«Πονοκέφαλος» η υποβολή τιμολογίων – Προβλήματα σε παραγωγούς και εμπόρους
Τι αναφέρει η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης Ρ. Μπατζακίδου στην «Θ»
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού αλλά και το επίδομα ενοικίου, ωστόσο…κλειστή είναι ακόμη η εφαρμογή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με τους Φοροτεχνικούς και Λογιστές της πόλης, να επιδίδονται σε έναν νέο «αγώνα», αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα και συμβουλεύοντας τους φορολογούμενους μάλιστα, να μην βιάζονται για την αίτηση του Α21, καθώς υπάρχουν πιθανότητες να ζητηθούν πίσω τα χρήματα που θα λάβουν, όταν γίνει η «διασταύρωση» των εσόδων του κάθε νοικοκυριού, δηλαδή μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών κ. Ρένα Μπατζακίδου, αναλύοντας αφενός τα προβλήματα και τα κωλύματα που εντοπίζουν οι λογιστές και αφετέρου τον «κίνδυνο» που εγκυμονεί η πρόωρη υποβολή αίτησης του Α21 (επίδομα παιδιού), πριν ακόμη από το εκκαθαριστικό σημείωμα.
«ΕΠΡΕΠΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Α21 ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ»
Ειδικότερα η ίδια ανέφερε ότι «το Α21 άνοιξε πιο νωρίς (άγνωστο για ποιο λόγο). Για να δώσουν επίδομα παιδιού πρέπει να δουν το φορολογητέο εισόδημα του κάθε φορολογούμενου και βάσει αυτού, υπάρχουν κατηγορίες που σε εντάσσουν σε κάποιες κατηγορίες για να πάρεις ένα ποσό ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα και τα παιδιά. Εφόσον το Α21 άνοιξε τώρα, δεν μπορούν να το δουν αυτό. Θα το δουν με την υποβολή της δήλωσης. Όταν θα γίνει η νέα εκκαθάριση του φόρου, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα της χρονιάς που πέρασε, θα δώσουν και το Α21. Επομένως αν κάποιοι πήραν περισσότερα χρήματα, βάσει του περσινού φορολογητέου εισοδήματος και φέτος έχουν παραπάνω εισόδημα, ενδεχομένως θα χρειαστεί ή να τα γυρίσουν πίσω ή να γίνει κάποιος συμψηφισμός. Η άποψή μας είναι να μην βιάζονται, εκτός και αν υπάρχει βιοποριστικό πρόβλημα και κάποιος ζει μόνον από το επίδομα αυτό, οπότε σε εκείνη την περίπτωση θα το κάνει και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες αργότερα. Αν το εισόδημά του όμως είναι το ίδιο με το περσινό, δεν θα έχει πρόβλημα. Αν είναι διαφορετικό προς τα πάνω, θα υπάρχει θέμα. Αν είναι προς τα κάτω, ίσως λάβει και επιπλέον ποσό. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι θα ήταν φρόνιμο η αίτηση για το Α21 να γίνει με την φορολογική δήλωση, την οποία αναμένουμε να ανοίξει αλλά δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό».
«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ»
Αναφορικά με το επίδομα ενοικίου η ίδια υπογραμμίζει ότι «με το επίδομα ενοικίου έχουμε θέμα, καθώς υπάρχουν συμβόλαια που είτε έχουν λήξει είτε η διάρκειά τους είναι πριν τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ένα συμβόλαιο που λήγει πριν, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα για να υποβάλλει ανανέωση και παράταση μίσθωσης, ώστε ο ενοικιαστής του να μπορέσει να πάρει το επίδομα ενοικίου. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η μίσθωση του ακινήτου έγινε μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή χωρίς να έχει υπογραφεί κάποιο έγγραφο, χωρίς να έχει ανέβει στο «σύστημα» ή υπάρχουν και πολύ παλιά συμβόλαια για τα οποία δεν έχουν γίνει ανανεώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενοικιαστές δεν μπορούν να πάρουν επίδομα. Μάλιστα διαβάσαμε ότι το μισθωτήριο θα πρέπει να έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα. Αν για παράδειγμα κάνει κάποιος τώρα ένα μισθωτήριο συμβόλαιο, που θα είναι εκπρόθεσμο και θα περιλαμβάνει την περσινή χρονιά, είτε ξενικά από 1/1, για τους μήνες που περιλαμβάνει το συμβόλαιο, δεν θα πάρει χρήματα».
«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
Τέλος ένα ακόμη βασικό ζήτημα έχει να κάνει με τους παραγωγούς. Θέμα για το οποίο η κ. Μπατζακίδου εξηγεί ότι «έχει να κάνει με την πλατφόρμα που έχει ανοίξει για την υποβολή των τιμολογίων των παραγωγών και την εξόφληση αυτών εντός 60 ημερών. Αυτό το θέμα δεν το έχει «αγγίξει» κάποιος μέχρι σήμερα και είναι ένα θέμα που θα φέρει χίλια μύρια προβλήματα και στους παραγωγούς και στους εμπόρους. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε γιατί πραγματικά νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί όπως πρέπει και πολύ φοβάμαι ότι θα αρχίσουν να «πέφτουν» πρόστιμα τα οποία είναι της τάξης 5-50% της αξίας του τιμολογίου αν δεν υποβληθούν έγκαιρα. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένας παραγωγός πουλήσει κάποιο φυτικό ή ζωικό προϊόν του, θα πρέπει μέσα σε 25 μέρες να πάρει κωδικούς, να μπει στην πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να υποβάλλει την πώληση που έκανε. Αντίστοιχα και ο έμπορος θα πρέπει να το κάνει σε 25 μέρες και από την ημέρα έκδοσης του τιμολογίου και σε 60 μέρες πρέπει να γίνει η εξόφλησή του και αυτό θα πρέπει και πάλι να υποβληθεί. Είμαστε σε ένα «κυνήγι» εγγράφων για να τα ανεβάσουμε στο «σύστημα», που οι αγρότες δεν ξέρουν να δουλεύουν και αναγκαστικά θα επιβαρυνθούν με κάποιο κόστος. Και εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στα γραφεία μας γιατί είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά που πρέπει να γίνει και τα προβλήματα είναι αρκετά. Επίσης έχουν έρθει ακόμη οι διευκρινίσεις τις οποίες περιμένουμε και μάλιστα για ένα μέτρο που έχει ξεκινήσει από 15/2 και από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει οι πρώτες 25 μέρες υποβολής των τιμολογίων των παραγωγών και δεν έχει υποβληθεί τίποτα. Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης αν σε αυτόν τον κύκλο είναι αγρότες και του ειδικού και του κανονικού καθεστώτος και άλλα πράγματα».