Ανοικτά και… ελεύθερα (και) στην Ξάνθη από την 1η Μαΐου

Αίρονται μάσκες, αποστάσεις, πιστοποιητικά εμβολιασμού και self tests…

Η υγειονομική, η ψυχολογική και η κοινωνική προσέγγιση από αρμοδίους στη «Θ»

Ανοικτή, παντού και σε… όλα θα είναι από την 1η Μαΐου και η Ξάνθη, καθώς αίρονται μάσκες, αποστάσεις, πιστοποιητικά εμβολιασμού και όλα τα ισχύοντα μέχρι και σήμερα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Γεγονός το οποίο από την μια αναπτερώνει τις ελπίδες ιδιαίτερα των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για οικονομική «τόνωση» μετά από μια περίοδο ατονίας, αλλά από την άλλη δεν σημαίνει ότι τελείωσε μονομιάς η πανδημική κρίση που επί δύο και πλέον χρόνια «μαστίζει» την χώρα μας.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου και η Επόπτρια των Κ.Ο.Μ.Υ του ΕΟΔΥ στην Π.Ε Ξάνθης κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου.

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αναλυτικότερα, η κ. Τσιακίρογλου εξηγεί ότι:

Είναι φυσικά προς την θετική κατεύθυνση η άρση όλων αυτών των μέτρων. Δεν είναι μόνον ότι θα «πετάξουμε τις μάσκες», αλλά το ότι αίρονται τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπήρχαν. Αναμένεται να δούμε την σχετική ΚΥΑ η οποία θα εκδοθεί ώστε να εξειδικευθούν τα όποια μέτρα. Θεωρούμε ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά και ως προς τον τουρισμό μας αλλά και ως προς την ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι θα είναι πιο «ανέμελοι» μετά από δυόμιση χρόνια αυστηρών μέτρων (γιατί ακόμη και πέρυσι το Καλοκαίρι μπορεί να ήταν πιο ευέλικτα τα πράγματα, αλλά και πάλι υπήρχαν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα). Θεωρούμε ότι αυτό θα έχει θετικό πρόσημο στην αγορά, στην κατανάλωση, στα καταστήματα και κυρίως στην ψυχολογία του κόσμου, οι οποίοι θα αναθαρρήσουν και θα αρχίσουν να βγαίνουν κανονικά (όπως σε εποχές προ κορωνοϊού). Θα αρθούν κανονικά και οι μετρικές αποστάσεις, θα υπάρχει πληρότητα 100% στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αυτό έχουμε να το δούμε ουσιαστικά από το 2019) και όπως αντιλαμβάνεστε, μόνον θετικό μπορεί να είναι αυτό, για τα καταστήματά μας. Είμαστε χαρούμενοι για αυτό, γιατί θα μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας με υγιές πρόσημο. Τα μηνύματα τα οποία δεχόμαστε από τον τουρισμό μας είναι πάρα πολύ θετικά και χρειάζεται γενικότερα μια ευρύτερη «τόνωση» της αγοράς, γιατί είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη «καμπή» στην κατανάλωση και αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνον στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στα εμπορικά καταστήματα (στο λιανικό εμπόριο). Καταργούνται παντού τα πάντα και επανερχόμαστε σε μια πρότερη κανονικότητα και αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό θα αποτυπωθεί και σε οικονομικά «νούμερα», διότι μέχρι τώρα δεν βοηθούσε και ο καιρός. Διανύσαμε μια Μεγάλη Εβδομάδα με πολύ κακό καιρό και αυτό παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση και στην κυκλοφορία του κόσμου στην αγορά, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Έχει φτιάξει ο καιρός, τα τραπέζια θα βγουν έξω, ο κόσμος θα καθίσει ευχάριστα και άνετα έξω και πλέον δεν θα έχουμε και τον δύσκολο «ρόλο» που παίζαμε όλο αυτό το διάστημα, του «αστυνόμου» με το να σκανάρουμε πιστοποιητικά και rapid test και να ερχόμαστε στην πολύ δύσκολη θέση να «διαχωρίζουμε» τους πελάτες μας. Είχαμε πει και τότε ότι δεν είναι αυτός ο «ρόλος» μας και ότι αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να τηρήσουμε τα όποια πρωτόκολλα υπήρχαν. Τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχθούμε όλους τους καταναλωτές μας, χωρίς αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο ρόλος μας είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε απρόσκοπτα τους καταναλωτές μας, να περάσουν καλά, γιατί τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσφέρουν και διασκέδαση, που είναι μέσα στην κουλτούρα των Ελλήνων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΕΝ…. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΔΕ!

Από την πλευρά της η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι:

Το τελευταίο διάστημα είμαστε σε μια σχετικά καλή κατάσταση. Αυτό όμως, δεν γνωρίζεις πως θα συνεχίσει ειδικά τώρα που μεσολάβησε και το κομμάτι των διακοπών του Πάσχα. Δεν μπορείς να εικάσεις τι θα γίνει παρακάτω. Εγώ, το μόνο που έχω να πω είναι ότι καλώς μπαίνουμε σε μια άλλη περίοδο – και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι – αλλά παρόλα αυτά οφείλουμε στο επίπεδο που μας αναλογεί, να είμαστε υπεύθυνοι για το τι θα κάνουμε. Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού, έχει δείξει ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρο, όσο το στέλεχος της Delta Έχει δείξει ότι προκαλεί άλλου είδους προβλήματα. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνον το θέμα των θανάτων, αλλά και το θέμα των μακροχρόνιων συνεπειών (long covid) και σε αυτό η μετάλλαξη omicron, έχει δείξει ότι αφήνει κάποια πράγματα.  Χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών μαντάτων, θα έλεγα ότι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν έχει τελειώσει αυτό. Εγώ προσωπικά ως Ανδρομάχη, δεν θα είμαι στο επίπεδο που ήμουν προ της πανδημίας. Δηλαδή θα εξακολουθώ να τηρώ τα μέτρα που είναι να τηρήσω. Γνωρίζω καλά τι έχω να αντιμετωπίσω και από εκεί και πέρα, είμαι υπεύθυνη για την προσωπική μου ασφάλεια και την ασφάλεια του κόσμου γύρω μου. Έτσι θα δράσω και αυτό προτείνω να κάνουν και οι υπόλοιποι.

Έχει πέσει η ποσότητα των tests που διενεργούνται – και είναι και κατανοητό αυτό – και ούτε κεντρικά γίνεται τόσο μεγάλο testing, αλλά ούτε και ο κόσμος το έχει τόσο πολύ ανάγκη. Από εκεί και πέρα, όποιος επιθυμεί είναι καλό να ελέγχεται. Συνεχίζονται τα tests. Όσον αφορά στα εμβόλια, αυτήν την στιγμή, έχουμε πολλές τέταρτες δόσεις. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας κάνουν την τέταρτη δόση και πολύ καλώς πράττουν.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ούτε αυτό είναι το μήνυμα νομίζω που προσπαθεί να μας περάσει κεντρικά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Απλώς, είναι απαραίτητο να κινηθεί η οικονομία και πλέον είμαστε περισσότερο προστατευμένοι και έχουμε ένα στέλεχος που γνωρίζουμε ότι δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση και τέτοιες επιπλοκές. Θα κινηθούμε όμως με τον σωστό τρόπο και πάλι. Προσέχοντας. Με ατομική και κοινωνική ευθύνη. Ανοίγουμε μεν, προσέχουμε δε!