Ανδ. Χρηστίδης: Μακριά από τα αναβολικά –Τραγικότητα πίσω από τον «καθρέφτη»

Με αφορμή την υπόθεση εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος εμπορίας παράνομων αναβολικών, που έδρασε και στην Ξάνθη

Δεν μπορείς να πάρεις πάνω από 2.5 κιλά μυικής μάζας αν γυμνάζεσαι όλο τον χρόνο, εξηγεί ο γνωστός προπονητής ΤΑΕ – ΚΒΟ – ΝΤΟ, στην «Θ»

Μια αρρενωπή εικόνα, με καλοσχηματισμένους και γυμνασμένους μύες, αποτελεί για πολλούς νέους άνδρες, όνειρο ζωής. Ωστόσο, κάποιοι επιλέγουν να την «κτίσουν» μέσω της συστηματικής γυμναστικής, ενώ κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να φτάσουν συντομότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μέσω της οδού των αναβολικών. Ακόμη όμως και η απλή κατανάλωση πρωτεϊνών, αμινοξέων κ.α. ουσιών, θα πρέπει να γίνεται με την σωστή κατεύθυνση, την οποία υποδεικνύουν οι ειδικοί.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο συμπολίτης μας προπονητής ΤΑΕ – ΚΒΟ – ΝΤΟ κ. Ανδρέας Χρηστίδης, με αφορμή την υπόθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αναφορικά και με την εμπλοκή μάλιστα ενός Ξανθιώτη ιδιοκτήτη στην υπόθεση της εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος εμπορίας παράνομων αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ – ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Αναλυτικότερα ο κ. Χρηστίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο (σ.σ. να «κτίσεις» ένα σώμα με γυμναστική από το να «κτίσεις» ένα σώμα με αναβολικά). Το ένα είναι τρόπος ζωής και το άλλο είναι μια ταχύρυθμη ανάπτυξη. Καλό θα είναι όλη η νεολαία να στέκεται μακριά από τα αναβολικά. Δεν υπάρχει ανάγκη για κανένα παιδί να πάρει αναβολικά, διότι εκτός από αυτό που βλέπουν – την «βιτρίνα» – από πίσω είναι πολλές – δυστυχώς – οι δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό (καρδιακά, εγκεφαλοπάθειες, καρκινογενέσεις, πτώση μαλλιών, θέματα στο γεννητικό σύστημα κ.α)

Αν θέλετε να δείτε μια γυναίκα – για παράδειγμα – να παίρνει αναβολικά, κάντε της δώρο ένα ταξίδι στην Αμερική με το αεροπλάνο και μην την αφήνετε να κατέβει, αλλά το ταξίδι να είναι μετ΄επιστροφής. Θα γυρίσει αξύριστη. Δεν υπάρχει περίπτωση. Βέβαια το θέμα είναι ότι υπάρχουν και αιφνίδιοι θάνατοι από την υπερβολική κατανάλωση αναβολικών. Μιλούμε μόνο για τα στεροειδή. Όταν λέμε «αναβολικά» εννοούμε όλες τις ουσίες που μπορούν να υπάρξουν στον οργανισμό, σε υπερπολλαπλάσιο της ποσότητας που υπάρχει στον ίδιο τον οργανισμό. Αν μιλήσουμε για ορμόνες, ας πάρουμε για παράδειγμα την τεστοστερόνη. Σίγουρα, αν αυτή βρεθεί επί δέκα φορές πάνω, από εξωτερική χορήγηση, τότε θεωρείται αναβολικό. Αυτό είναι και το λεγόμενο «ντόπινγκ». Η υπερβολική ανίχνευση ουσιών στον οργανισμό μας.

Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα του WADA που αναφέρεται σε αυτές τις ουσίες και είναι απαγορευμένες. Ντόπιγκ επίσης, μπορεί να θεωρηθεί και για ένα παιδί που έχει άσθμα και παίρνει τα σπρέι που ανοίγουν τους βρόγχους του. Αλλά σε αυτό το παιδί δεν θα καταλογισθεί ευθύνη, γιατί δίνεται με συνταγή γιατρού και έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι «ντοπάρισμα». Παρόλα αυτά, κάποιοι τα παίρνουν για να κάνουν την διαφορά στις επιδόσεις τους.

ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ – ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΕΡΓΟΓΟΝΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ»

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:

Όσον αφορά στα νέα παιδιά, σίγουρα όταν βρίσκεσαι στην εφηβεία, θέλεις και εσύ το σώμα του Schwarzenegger, το «θεικό» σώμα, θέλεις να αρέσεις και δυστυχώς, βλέπεις στον καθρέφτη μόνον τα μεγάλα σου μπράτσα, χωρίς να σκέφτεσαι τις επιπτώσεις. Καλό θα είναι να υπάρχει μια ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα. Να γίνονται ημερίδες για την φαρμακοκινητική διαδικασία που συμβαίνει με τα αναβολικά στο ανθρώπινο σώμα και καλό είναι να τα αποφεύγουν όλοι. Είτε είναι ενήλικες είτε είναι ανήλικοι.

Μιλώ για τα στεροειδή. Δεν μιλώ για πρωτεϊνες, αμινοξέα, συμπληρώματα διατροφής. Γιατί υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής. Ο,τιδήποτε σε κάνει να έχεις παραπάνω όρεξη για προπόνηση, παραπάνω δύναμη (γιατί αυτά έρχονται με τον καιρό) τα ονομάζουμε «εργογόνα βοηθήματα». Αυτά λαμβάνονται μόνον με τις συμβουλές των ειδικών. Και ο ειδικός σε αυτό το κομμάτι είναι ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, γιατί την πρωτεΐνη (που είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι ή τα όσπρια, όπως ρεβύθια, φακές κλπ) την βρίσκεις στα τρόφιμα. Τους υδατάνθρακες επίσης, τους παίρνεις από τα ζυμαρικά, τις πατάτες και πάλι από τα όσπρια, τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, από τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά ονομάζονται «πρωτεϊνη» ή «υδατάνθρακας» ή «μεταλλικά στοιχεία» ή «βιταμίνες».

Κάποιοι νομίζουν ότι έχουν την αυξημένη ανάγκη να πάρουν κάτι παραπάνω, το οποίο δεν μπορούν να βρουν από το φαγητό τους. Δεν μπορεί για παράδειγμα να φάει ένας άνθρωπος 5 κιλά μπριζόλες για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες που πιθανόν να έχει (όχι ότι τις έχει ). Πιθανόν να είναι αρσιβαρίστας (για παράδειγμα) και να σηκώνει 30 τόνους την μέρα, σε προπόνηση. Αυτό, θα γίνει μόνον με την συμβουλή των ειδικών. Του γιατρού και του διατροφολόγου. Ούτε από γυμναστή, ούτε από προπονητή. Καλό θα είναι να υπάρχει διαιτολόγος και αφού κάνει την λιπομέτρηση και δει τον δείκτη μάζας σώματος, τις ανάγκες που έχει κάποιος, την θερμιδική κατανάλωση που έχει καθόλη την διάρκεια της ημέρας και – ανάλογα – τι του λείπει.

Αυτά γίνονται μόνον με εξειδικευμένες εξετάσεις που θα κάνει ο ειδικός. Όχι ο καθένας μας. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία. Γενικά, συμβουλές δίνουν όλοι, απλά στον αθλητισμό – επειδή πρόκειται και για παιδιά – το κάθετι, θέλει τον ειδικό του.

ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.5 ΚΙΛΑ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ – ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ

Κλείνοντας ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ότι:

Είναι καλό λοιπόν να τα αποφεύγουμε όλοι τα αναβολικά και επιπλέον είναι «συμπαντικός νόμος» ότι όταν έχω – για παράδειγμα – τα ψυχολογικά μου, πηγαίνω στον ψυχολόγο. Θέλω να κάνω μια γυμναστική, πηγαίνω στον γυμναστή μου. Θέλω να ρωτήσω κάτι για το φαγητό, πηγαίνω στον διαιτολόγο, έχω πυρετό, πηγαίνω στον γιατρό μου.

Τα παιδιά έχουν και γονείς. Μπορούν να τους συμβουλευθούν και αυτούς, για να ψάξουν οι γονείς τους και να δουν τι γίνεται. Όταν βλέπουν θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε λίγο καιρό, θα πρέπει να σκεφτούν «πως έγινε αυτό;» και «πως ξεκίνησε». Ένα ανθρώπινο υγιές σώμα, που γυμνάζεται για όλον τον χρόνο, δεν μπορεί να πάρει πάνω από 2.5 κιλά, καθαρή μυική μάζα. Αυτή είναι η διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης. Επειδή όμως, αναφερόμαστε στα αναβολικά, υπάρχουν πάρα πολλές ουσίες οι οποίες έχουν βγει και για τις αρρώστιες (λευχαιμία, καρκίνος κ.α) που βοήθησαν ανθρώπους, αλλά επειδή τους υπερβοηθούν σε μια νοσούσα κατάσταση, κάποιος υγιής που τις λαμβάνει, νομίζει ότι θα γίνει υπεράνθρωπος. Γίνεται υπεράνθρωπος, αλλά αυτό είναι παροδικό και μετά πέφτει σε άλλη «παγίδα». Είναι ένας φαύλος κύκλος. Έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θυμάμαι την περίπτωση του καρκινοπαθή ποδηλάτη Άρμστρονγκ, ο οποίος κέρδισε επτά φορές τον γύρο Γαλλίας, με λευχαιμία. Έπαιρνε ερυθροποιητίνη, η οποία τον έκανε υπεράνθρωπο εκείνη την στιγμή, αφού δεν μπορεί ένας καρκινοπαθής με καρκίνο στο αίμα, να κερδίζει ποδηλάτες παγκοσμίου φήμης. Δεν γίνεται. Τον έβλεπαν να τους προσπερνά και δεν το πίστευαν  και αργότερα βέβαια αναγκάστηκε και βγήκε στην τηλεόραση και είπε ότι «ναι, έκανα αυτό και με βοήθησε εκεί».

Τέλος, θα πρέπει να εστιάζουμε και στην εκπαίδευση των παιδιών από μικρά. Η γυμναστική προπόνηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να τους προκαλεί πρώτα αγάπη και χαρά για αυτό που κάνουν. Να υπάρχει η φυσιολογική ανάπτυξη σε κάθε ηλικία. Ανάλογα με την κάθε ηλικία, υπάρχουν άλλα γνωστικά, ψυχολογικά, πνευματικά και σωματικά χαρακτηριστικά. Γιατί η εξέλιξη του ανθρώπου είναι ίδια σε όλους αλλά αυτό που διαφέρει είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στο κάθε παιδί.