
Με αφορμή την Γενική Συνέλευση και την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
Ν. Τσαλικίδης και Στ. Κεφαλίδης, μιλούν στην «Θ»
Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε προ ολίγων στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, όπου εκλέχτηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Νέος πρόεδρος της εταιρείας εκλέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ενώ στα αξιοσημείωτα εντάσσεται το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Μύκης Ξάνθης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, εξελέγη γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για μια εταιρεία που έδωσε «λύση» στον νομό, ο οποίος μετά το άδοξο τέλος της «Αναπτυξιακής Ξάνθης», βρέθηκε στο «αέρα» χάνοντας επί της ουσίας δύο Leader. Για το «μοντέλο» της σύζευξης των δύο νομών, αλλά και για το πρόγραμμα που έληξε χθες (8/11/2019), για το οποίο υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς της Ξάνθης, μίλησαν στην «Θ» ο νέος πρόεδρος της εταιρείας κ. Νίκος Τσαλικίδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της κ. Στάθης Κεφαλίδης.
«ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»
Ειδικότερα ο κ. Τσαλικίδης ανέφερε ότι «έληξαν χθες οι προτάσεις των ιδιωτών και είμαστε σε διαδικασία προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές μέσα από δεσμεύσεις που έχουμε ζητήσει από τον υπουργό, δηλαδή και άλλα χρήματα».
«Ο ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ»
«Αυτό που έχει αυτήν την στιγμή η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ είναι ένας διευρυμένος χαρακτήρας στην Θράκη, με Ξάνθη και Ροδόπη και αυτό την καθιστά σημαντικό «εργαλείο» για τις επόμενες ημέρες των περιοχών μας» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι μια «λύση» που δίνει η Αναπτυξιακή Ροδόπης προκειμένου και η Ξάνθη να έχει την δυνατότητα ώστε να ανταποκριθούν οι επενδυτές της περιοχής. Προφανώς και γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνει όσο το δυνατόν εφικτότερη η συνεργασία Ξάνθης – Ροδόπης».
«ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ…»
Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλίδης αναφέρει ότι «προσωπικά θεωρώ πολύ επιτυχημένο το «μοντέλο». Για να οικοδομηθεί μια τέτοια συνεργασία, χρειάζεται βάθος χρόνου. Έπειτα, γιατί βλέπουμε γεωγραφικές ενότητες και δεν βλέπουμε μια ολόκληρη περιοχή που έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία; Το Πορτο – Λάγος για παράδειγμα είναι πολύ κοντά με το Φανάρι ως περιοχές. Το Leader αλιείας σχεδιάζεται χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις γεωγραφικές ενότητες. Μόνη της η Ξάνθη δεν μπορούσε να έχει Leader αλιείας, αλλά ούτε η Ροδόπη μόνη της θα μπορούσε να έχει Leader αλιείας. Όντας υπάρχουσα η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ξάνθης, πήγαμε να κάνουμε κοινοπραξία οι δυο περιοχές για να μπορέσουμε να έχουν Leader αλιείας. Να πιάνουμε δηλαδή το minimum της δραστηριότητας που απαιτούσε το πρόγραμμα για να μπορούμε να ενταχθούμε. Επομένως η γεωγραφική ζώνη είναι ενιαία. Οι λιμνοθάλασσες είναι ενιαίες ζώνες. Δεν χωρίζονται γεωγραφικά. Όταν κάνεις λοιπόν παρέμβαση στις λιμνοθάλασσες θα πρέπει να πάρεις μια ενιαία περιοχή που εμείς την λέμε Ξάνθη ή Ροδόπη αλλά είναι ενιαία περιοχή. Άρα εκ τω πραγμάτων η γεωμορφολογία των περιοχών μας, ορίζει την κοινή συνεργασία μας».
«ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΞΑΝΘΗΣ – ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
«Θα ήταν καλό να υπήρχε Αναπτυξιακή Ξάνθης και το λέω αυτό. Όσο μπορούσαμε να βοηθήσουμε και όπου μας «έπαιρνε» (γιατί ήταν ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο) το κάναμε. Όμως τώρα μιλούμε για μια νέα πραγματικότητα. Η καινούρια πραγματικότητα λέει ότι είμαστε εδώ που είμαστε και ποια ήταν η λύση για να μην χαθεί τουλάχιστον το Leader.
Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων για το Leader) για το οποίο υπάρχει μεγάλη κίνηση από την Ξάνθη. Η Ξάνθη δεν χάνει το Leader, ενώ παλιά υπήρχε ένας κίνδυνος (δεν λέω ότι θα γίνονταν) να μην ενταχθεί ξανά στο Leader. Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο.
Βέβαια και εμείς πήραμε το ρίσκο να επεκταθούμε σε ακόμη ένα νομό, αφού με την δομή της Αναπτυξιακής Ροδόπης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να κάνουμε ένα πρόγραμμα για δύο νομούς. Για ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων όπως είναι το Leader, είναι και υψηλό το ρίσκο για εμάς γιατί μπορεί να χάναμε και τα δύο. Άρα και εμείς ρισκάραμε γιατί θεωρούσαμε ότι η περιοχή έχει πολλά κοινά γεωμορφολογικά σημεία. Για αυτό λέμε ότι η γεωμορφολογία της περιοχής, βοηθά αυτήν την ώρα την σύζευξη και το έργο το οποίο κάνουμε» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «επειτα, εμείς ήμασταν εξοικειωμένοι γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε τα ΟΠΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου). Τα είχαμε και στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και για την Ξάνθη, άρα ήμασταν στην Ξάνθη από τότε.
Μέχρι τώρα πάμε καλά. Το «μοντέλο» πέτυχε, αν δούμε και την κίνηση από την πλευρά της Ξάνθης. Από εκεί και πέρα, αυτό οικοδομείται. Μεγαλώνει η εταιρία και αυτό σημαίνει ότι και οι φορείς της Ξάνθης μπήκαν μέτοχοι στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, άρα αποδέχθηκαν και αυτοί το «μοντέλο» και ήδη μετείχαν στην δεύτερη Γενική Συνέλευση και μάλιστα μπήκαν και άλλοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν οικοδομείς μια εταιρία από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό θέλει το χρόνο του, αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα (τα οποία εγώ τα μετρώ από το πόσο κερδίζει μια περιοχή) είναι πολύ καλά και αν αξιολογήσω από το Leader, βλέπω ότι η κίνηση από την πλευρά της Ξάνθης είναι πολύ μεγάλη και τα στοιχεία δείχνουν ότι το «μοντέλο» αυτό μέχρι τώρα πετυχαίνει».
«9 ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ 10 ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ LEADER – ΟΙ Α.Ε ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ…ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ»
Κλείνοντας ο κ. Κεφαλίδης σημείωσε επίσης ότι «έχουμε ως μέλος στο ΔΣ της Αναπτυξιακής τον Δήμαρχο Μύκης. Στην συνέλευση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο πρόεδρο του ΕΒΕ, οι Δήμαρχοι Μύκης και Τοπείρου, εκπρόσωποι των φορέων και ας μην ξεχνάμε ότι στην Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος Leader, από τους 19, οι 9 φορείς είναι από την Ξάνθη και οι 10 από την Ροδόπη. Αυτό ουσιαστικά είναι το διοικητικό του Leader. Είναι μια δυνατή ένωση. Μέχρι τώρα λοιπόν από την κίνηση του Leader βλέπουμε ότι αυτό πάει καλά.
Επίσης έχουμε δημόσια έργα, για τα οποία οι παραπάνω από μισές προτάσεις είναι από την Ξάνθη. Βλέπουμε λοιπόν ότι ωφελήθηκε και ο Ν. Ξάνθης από αυτήν την σύζευξη. Χάθηκαν ένα ολόκληρο Leader (σ.σ από την Ξάνθη) και ένα Leader αλιείας.
Οι Ανώνυμες Εταιρείες δεν έχουν τοπικότητα. Όταν από την άλλη έχουμε μέτοχο την περιφέρεια με 15%, μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε και περιφερειακοί. Δεν μας απαγορεύει κανείς να κάνουμε δράσεις σε όλη την περιφέρεια γιατί έχουμε φορείς περιφερειακής εμβέλειας. Έχουμε επίσης το ΤΕΕ Θράκης και την ΠΕΔ (με μεγάλο ποσοστό), άρα η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ στην δομή της έχει φορείς είτε περιφερειακής εμβέλειας είτε εμβέλειας Θράκης, ως την ώρα.
Μην ξεχνάμε ότι για συνεργαστούμε με την Ξάνθη, είχαμε απαιτήσει να υπάρξει πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των φορέων της Ξάνθης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Το απαιτήσαμε για να μην μας «κατηγορήσουν» ποτέ ότι μπήκαμε σε «χωράφια» άλλου. Το θέμα μάλιστα πέρασε από Δημοτικά Συμβούλια ότι δέχονται να καταθέσει πρόταση η Αναπτυξιακή Ροδόπης και να γίνουν μέλη της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Επομένως έχουμε και την σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων. Έπειτα, δεν είναι εύκολο να φτιάχνεις φορέα από το «μηδέν». Είναι δύσκολο όταν έχεις ήδη σε εκκαθάριση τον προηγούμενο φορέα σου. Αυτή ήταν η πιο εύκολη και η πιο ευέλικτη λύση, αν και πήραμε το ρίσκο αλλά για το καλό του κόσμου και των επενδυτών».