Ανησυχία για το αφορολόγητο ακόμη και για όσους πλήρωσαν με «πλαστικό» χρήμα

Ρ. Μπατζακίδου: «Πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους»

Κ. Γερεοστεργίου: «Όσοι είχαν σταθερά εισοδήματα κινήθηκαν με “πλαστικό” χρήμα»

 

Στον αέρα βρίσκεται εδώ και πέντε μέρες το χτίσιμο του αφορολόγητου με πιστωτικές, χρεωστικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει οδηγίες για το τι τελικά θα ισχύσει.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίζεται κάθε πληρωμή μέσω τραπέζης, στο ΑΦΜ του φορολογουμένου που την έκανε.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει επεκταθεί το σύστημα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές δαπάνες να γίνονται αναγκαστικά με μετρητά, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει για δαπάνες που κάνουν σύζυγοι.

Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.

Αναφερόμενοι στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στην ανασφάλεια των πολιτών αναφορικά με την πιθανή απώλεια του αφορολογήτου, ακόμη κι αν έχουν κάνει χρήση του «πλαστικού» χρήματος, η πρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών Ξάνθης, κα Ρένα Μπατζακίδου διευκρίνισε πως: «Το πρόβλημα υπάρχει στις πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού αφού, παρά το ότι το προβλέπει ο νόμος, οι επιχειρήσεις, είτε ιδιωτικές είτε και οι κοινής ωφέλειας ακόμη, δεν έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην εφορία για να μπορέσουν να γίνουν οι διασταυρώσεις με τις πληρωμές που έκαναν οι πολίτες από τους δικούς τους λογαριασμούς. Για να ενταχθούν κι αυτές οι πληρωμές στις κινήσεις με “πλαστικό” χρήμα θα πρέπει να καταχωρηθούν και αυτοί οι λογαριασμοί το αργότερο μέχρι να αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί κάποια προθεσμία από το υπουργείο…»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών Καβάλας, κα Κατερίνα Γεροστεργίου, υπογράμμισε πως: «Η χρήση του “πλαστικού” χρήματος μέσα στο 2017 έγινε αλλά κυρίως από αυτούς που έχουν σταθερές πηγές εισοδήματος, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά πράγματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ή να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες».

Ρ. ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

ΡΕΝΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥΑναλυτικότερα η κα Μπατζακίδου τόνισε ότι: «Το πρόβλημα υπάρχει για τις πληρωμές και την μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, είτε για παραγγελίες μέσω ίντερνετ είτε για την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ. Το θέμα είναι ότι οι επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ, δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει στο υπουργείο τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου γίνονται οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων από τους πολίτες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι συναλλαγές αυτές και να προστεθούν στις υπόλοιπες αγορές για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο εισόδημα για μπορέσει ο φορολογούμενος να δικαιωθεί του αφορολογήτου του για τα εισοδήματα του 2017. Ο νόμος προβλέπει βέβαια ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να γνωστοποιήσουν τους λογαριασμούς τους αυτούς όμως ακόμη δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για να το κάνουν με αποτέλεσμα να μην έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία αυτή. Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί μέχρι να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα σε πολλούς στο να μπορέσουν να δικαιωθούν του αφορολογήτου ορίου τους».

Κ. ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: «ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ “ΠΛΑΣΤΙΚΟ” ΧΡΗΜΑ»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥΑπό την πλευρά της η κα Γεροστεργίου υπογράμμισε πως: «Το “πλαστικό” χρήμα χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες, από αυτούς τουλάχιστον που είχαν ένα σταθερό εισόδημα επομένως είχαν και την δυνατότητα να έχουν και χρήματα στην τράπεζα τα οποία χρησιμοποίησαν για τις αγορές τους. Κυρίως βέβαια χρησιμοποιήθηκαν για αγορές από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ενώ για λογαριασμούς αν και εκεί δεν χρησιμοποιήθηκαν τόσο κάρτες όσο η απευθείας σύνδεση κάποιου λογαριασμού μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης για την απευθείας εξόφλησή τους, κυρίως από τους περισσότερο ηλικιωμένους. Αυτοί κυρίως προτίμησαν την λύση αυτή για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Σε αυτούς τους τελευταίους υπάρχει μάλιστα μία μεγάλη σύγχυση για το τι θα πρέπει να κάνουν για να μπορέσουν να “χτίσουν” το αφορολόγητό τους αφού η χρήση καρτών τους δυσκολεύει σημαντικά. Βέβαια σε αυτό το σημείο ο νόμος είναι πολύ σαφής και ξεκαθαρίζει ότι άτομα πάνω των 70 ετών εξαιρούνται και θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία που μένουν αδιευκρίνιστα όπως για παράδειγμα το τι θα γίνει και πως θα φορολογηθούν όσοι έκαναν δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές που υπερβαίνουν το εισόδημα που δηλώνουν ότι απέκτησαν μέσα στο 2017. Συνολικά πάντως, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν πιστεύω ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα η εφαρμογή του μέτρου αυτού ώστε να ξεκαθαρίσει από ποιον και πόσα χρήματα κινούνται μέσα στην αγορά».