Μιχ. Αμοιρίδης: Μηδαμινά τα νούμερα στην περιοχή μας- Οι παράγοντες που θα δώσουν το έναυσμα
Ισχνή έως μηδαμινή παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα στον ιστό της πόλης της Ξάνθης, καθώς η όποια κίνηση, εκδηλώνεται μόνον πλησίον της περιοχής του παζαριού όπου κτίζονται 2-3 οικοδομές.
Σε επίπεδο νομού, φαίνεται ότι υπάρχει μια ελαφρά κίνηση σε ανεγέρσεις αλλά κυρίως σε ανακαινίσεις κτισμάτων στους όμορους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου (παραλιακή ζώνη) καθώς και στον δήμο Μύκης.
Όλα αυτά βέβαια, δεν μπορούν να αποτελούν σημάδια ανάκαμψης της οικοδομής στην Ξάνθη, καθώς συγκριτικά με άλλους νομούς, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν βοηθούν ούτε οι υψηλές τιμές των υλικών, για την ώρα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανάγκες στέγασης των νέων ζευγαριών.
ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ, ΜΕ ΑΝΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός Ξανθιώτης Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος εξήγησε επακριβώς ότι:
Η κρίση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στα ακίνητα, συνεχίζει και υφίσταται. Μέχρι στιγμής, η ανοικοδόμηση σε πολυκατοικίες μέσα στον αστικό ιστό, δεν υπάρχει. Και ο,τι υπάρχει είναι σε συγκεκριμένους ιστούς (πίσω από την περιοχή του Παζαριού). Είναι σχεδόν μηδαμινά τα νούμερα. Υπάρχει μια κινητικότητα στους οικισμούς γύρω από την Ξάνθη (και στον Δήμο Αβδήρων και στον Δήμο Τοπείρου) υπάρχει μια κινητικότητα στην παραλιακή ζώνη, που έχει να κάνει με μια μικρή – σε σχέση με όμορους νομούς – ανοικοδόμηση αλλά και με αγοραπωλησίες υφιστάμενων ακινήτων που ανακαινίζονται ή επεκτείνονται ή αναπαλαιώνονται. Το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο Μύκης πιο πολύ και λιγότερο στην Σταυρούπολη.
Η οικοδομή όμως στον βαθμό που είχαμε κάποτε δεν υφίσταται. Βέβαια, επειδή εμφανίζεται μια ανάγκη για καινούρια διαμερίσματα – υποθέτω επειδή από το 2006 και μετά ήταν ελάχιστες οι πολυκατοικίες που έγιναν στην πόλη της Ξάνθης – για να μπουν νέα ζευγάρια. Συνεπώς, αυτή η ανάγκη, δίνει το έναυσμα να ελπίζουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξει μια μικρή κινητικότητα, γιατί ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτές τις επενδύσεις, θέλουν να βολιδοσκοπήσουν την αγορά και να δουν αν μπορούν να εισπράξουν αυτό που τους αναλογεί, διότι και τα υλικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο (πάνω από 30%) και ιδίως ο σίδηρος, συνεπώς και τα κοστολόγια θα είναι αυξημένα, οπότε θέλουν να δουν αν – με αυτά τα αυξημένα κοστολόγια – θα μπορέσουν να βρουν αγοραστές.
ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ «ΠΤΗΣΕΙΣ» ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιπλέον ο ίδιος σημείωσε ότι:
Σε αυτό επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και το τραπεζικό σύστημα, γιατί ακόμη και τις καλές εποχές (προ κρίσης) η οικοδομή που ήταν στυλοβάτης της περιοχής αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, βοηθήθηκε πάρα πολύ από τις τράπεζες. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Υπάρχει μια δυσκαμψία τόσο στην ταχύτητα αποφάσεων χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, όσο και στα ποσά και στα επιτόκια. Συνεπώς, οι τρεις αυτοί παράγοντες (η βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα, η ανάγκη για νέα διαμερίσματα από την κοινωνία αλλά και το κατά πόσο μπορούν να πληρώσουν τα κοστολόγια αυτοί που έχουν ανάγκη να μείνουν σε σπίτι) θα κρίνουν και αυτό το έναυσμα της μικρής ανοικοδόμησης (που προβλέπω από την εικόνα που έχω και εγώ από τους φίλους μου) θα έχει μια συνέχεια ή θα συνεχίσουμε σε αυτές τις χαμηλές πτήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών.
Ακόμη στην Ξάνθη είμαστε πολύ χαμηλά. Δεν είναι τέτοια η κίνηση στην πόλη, διότι η κρίση έχει χτυπήσει την Ξάνθη και δεν έχουμε την πρόσθετη αξία που έχει η Καβάλα, η Θάσος, η Χαλκιδική, με τους ξένους και με τον τουρισμό που δίνουν έσοδα και δίνουν και εισόδημα για κάτι περεταίρω.
Η Καβάλα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ανέγερσης τόσο μέσα στην πόλη, όσο κυρίως και στον παραλιακό ιστό. Έχει πάρα πολλά κτίσματα. Είναι μεγάλη η διαφορά. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αλεξανδρούπολη, όπου η ανοικοδόμηση είναι μεγάλη και αγοράζουν από τα σχέδια.