Αναβρασμός στην Ξάνθη για τις αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ της προσχολικής

Τέλος Σεπτεμβρίου αναμένονται τα ΠΡΟΚΑΤ – Μια εβδομάδα επιπλέον ο χρόνος τοποθέτησής τους

Τι λένε στη «Θ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η δ/ντρια της Α’ Βάθμιας Εκπ/σης

 

Καθημερινές οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις γονέων και εκπ/κών για το θέμα της στέγασης των παιδιών, που καλούνται υποχρεωτικά να παρακολουθήσουν επί διετία την προσχολική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους αντιδρώντες, είναι απαράδεκτο να μην έχουν στηθεί ακόμη οι ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά, επιρρίπτοντας το βάρος των ευθυνών στον Δήμο Ξάνθης, που είναι και ο αρμόδιος για το θέμα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την νέα ημερομηνία που έδωσαν χθες οι «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ) θα παραλάβει όμως ο Δήμος Ξάνθης, τους προκατασκευασμένους οικίσκους, που όμως χρειάζονται μια επιπλέον εβδομάδα για να τοποθετηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να φιλοξενήσουν τα μέχρι και σήμερα «άστεγα» προνήπια, που υποχρεούνται πλέον να φοιτήσουν για δύο έτη στο νηπιαγωγείο.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Εύη Στυλιανίδου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι ο δήμος έχει την αρμοδιότητα της στέγασης των εκπαιδευτικών μονάδων και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση την αρμοδιότητα της λειτουργίας τους καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος επιβεβαιώνει τα περί «χρονοδιαγράμματος» και τα περί «προστατευμένων βάσεων»  ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η καθυστέρηση για τους οικίσκους οφείλεται στην ΚΤΥΠ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Ειδικότερα η κ. Στυλιανίδου επισήμανε ότι «ο δήμος έχει την αρμοδιότητα στέγασης των εκπαιδευτικών μονάδων. Εμείς έχουμε την αρμοδιότητα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και συνεργαζόμενοι με τους δήμους, φροντίζουμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Σε αυτό το επίπεδο κινηθήκαμε.

Στην διαδικασία του επείγοντος, βοηθήσαμε την λειτουργία τους σε χώρους των δημοτικών σχολείων, προτείνοντας λύσεις, συνεργαζόμενοι με τον δήμο, της όσο το δυνατόν καλύτερης στέγασης και εξυπηρέτησης των στεγαστικών αναγκών.

Εμείς έχουμε το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό για την λειτουργία των νηπιαγωγείων. Βοηθήσαμε με τις κατευθύνσεις και προτάσεις μας, αλλά και με την διάθεση των δημοτικών σχολείων και συνεισφέραμε σε αυτό. Επίσης συνεισφέραμε στην προσπάθεια να καλύψουμε τον εξοπλισμό με την έγκαιρη και γρήγορη παραλαβή του από την ΚΤΥΠ.

Αυτήν την στιγμή, τα τμήματα των νηπίων και προνηπίων είναι εξοπλισμένα όπως και τα άλλα. Έχουν το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό των επίπλων που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία τους. Φροντίσαμε για το καλύτερο που μας αφορά».

 

ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΚΤΥΠ – 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ – ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Από την πλευρά του ο κ. Ζερενίδης διευκρινίζει ότι «οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι μια διαδικασία όπου εμπλέκονται τρεις υπηρεσίες (το υπουργείο που κάνει την προμήθεια των ΠΡΟΚΑΤ και του εξοπλισμού, η «ΚΤΥΠ» που κάνει την μεταφορά και την τοποθέτηση και ο Δήμος Ξάνθης που κατασκευάζει τις βάσεις). Εμείς από την δική μας πλευρά, κατασκευάσαμε τις βάσεις εντός χρονοδιαγράμματος.

Ήταν περατωμένες τέλη Αυγούστου, οπότε από αρχές Σεπτέμβρη ήμασταν έτοιμοι και μπορούσαμε να προλάβουμε την σχολική χρονιά. Στο χρονοδιάγραμμα που μας έδωσε η ΚΤΥΠ, ήταν να τοποθετηθούν στις 7 Σεπτεμβρίου οι οικίσκοι οπότε θα ολοκληρώνονταν και το έργο και δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα και το ότι οι αυλές των σχολείων (που έχουν μπει οι μαθητές) είναι «εργοτάξιο».

Αυτό είναι το πρόβλημα της ασφάλειας για το οποίο κάποιοι γονείς έχουν μια αγωνία και έναν φόβο. Η καθυστέρηση οφείλεται καθαρά στις «Κτιριακές Υποδομές» και στον ανάδοχο. Επειδή είναι πολλές οι αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, βγήκαν εκτός χρονοδιαγράμματος.

Εμείς μιλάμε καθημερινά μαζί τους και σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη ) μας έδωσαν σαν τελική ημερομηνία (ότι θα έρθουν οι αίθουσες) στις 30 Σεπτεμβρίου. Οπότε – υπολογίζοντας και μια εβδομάδα για να τοποθετηθούν  – μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι τελειωμένες οι αίθουσες και θα μπορούν να πάνε τα παιδιά.

Αυτό μας έδωσαν ως ημερομηνία. Συνήθως αλλάζει γιατί βγαίνουν αυτοί εκτός χρονοδιαγράμματος. Εμείς ως Δήμος Ξάνθης κάναμε έναν διαγωνισμό, μπήκε ανάδοχος, κατασκεύασε τις βάσεις εντός χρονοδιαγράμματος, συνεννοηθήκαμε με τις «Κτιριακές Υποδομές» και μας ήρθε ο εξοπλισμός – γιατί ήταν άλλη προμήθεια ο εξοπλισμός και άλλη οι αίθουσες – επικοινωνήσαμε με τον ανάδοχο των οικίσκων, έστειλε εκπρόσωπο μηχανικό, είδαμε τους χώρους που θα τοποθετηθούν οπότε κάναμε και την σχετική προεργασία και είμαστε πραγματικά έτοιμοι ως Δήμος Ξάνθης».

ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΑ

«Κυκλοφορεί – και κυρίως αυτό διέρρευσε μέσω της αντιπολίτευσης – ότι ευθύνεται ο Δήμος Ξάνθης, αλλά πραγματικά ο δήμος δεν ευθύνεται καθόλου. Αντιθέτως, εμείς ήμασταν οι μοναδικοί που ήμασταν έτοιμοι και μάλιστα λάβαμε και συγχαρητήρια από το υπουργείου, καθώς από όλους τους δήμους, ήμασταν οι πιο έτοιμοι.

Οι βάσεις είναι προστατευμένες. Έχουμε καθαρίσει όλους τους χώρους για να μην υπάρχουν καρφιά κλπ και ο ανάδοχος έκανε τις βάσεις όπως προβλέπεται. Σίγουρα δεν είναι ωραίο οπτικά να βλέπεις ένα «εργοτάξιο» σε μια αυλή που παίζουν παιδιά.

Αυτό το κατανοώ και συμμερίζομαι και την αγωνία των γονέων, αλλά πήραμε όλα τα μέτρα. Και επειδή έχουμε και πολλά «παράπονα» (ενώ οι περιφράξεις έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές) ήδη από σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) αλλάζουμε και τον τύπο της περίφραξης. Θα τοποθετήσουμε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που τοποθετούμε στις παρελάσεις .

Λάβαμε όλα τα μέτρα προστασίας επειδή έχουμε να κάνουμε με παιδιά, αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των γονέων, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή γιατί είναι θέμα του υπουργείου. Όλη η Ελλάδα καθυστερεί για να μπουν αυτές οι αίθουσες» υπογράμμισε επίσης ο κ. Ζερενίδης.

 

ΤΟ 2018-2019 ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «οι χώροι επιλέχθηκαν το έτος 2018 -2019 με την συνεργασία όλων των σχολείων και νηπιαγωγείων, κυρίως των νηπιαγωγείων και μετά των σχολείων, υπο την αιγίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όταν μπήκαμε εμείς ως διοίκηση, οι χώροι είχαν ήδη επιλεχθεί και ήδη είχαν αποσταλεί τα αντίστοιχα έγγραφα στο υπουργείο. Υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες ως προς τους χώρους (ότι οι αυλές είναι μικρές και μπαίνουν αίθουσες) αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλούμε για προσωρινή στέγαση των προνηπίων.

Η νομοθεσία είναι για 4 χρόνια και μετά πρέπει εμείς ως διοίκηση να βρούμε ή να δημιουργήσουμε τους αντίστοιχους χώρους ώστε να στεγάσουμε τα παιδιά σε πιο μόνιμες εγκαταστάσεις. Οι χώροι όμως επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τα νηπιαγωγεία. Δεν ήταν κάτι που επιλέξαμε εμείς τυχαία».