Τι λένε οι γιατροί στην «Θ»
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι γιατροί μας, σχετικά με το θέμα που έχει ανησυχήσει τους ασθενείς με υπέρταση, οι οποίοι ακούν και διαβάζουν καθημερινά για ανακλήσεις φαρμάκων υδροχλωροθειαζίδης και βαλσαρτάνης.
Πολλά από τα δημοσιεύματα, για το πρώτο σκεύασμα, κάνουν λόγο για αύξηση πιθανοτήτων για καρκινοπαθήσεις, ενώ για το δεύτερο (σ.σ. την βαλσαρτάνη) ο ΕΟΦ ανακοίνωσε μόλις προχθές 7 Ιανουαρίου τα εξής:
«Η εταιρεία Zhejiang Tianyu δεν είναι πλέον εξουσιοδοτημένη να παράγει τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη για φάρμακα της ΕΕ μετά την αναστολή του πιστοποιητικού που βεβαιώνει ότι η ποιότητα της βαλσαρτάνης της ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Η αναστολή του πιστοποιητικού από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Υγειονομικής περίθαλψης (EDQM) ακολούθησε την ανίχνευση Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA) σε χαμηλά επίπεδα, στην βαλσαρτάνη που παράγεται από την κινεζική εταιρεία. Το NDMA ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων. Τα επίπεδα NDMA που βρέθηκαν μέχρι στιγμής σε παρτίδες βαλσαρτάνης από την Zhejiang Tianyu είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρέθηκαν στη δραστική ουσία από την Zhejiang Huahai, η οποία προκάλεσε την ανάκληση αρκετών φαρμάκων της βαλσαρτάνης τον Ιούλιο του 2018 από την ΕΕ.
Το πιστοποιητικό για την Zhejiang Huahai είχε ήδη ανασταλεί και η εταιρεία δεν επιτρέπεται επίσης να παρέχει δραστική ουσία βαλσαρτάνης στην ΕΕ. Οι εθνικές αρχές φαρμάκων λαμβάνουν επί του παρόντος τις κατάλληλες ενέργειες στις χώρες τους. Στην Ελλάδα, έχει υλοποιηθεί προληπτική ανάκληση των παρτίδων των φαρμάκων που περιέχουν βαλσαρτάνη από τη Zhejiang Tianyu. Επίσης, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προχώρησε σε επιπλέον ανακλήσεις παρτίδων φαρμακευτικών προιόντων που περιέχουν βαλσαρτάνη από τον παραγωγό Zheijiang Tianyu Pharmaceutical Co Ltd (Κίνα)»
Όλα όμως τα παραπάνω και η καθημερινή συζήτηση γύρω από τα φάρμακα για την πίεση, έχουν οδηγήσει σε ανησυχία τους ασθενείς, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τόσο ο ΕΟΦ (που έχει και την ευθύνη ανάκλησης σκευασμάτων) όσο και άλλοι Οργανισμοί Φαρμάκου, περιμένουν περισσότερες μελέτες επί του θέματος προκειμένου να πάρουν επίσημη θέση.
Η «Θ» συνομίλησε με τον γνωστό Παθολόγο της Ξάνθης κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, αλλά και με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αναστασία Αντωνίου.
«ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Ο ΕΟΦ- ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ»
«Η «πηγή» της πληροφόρησής μας είναι ο ΕΟΦ. Κανένας ιδιώτης και κανένας «παντογνώστης». Προτείνω να απευθυνθείτε στον ΕΟΦ για να ρωτήσετε, γιατί ο ΕΟΦ όφειλε και οφείλει να εξηγήσει για αυτά τα φάρμακα. Ούτε και εμείς γνωρίζουμε. Δεν ξέρουμε τα αίτια» ανέφερε ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι «εμείς ως Ιατροί ακολουθούμε ό,τι λέει ο ΕΟΦ. Όταν ανακαλεί ένα προϊόν ο ΕΟΦ, ο Ιατρός απαγορεύεται να το χρησιμοποιήσει. Το «γιατί» ανακαλεί προϊόντα, θα το εξηγήσει ο ΕΟΦ. Και το κάνει. Ανακαλεί προϊόντα. Αυτό πιθανότατα να σημαίνει ότι γίνονται και πιο ενδελεχείς ελέγχοι. Ενδεχομένως να είναι θέμα ποιότητας ελέγχου αλλά αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα. Όταν κάτι δεν έχει ανακληθεί από τον ΕΟΦ συνεχίζω και το χρησιμοποιώ κανονικά. Είναι στην ευθύνη του ΕΟΦ η ανάκληση σκευασμάτων. Το τι συζητάται στην τηλεόραση ή στα «καφενεία» δεν είναι επιστημονικού επιπέδου. Εάν συμβαίνει κάτι το οποίο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, ο ΕΟΦ οφείλει να το κάνει και το κάνει, όταν έχει στοιχεία τα οποία συνάδουν στο να ανακληθεί ένα φάρμακο. Προχωρεί στην ανάκληση. Άρα εμείς οι Ιατροί δεν χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με το τι λένε οι άλλοι αλλά με το τι λέει ο εθνικός επιστημονικός φορέας. Όταν ο ΕΟΦ φτάσει να κάνει ανάκληση, σταματούμε το φάρμακο. Υπάρχει εθνικός φορέας που λέει την «τελευταία» λέξη και αυτό το λέμε, για να καθησυχαστεί πραγματικά ο κόσμος. Αν ο ΕΟΦ θέσει θέμα επικινδυνότητας, θα αποσύρουμε αμέσως το φάρμακο».
«ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ»
Από την πλευρά της η κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι «καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανησυχία αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η ουσία που ενοχοποιείται είναι η υδροχλωροθειαζίδη η οποία δίνεται είτε μόνη της είτε με άλλη ουσία σε διάφορα σκευάσματα. Αυτά τα αντιυπερτασικά τα λαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι μελέτες δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει ένας κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν σε τι ποσοστό. Οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλεται και να τρέχει να αλλάξει το φάρμακό του. Δεν συμβαίνει σε όλους. Περιμένουμε νεότερα δεδομένα και θα εκδοθεί και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με το αν χρειαστεί να γίνει αλλαγή των φαρμάκων που «ενοχοποιούνται» στους ασθενείς. Όταν θα έχουμε νεότερα από τον ΕΟΦ θα ανακοινώσουμε και επίσημα πια, εάν χρειάζεται αλλαγή του φαρμάκου. Δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχει ένας κίνδυνος για προδιάθεση καρκίνου δέρματος, αλλά το ποσοστό του πληθυσμού που παίρνει το φάρμακο είναι πάρα πολύ μεγάλου και σε λίγους έχει «ενοχοποιηθεί» το φάρμακο. Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ και φυσικά θα ενημερώσουμε και εμείς με την σειρά μας τους ασθενείς».