ. Μπαλτζοπούλου, επισημαίνει ότι «Δεν μπορεί ένας νόμος να ισχύει για μια ομάδα ανθρώπων και όχι για όλους. Έχει γίνει ποτέ αυτό; Εμάς από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) μας είπαν ότι είναι κατά των αγωγών γιατί είναι μόνο για να δίνουμε λεφτά στους δικηγόρους. Φαντάζομαι ότι και ο κ. Μητρόπουλος, το είπε για ευνόητους λόγους. Είναι δυνατόν μια ομάδα που έκανε αγωγές (10-15-35%) να διεκδικήσει μόνον τα αναδρομικά και οι άλλοι να μην τα πάρουν; Δεν μπορώ να το φανταστώ καν αυτό. Είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Πιστεύω ότι θα πάρουμε θετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά δεν ξέρω αν η απόφαση αυτή θα είναι υλοποιήσιμη, με τα δεδομένα που έχουμε, γιατί αποφάσεις και προθέσεις έχουν όλοι, το πώς μπορούν να υλοποιηθούν, με ποιο τρόπο και υπο ποιες συνθήκες δεν λέει κανείς. Υλοποιήσιμη δεν μπορεί να είναι η απόφαση, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι θετική. Όσον αφορά τις αγωγές, εμείς στα μέλη μας είπαμε να κάνουν όσοι θέλουν, μέσω δικηγόρου. Δεν έκαναν όλα τα μέλη μας. Μεταξύ μάλιστα αυτών που δεν έκαναν – όχι για να μην πληρώσω αλλά επειδή δεν είχα χρόνο και επειδή γενικώς δεν πιστεύω στις αγωγές – ήμουν και εγώ. Είπα μάλιστα ως πρόεδρος του συλλόγου και ως αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ να κάνει όποιος θέλει. Προσωπικά, εγώ όλα αυτά τα ακούω «βερεσέ». Αν είναι να δικαιωθούμε, θα δικαιωθούμε όλοι. Είναι δυνατόν να δικαιωθεί μόνο μια μερίδα ατόμων που έκανε αγωγή; Η γενική «γραμμή» από την ΠΟΠΣ ήταν «μην παροτρύνετε τον κόσμο να κάνει αγωγές». Το ζήτημα είναι να υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ αν είναι θετική. Κανείς δεν αμφιβάλλει για τις προθέσεις όλων, αλλά η δυνατότητα για να δικαιωθούμε πρακτικά (σ.σ. με την επιστροφή αναδρομικών) δεν υπάρχει και αυτό είναι το ζητούμενο. Όταν, αποδημήσουμε εις Κύριον και εφόσον το ελληνικό κράτος προχωρήσει καλά θα «δικαιωθούμε» έμπρακτα. Πιστεύω ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι θετική, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό».