Ανοίγει ξανά το θέμα της αξιοποίησης του κάμπινγκ Μυρωδάτου

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων

Νικ. Καλιαμπάκας: «Προτάσεις υπάρχουν αλλά θέλει πολιτική βούληση και όρεξη…»

 

Το θέμα του Κάμπινγκ του Μυρωδάτου απασχόλησε για άλλη μια φορά, χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων, αφού φαίνεται πως η υπόθεση γυρίζει πίσω στην αφετηρία, δεδομένου ότι ούτε κατά τον δεύτερο διαγωνισμό (και παρά τα όσα έγιναν με τους δύο πλειοδότες), δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

camping-myrodatou

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΣΓια την εξέλιξη αυτή, αλλά και τις προτάσεις που έχουν ήδη «πέσει» στο τραπέζι, από πλευράς ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αβδήρων μιλά στην «Θ» ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Στροφή» κ. Νίκος Καλιαμπάκας, ο οποίος αναφέρει αρχικά ότι «η χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε περισσότερο την συζήτηση για το κάμπινγκ, παρά την λήψη ουσιαστικής απόφασης. Η πρόταση η δική μου, από την αρχή της διαδικασίας με το κάμπινγκ, ήταν να ψάξουμε και έναν άλλο τρόπο και δυστυχώς δικαιώθηκα σε αυτό το κομμάτι με τους επενδυτές που κατά καιρούς εμφανίζονταν. Δεν υπάρχει δυνατότητα από επενδυτές μικρού βεληνεκούς, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το κάμπινγκ. Όλοι όσοι πέρασαν από το κάμπινγκ ήταν μικρού βεληνεκούς, ενώ υπήρχαν και άλλοι λόγοι γύρω από αυτό το θέμα. Η δική μου πρόταση ήταν να πάρει ο δήμος στα χέρια του το κάμπινγκ και να διερευνήσουμε την δυνατότητα συνεργασίας με το ΔΠΘ (μιας και η περιοχή αναφέρεται στον Δημόκριτο, αλλά και εμείς πρέπει κάτι να κάνουμε για να γνωρίσουν τον Δημόκριτο και οι φοιτητές που μένουν αρκετά χρόνια στην Ξάνθη), να δημιουργηθεί δηλαδή ένα πανεπιστημιακό κάμπινγκ σε συνεργασία του Δήμου Αβδήρων με το Πανεπιστήμιο.  Εξάλλου όλη η περιοχή από τον Έβρο μέχρι και την Θεσσαλονίκη, δεν έχει άλλο κάμπινγκ που να μπορεί να λειτουργήσει επάνω σε αυτά τα δεδομένα. Αυτή είναι η πρόταση η αρχική, η οποία βέβαια δεν εισακούστηκε τότε, αλλά τώρα γίνεται πιο επίκαιρη».

 

Ή ΚΑΙ…ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Πέραν αυτού όμως, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, μπορεί ο δήμος να το αναλάβει ο ίδιος, είτε σαν κάμπινγκ, είτε σαν πολυχώρο εκδηλώσεων, φεστιβάλ κλπ, καθώς είναι ένα μεγάλο οικόπεδο που μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους και δεν πρέπει να μένει σε αυτήν την κατάσταση» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στην θέση του Δημάρχου, υπογραμμίζει ότι «το πρώτο θα ήταν μια διερεύνηση αναφορικά και με τις προθέσεις του ΔΠΘ, όσον αφορά την δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κάμπινγκ, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση…Από εκεί και πέρα αν δεν είναι δυνατόν αν γίνει αυτό, είχα πει ότι μπορούμε να το έχουμε ως δημοτικό κάμπινγκ, να δώσουμε μια προτεραιότητα εκεί, με την διαχείριση και την βοήθεια ενός γραφείο προβολής (γιατί κατά τα ψέματα ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί μια επιχείρηση). Να είναι μια μεσοβέζικη κατάσταση, με τον δήμο βέβαια να έχει την διαχείριση, αλλά αυτή να γίνεται μέσα από manager. Η άλλη πρόταση που μπορεί να σταθεί, είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος εκδηλώσεων, διεθνών φεστιβάλ κλπ, μιας και στην περιοχή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Εκεί θα δουμε τι κοινά υπάρχουν σε αυτήν την περίπτωση όσον αφορά τις διοργανώσεις και να μπορέσουμε να μπούμε και εμείς σε αυτό το κομμάτι. Οι επισκέψεις, με τέτοιες εκδηλώσεις, που μπορεί να δεχθεί η περιοχή και ο κόσμος που μπορεί να τις πλαισιώσει και να έρθει, θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για όλη την περιοχή».

DHMOPRASIA(POLITIKO)

«ΡΙΣΚΟ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ…»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της…εκ νέου δημοπρασίας, ο κ. Καλιαμπάκας επισήμανε: «πόσο ευέλικτη και πόσο δεσμευτική μπορεί να είναι μια προκήρυξη; Δεν έχει νόημα. Βάλαμε μια εγγυητική και χάθηκε. Το να βάλουμε μια μεγαλύτερη εγγυητική, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και το να μην πλησιάσει κανείς. Το θέμα είναι ότι ως τώρα δεν εμφανίστηκε κανένας επενδυτής τόσο αξιόπιστος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τον χώρο. Έτσι κάθε φορά παίρνεις και ένα ρίσκο. Εν τω μεταξύ, θεωρώ τραβηγμένο το να κτίσει κάποιος μέσα, όταν μια περιοχή προστατεύεται από Ραμσάς και «συνθήκες», γνωρίζεις τα δεδομένα από πριν. Οι περισσότεροι έρχονται με την άποψη ότι «θα…λαδώσουμε δυο – τρεις και θα το κάνουμε». Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει τώρα, δεν είναι ίδια με εκείνα τα προ πενταετίας».

 

«ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ…»

«Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θέλει και πολιτική βούληση από τον δήμο, όρεξη να το κάνει και ανθρώπους που μπορούν να το υλοποιήσουν. Εκεί είναι η δυσκολία» τονίζει επίσης ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Στροφή», σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που έρχεται το θέμα αυτό με το κάμπινγκ, καταθέτω αυτές τις προτάσεις. Την τελευταία φορά μάλιστα μου υποσχέθηκε και ο Δήμαρχος Αβδήρων, ότι ήταν η τελευταία φορά που έβγαινε σε δημοπρασία και ότι αν δεν ευδοκιμούσε και αυτή, θα πήγαιναν σε αυτές τις προτάσεις. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τώρα, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στα πόδια μας, μόνοι μας. Το βασικό είναι να προσφέρει κάτι στην περιοχή και όχι να βγάζει ο δήμος χρήματα. Ο δήμος κάνει μια επένδυση ώστε να είναι ανταποδοτική στους κατοίκους της περιοχής. Νομίζω ότι οι προτάσεις μου αυτές, είναι σε αυτό το πλαίσιο και δεν μπορώ να πω ότι θα μπούμε στην λογική του ανταγωνισμού με άλλα κάμπινγκ που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή…Θέλει κάτι πρωτότυπο, εναλλακτικό, να δημιουργεί ενδιαφέρον για τους επισκέπτες στην περιοχή και νομίζω ότι το πανεπιστημιακό κάμπινγκ, είναι αυτό που μπορεί να σταθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσα από αυτό και οι «επισκέπτες» φοιτητές θα μπορέσουν να «γνωρίσουν» την περιοχή και να γίνουν και οι διαφημιστές της και να γνωρίσουν βέβαια και τα Άβδηρα, την Γενισέα, το Μυρωδάτο και όλη την εκεί περιοχή».