Αναπάντεχη «σφαλιάρα» και στον τουρισμό της περιοχής μας

Και ενώ είχαν «αναθαρρήσει» τα πράγματα μέχρι τις αρχές του έτους…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τροχοπέδη και για την επισκεψιμότητα από Βουλγαρία και –κυρίως- από Ρουμανία

Θ. Τσώνης και Στ. Καρατσομπανάκης, μιλούν στην «Θ»

Αβεβαιότητα και στάση αναμονής, στο μείζον θέμα του τουρισμού η Ρωσο – Ουκρανική σύρραξη, πέραν από την απώλεια επισκεπτών από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες εκ των πραγμάτων, συμπαρασύρει τις τιμές σε ενέργεια, προϊόντα και παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να στενεύουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για την τουριστική αγορά της χώρας μας και φυσικά της περιοχής μας.

Οι δε γείτονες Ρουμάνοι –εκ των βασικών επισκεπτών της ΠΑΜΘ- παρακολουθούν από την μια τις ορδές των προσφύγων να καταφθάνουν στην χώρα τους και συγχρόνως επηρεάζονται αρνητικά από τα όσα συμβαίνουν δίπλα τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να ακυρώνουν και κάποιοι άλλοι να «παγώνουν» την επίσκεψή τους στο Ν. Ξάνθης.

Και όλα αυτά, την στιγμή που οι ελπίδες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελμάτων με τον τουρισμό στην περιοχή μας, αναπτερώθηκαν κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και όλα – μέχρι πριν από μια εβδομάδα – έδειχναν την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από τρία σχεδόν χρόνια, υγειονομικής κρίσης.

Για όλα τα παραπάνω, μίλησαν στην «Θ» ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού στην ΠΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης και ο  γνωστός επιχειρηματίας της παραλίας του Μυρωδάτου, κ. Στέφανος Καρατσομπανάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσώνης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ενώ μέχρι και δύο εβδομάδες πριν, οι προκρατήσεις σημείωναν άνοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο, προ πανδημίας, σήμερα που μιλάμε, δύο λέξεις είναι που κυριαρχούν: Αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Διότι το θέμα δεν αφορά μόνο την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά γενικότερα τα «απόνερα» αυτής της κρίσης, σχετίζονται και με το νέο, παγκοσμίων διαστάσεων, ισχυρό κύμα ακρίβειας και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που ακούγεται ότι θα συμβεί. Οπότε, αντιλαμβάνεστε πως οι ανατιμήσεις αυτές θα μετακυλήσουν και στο κομμάτι των μεταφορών, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα (γιατί εμείς βασιζόμαστε – κατά ένα μεγάλο κομμάτι – στον οδικό τουρισμό) αλλά και τα εισιτήρια στις αεροπορικές εταιρείες (όπως ακούγεται) και γενικότερα θα υπάρξει μια αύξηση που αφορά και στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον τουριστικό κλάδο και δεν ξέρουμε πως αυτές οι ανατιμήσεις θα μετακυλήσουν στις τιμές ή θα τις απορροφήσουν κάποιες επιχειρήσεις. Ευτυχώς, έχουμε μεν ακυρώσεις, αλλά δεν είναι σε βαθμό ανησυχίας – την δεδομένη στιγμή που μιλάμε – και υπάρχει μια στάση αναμονής που μπορεί να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες, έως ότου μετρηθούν με ασφάλεια οι επιπτώσεις του «Ουκρανικού» στον τουριστικό τομέα. Βέβαια, μέχρι το Καλοκαίρι, υπάρχει ένα διάστημα κατά το οποίο μπορεί να ανακάμψει η κατάσταση, αλλά όλα σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η ΠΑΜΘ είχε και Ρώσους τουρίστες, είχε και Ουκρανούς τουρίστες, αλλά ο προβληματισμός που υπάρχει αυτήν την στιγμή – και η εξίσωση που προκύπτει – είναι γενικότερος για το τι θα γίνει και με την ενέργεια αλλά και με την όλη κατάσταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ  –  ΕΥΠΑΘΕΣ ΠΡΟΪΟΝ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟ – ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ «ΚΕΝΟ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι:

Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει ασφαλής αποτίμηση (σ.σ. αναφορικά με την πτώση και την «ζημία» από την όλη κατάσταση) και γενικότερα δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιες προβλέψεις γιατί πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο τουρισμός έχει δείξει ότι είναι ένα ευπαθές προϊόν το οποίο πλήττεται πρώτο, είτε αφορά σε υγειονομική κρίση είτε σε γεωπολιτική, διότι δεν είναι μόνον θέμα ψυχολογίας (που σίγουρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο) αλλά και θέμα κόστους (το τι θα γίνει με τις τιμές σε μεταφορές, προϊόντα και γενικότερα παροχή υπηρεσίας)

Βέβαια, εμείς επενδύουμε και στο κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού. Είναι κάτι που «δουλεύουμε», αλλά σε καμία περίπτωση ο εσωτερικός τουρισμός, δεν φτάνει για να καλύψει το «κενό» που θα δημιουργηθεί αν δεν έχουμε ροές από έξω. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ – ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ…ΠΑΜΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

Κλείνοντας ο κ. Τσώνης, σημείωσε ότι:

Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Ήδη έχουμε προγραμματισμένες εκθέσεις (βεβαίως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη έκθεση της Ρωσίας) ενώ συμμετείχαμε ενεργά στην έκθεση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπου είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε B2B συναντήσεις και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους του τουριστικού κλάδου εκεί και στο τέλος του μήνα, έχουμε το Βελιγράδι, ενώ θα έχουμε και μια πολύ δυνατή παρουσία στο Ντουμπάι, όπου οργανώνουμε μια παρουσία σαν Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ένα κοινό το οποίο αφορά σε tour operators και αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Αυτήν ην στιγμή στο Ντουμπάι, γίνεται μια πολύ μεγάλη έκθεση που αφορά στην προβολή και στον τουρισμό, οπότε θα έχουμε και εμείς παρουσία εκεί και μετά θα ακολουθήσει το Ισραήλ, που είναι μια αγορά που «ανοίξαμε» πριν λίγα χρόνια και στην οποία επενδύσαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν στην περιοχή, οπότε κοιτούμε να την ενισχύσουμε και να την αναπτύξουμε.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ – ΠΛΗΡΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ…ΑΝΑΜΟΝΗ

Από την πλευρά του ο κ. Κατατσομπανάκης, υπογράμμισε ότι:

Επειδή έχουμε ένα «δίκτυο» και επαφές μέχρι και την Ρουμανία, όντως ο πόλεμος ήρθε ακριβώς στην χειρότερη στιγμή. Εκεί που είπαμε ότι θα «ξεμπλέξουμε» με τον κορωνοϊό – και μπορώ να πω ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν πολύ ενθαρρυντικοί μήνες, μέχρι προ εισβολής – δυστυχώς, επικρατεί μια πλήρης αβεβαιότητα, ειδικά με τους Ρουμάνους. Επειδή οι Ρουμάνοι είναι δίπλα και υποδέχονται καθημερινά πάρα πολύ κόσμο, δεν ξέρουν που θα καταλήξει η κατάσταση. Άρχισαν ακυρώσεις, λόγω του ότι κάποιοι πανικοβλήθηκαν πολύ γρήγορα, γιατί τα ζουν δίπλα τους. Και σε πολλούς άλλους τομείς (όχι μόνον σε αυτό το κομμάτι) επικρατεί μια αβεβαιότητα και μια τάση αναμονής, ενώ υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να κάνουν κάποιες ενέργειες. Για παράδειγμα, υπήρχαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν σπίτι και το ανέβαλαν επειδή δεν ξέρουν τι θα γίνει. Εκεί που είχαμε την προσμονή να ξεφύγουμε από τον κορωνοϊό – και όντως όπως φαίνεται ξεφεύγουμε – ήρθε αυτό, που νομίζω ότι θα είναι πολύ χειρότερο. Κρατώ μια «αχτίδα» φωτός, εάν τελειώσει άμεσα, τουλάχιστον για τον κόσμο που ενδιαφερόμαστε, ώστε να αποκτήσει μια εμπιστοσύνη ότι δεν θα επεκταθεί περισσότερο. Ο καθένας το σκέφτεται αυτό, διότι μέχρι πριν 20 μέρες, βλέπαμε ότι στην Ουκρανία έβαιναν όλα καλά και ξαφνικά βλέπουμε απίστευτα πράγματα. Για όλο αυτό που συμβαίνει στις όμορες και «γειτονικές» χώρες που μας ενδιαφέρουν, όπως η Ρουμανία που είναι  ένας λαός 25 εκατομμυρίων – γιατί  άρχισαν να έχουν ένα ενδιαφέρον για την Θάσο και τις δικές μας περιοχές – επικρατεί μια αναμονή και μια αβεβαιότητα. Ίσως, έχουμε ένα χρονικό περιθώριο ακόμη – γιατί βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου – αν τελειώσει η πολεμική σύρραξη γρήγορα. Μόνο εκείνο περιμένω. Πάντως, προς στιγμήν η κατάσταση από θέμα κρατήσεων έχει «παγώσει».

Τους Ρώσους, έτσι και αλλιώς τους «μπλόκαρε» η Ευρώπη (όχι μόνον η Ελλάδα). Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα από τους Ρώσους. Είναι ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν μπορούμε να το θέσουμε ως φταίξιμο της Ελλάδος (αν και σίγουρα γνωρίζετε τα νούμερα αυτών που έρχονταν στην Ελλάδα).

Ως προς τους Ρουμάνους όμως και κάποιους Βούλγαρους επιχειρηματίες, είναι σε αναμονή. Όλοι άλλωστε, έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το τι θα συμβεί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το διαδοχικό τρίπτυχο «κρίση – κορωνοϊός – πόλεμος». Εκεί που ο κόσμος σκέφτονταν να προγραμματίζει τις διακοπές του, άρχισε αυτό. Επειδή, αυτές οι καταστάσεις είναι διαδοχικές και έχει γίνει «συνήθεια» να αναμένεις και να ελπίζεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Ζεις με αυτό. Και βέβαια, το μυαλό μας πάει ακόμη παραπέρα.

Βέβαια, νομίζω ότι πλέον η Ευρώπη, θα πρέπει να σκεφτεί και τους πολίτες της. Όπως σκέφτηκε με τον κορωνοϊό, όπως σκέφτηκε να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους «άμαχους», πρέπει να σκεφτεί και το «βάρος» που θα σηκώσουν οι πολίτες της, μετά τον κορωνοϊό (και τώρα με τον πόλεμο) γιατί και εμείς είμαστε «παράπλευρες απώλειες» με την οικονομική έννοια. Διότι και οι άμαχοι εκεί ξεσπιτώθηκαν αλλά και εδώ δεν είναι τίποτα, μετά από 3 χρόνια κορωνοϊου, να πάθεις ακόμη μια μεγάλη ζημιά. Και – όπως καταλαβαίνετε – πάντα η ζημιά (πως γίνεται αυτό;) γίνεται στους ίδιους τομείς, δηλαδή στον τουρισμό, στην εστίαση κ.ο.κ.