Αντιδράσεις και… οργή (!) από Ξανθιώτικους φορείς

Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «Θ» για την ψήφιση του Ν.4586/20

«Ταφόπλακα» αναπτυξιακή -Προβληματισμός στους αγρότες….

Αντιδράσεις, προκάλεσε τόσο σε αυτοδιοικητικούς όσο και σε αγροτικούς παράγοντες,  το χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Θ» αναφορικά με  τον νόμο που βάζει «εμπόδια» στην ανάπτυξη – σε όλα τα επίπεδα – των περιοχών που εμπίπτουν στην συνθήκη NATURA 2000, σύμφωνα με τον οποίο χωρίς την έγκριση του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν θα μπορεί να προχωρά καμία από περίπου 180 δράσεις που αφορούν σε αυτοδιοίκηση, επιχειρείν και πρωτογενή τομέα.

Για το θέμα μίλησαν στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης. Ο μεν πρώτος συντάσσεται με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, εκφράζει όμως την άποψη ότι «είναι δύσκολο να αλλάξει», ενώ ο δεύτερος δηλώνει άγνοια (των αγροτών) για αυτό και σημειώνει ότι αν αυτό ισχύσει, αποτελεί «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα.

«ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΥΠΕΚΑ… ΘΕΩΡΩ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί και είναι πιο αυστηρός σε σχέση με τον προηγούμενο. Είχε ζητηθεί πριν ένα χρόνο περίπου να πούμε κάποια πράγματα. Εμείς σαν Δήμος Αβδήρων (όπως και οι υπόλοιποι δήμοι) είχαμε στείλει κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη. Έτσι και αλλιώς, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ – γενικά – παίρνουμε την έγκριση (όπως και από την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ) για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στην περιοχή. Νομίζω όμως ότι γίνονται πλέον πιο δύσκολα τα πράγματα για να γίνουν κάποια πράγματα όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη (και όχι μόνον) της περιοχής. Πρέπει να πάρουμε την έγκριση και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και από κάποιους άλλους φορείς. Έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση και σημασία στην NATURA και στην ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Όσον αφορά στην δόμηση, την επηρεάζει. Επιτρέπονται κάποια πράγματα, αλλά όχι ξενοδοχειακές μονάδες (για παράδειγμα). Είναι ένα εμπόδιο, αλλά έχει ψηφιστεί. Συντασσόμαστε με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ και με αυτά που λέει ο πρόεδρος, αλλά όλα αυτά έχουν ψηφιστεί και δεν νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν πλέον. Γιατί είναι σε ισχύ ο νόμος. Μακάρι να μπορεί να αλλάξει  αλλά νομίζω ότι η τάση είναι να πάμε σε πιο ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Για το Κάμπινγκ Μυρωδάτου, μιλούσαμε για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Δεν μιλούσαμε για ξενοδοχειακές μονάδες αλλά για Μπανγκαλόους, τροχόσπιτα κλπ. Οπότε αυτό δεν επηρεάζει όσον αφορά στον Κάμπινγκ. Αλλά για κάποιους που θέλουν να φτιάξουν μια ξενοδοχειακή μονάδα (για παράδειγμα) υπάρχουν περιορισμοί. Μιλάμε για το μεγαλύτερο μέρος του Π. Λάγους, της Μάνδρας και του Μυρωδάτου».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΑΛΛΑ… ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΚΛΑΒΙΑ – ΕΙΝΑΙ ‘’ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ’’»

Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης, υπογράμμισε τα εξής:

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για αυτό. Αλλά αν είναι έτσι τα πράγματα, καλά θα κάνουν να ανακαλέσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, για να συνεχίσει να υπάρχει δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Βέβαια αυτός ο οργανισμός θα συμπαρασύρει και άλλες δραστηριότητες. Είναι ήδη μια δύσκολη περίοδος για αγρότες και κτηνοτρόφους που υποφέρουμε όλο αυτό το διάστημα με κλιματική αλλαγή, υψηλό κόστος κλπ και έρχονται αυτοί να μας που τι; Να καλλιεργούμε αυτά που θέλουν αυτοί, όπως θέλουν αυτοί. Μου θυμίζει λίγο «σκλαβιά». Αν είναι έτσι, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι να τα παρατήσουμε όλα – στην κυριολεξία – και να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το οικονομικό πλήγμα στην περιοχή. Και όσοι Βουλευτές από την περιοχή μας το ψήφισαν, αν μη τι άλλο θα πρέπει να μας εξηγήσουν τους λόγους και να απολογηθούν. Ειδικά όσοι κατάγονται από χωριά και αγροτικές οικογένειες και ξέρουν το θα πει περιορισμός, τι θα πει αγροτιά και περισσότερο ξέρουν τι θα πει να είσαι Βουλευτής και να καλοπερνάς και τους ενδιαφέρει να είναι μόνον αρεστοί στην ηγεσία των κομμάτων τους… Και να έχουν υπόψη τους, ότι τους εκλέγουμε στην Βουλή για να εκπροσωπούν εμάς και όχι να εκπροσωπούν τις θέσεις της κυβέρνησης σε εμάς. Και αν όντως υπάρχει αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα κίνημα κατά των Βουλευτών της Περιφέρειας που το ψήφισαν. Είναι «ταφόπλακα». Θα πρέπει να ντρέπονται. Τι είναι αυτά; Βεβαίως και θα ζητήσουμε ενημέρωση για να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Δεν μπορεί να μας λένε τι θα καλλιεργήσουμε, πως θα καλλιεργήσουμε, με ποιους όρους θα καλλιεργήσουμε κλπ. Όπως λέει και το τραγούδι: «Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι να είσαι συ και να μην είμαι εγώ που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις με τη δική μου γη και το νερό». Ποιοι είναι αυτοί; Ποιανού είναι αυτή η γη που θα καθορίσουν αν θα καλλιεργηθεί; Ποιοι είμαστε εμείς που θα μας βάλουν αυτούς τους όρους και τους κανόνες; Μου θυμίζει σκλαβιά και δουλειά. Μόνον Δημοκρατία δεν είναι αυτό. Μου θυμίζει καθεστώτα, είτε αριστερά είτε δεξιά. Θα πρέπει να ντρέπονται και ιδιαίτερα αυτοί που είναι από αγροτικές περιοχές και αγροτικές οικογένειες».