Κλειστή η «ΜΕΘ», σε αναμονή τα χειρουργεία, στα… «κάγκελα» οι εργαζόμενοι
Ελ. Γεωργιάδου: «Δεν βγαίνουν τα προγράμματα – Με προσωπικό ασφαλείας καθημερινά κάποια τμήματα»
Αυξάνονται καθημερινά τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Ξάνθης, δεδομένης και της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού, την ίδια στιγμή που παραμένουν σε αναστολή 90 και πλέον συνάδελφοί τους.
Εν τω μεταξύ, οι καλοκαιρινές ολιγοήμερες άδειες μπαίνουν επίσης στο πλάνο του προγράμματος, το οποίο όμως «δεν βγαίνει». Για τα δε χειρουργεία οι αναμονές βρίσκονται στον… «Θεό» και η υποστελέχωση του νοσοκομειακού ιδρύματός μας σε γιατρούς περισσότερο και σε νοσηλευτές λιγότερο, συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους εναπομείναντες, κουρασμένους, υγειονομικούς και τις κλινικές, κάποιες εκ των οποίων παρά το γεγονός ότι έχουν… συγχωνευτεί, φτάνουν να λειτουργούν ακόμη και σε καθημερινή βάση με «προσωπικό ασφαλείας».
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Ελένη Γεωργιάδου.
«ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ‘’ΖΟΡΙ’’ – ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ»
Αναλυτικότερα, η ίδια αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο αριθμός των συναδέλφων σε αναστολή αλλάζει συνεχώς. Αρχικά είχαν βγει 90 αλλά σήμερα δεν γνωρίζω πόσοι παραμένουν σε αναστολή. Το νοσοκομείο ήταν πάντα υποστελεχωμένο, πόσο μάλλον τώρα που έχουν βγει και αυτοί οι άνθρωποι που ήταν ενεργοί. Επίσης αυτοί που φεύγουν δεν αντικαθίστανται. Επίσης, οι συνάδελφοι που βγαίνουν θετικοί, παραμένουν πέντε μέρες σε καραντίνα και αν εξακολουθούν να είναι θετικοί, παραμένουν για ακόμη δύο μέρες και έπειτα επιστρέφουν ανεξαρτήτως του αν παραμένουν θετικοί ή όχι. Βγαίνουν συνεχώς θετικοί συνάδελφοι και τα προγράμματα «βγαίνουν» με το «ζόρι». Σε πολλές περιπτώσεις οι καλοκαιρινές άδειες βγαίνουν για πέντε ημέρες (και όχι δέκα εργάσιμες δηλαδή δύο εβδομάδες επί της ουσίας) για κάποιους συναδέλφους. Να σας πω επίσης ότι κάποια τμήματα δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας καθημερινά. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν περιθώριο να βγάλουν άδειες και οι πέντε μέρες λαμβάνονται «εις βάρος» των συναδέλφων που παραμένουν. Και τώρα με τα κρούσματα, δεν το συζητούμε ότι δεν βγαίνουν τα προγράμματα».
«ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ – ΑΝΑΣΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ»
Επίσης η ίδια επισήμανε ότι «η μόνη λύση είναι να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή για να μας δώσουν μια «ανάσα». Μην φανταστείτε πως θα γίνει θαύμα» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι πολλοί εκτός και το κακό είναι ότι βγαίνουν συνεχώς θετικοί και είναι φυσικό, γιατί είμαστε εντελώς «ελεύθεροι» στην κοινωνία, επομένως κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από παντού».
«ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ… ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν πραγματοποιούνται χειρουργεία, η κ. Γεωργιάδου, απαντά: «Λένε ότι κάποια γίνονται, αλλά γενικά υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία. Δεν άλλαξε κάτι σε αυτό. Υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή για ένα χειρουργείο και όποιος έχει την οικονομική ευχέρεια απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι περισσότεροι πια δεν την έχουμε».
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΑΝ…ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ»
«Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και να μην βρεθεί στην πόρτα του Νοσοκομείου και καταλάβει ξαφνικά τι γίνεται» υπογράμμισε επίσης η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΞ, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός της υποστελέχωσης ειδικά από πλευράς ιατρών, σημείωσε: «Ποιοι θα μείνουν με αυτές τις συνθήκες; Ποιοι θα μείνουν με τις αλλεπάλληλες εφημερίες; Γιατροί παραιτούνται και επιστρέφουν. Όλα πια βασίζονται στο φιλότιμο και στην υπεράνθρωπη προσπάθειά μας. Το οποίο φιλότιμο έχει εξαντληθεί γιατί και οι περισσότεροι είμαστε από 45 ετών και πάνω. Δεν αντέχουμε άλλο. Πόσα Καλοκαίρια να περάσουμε περιμένοντας να πάρουμε την άδειά μας και να ξεκουραστούμε; Για να βγουν οι άδειες πρέπει κάποιοι να αναπληρώσουν τις βάρδιες αυτές. Τα προγράμματά μας βγαίνουν πολύ δύσκολα και σε κάποια τμήματα ακόμη πιο δύσκολα. Και σκεφτείτε ότι έχουν κλείσε και τμήματα (ΜΕΘ) ενώ υπάρχουν και τμήματα που συνενώθηκαν. Και πάλι υπάρχει τρομερή έλλειψη πρώτα σε ιατρικό προσωπικό και μετά σε όλους τους υπόλοιπους».