Αντιγριπικό εμβόλιο: Να εμβολιασθεί κανείς ή όχι… Ιδού η απορία!

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜ-Θ

Τι λένε στη «Θ» ο θεματικός Αντιπ/ρχης Υγείας και ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Ξάνθης  

«Πονοκέφαλο» για τους περισσότερους συμπολίτες μας, αποτελεί η απόφαση για εμβολιασμό ή μη (κυρίως για το αντιγριπικό εμβόλιο) καθώς από την μια πλευρά το Τμήμα Πρόληψης και Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ καλεί τους πολίτες να εμβολιασθούν για την γρίπη, ενώ από την άλλη το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Εν τω μεταξύ, οι ήδη «διχασμένοι» συμπολίτες μας, παρακολουθούν και τις διαφημίσεις για…εμβόλια «πάσας νόσου», με αποτέλεσμα να μπερδεύονται ακόμη περισσότερο.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός. Κάτι στο οποίο συγκλίνουν μιλώντας στην «Θ», τόσο ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ.  Κωνσταντίνος Βενετίδης, όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος.

«ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΘ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βενετίδης τονίζει ότι «πριν από δύο ημέρες είχαμε σύσκεψη με όλους τους γενικούς διευθυντές υγείας στην Κομοτηνή για όλα αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα αποφασίσθηκε ότι εκτός της «εβδομάδος υγείας» που κάνουμε, καθόλη την διάρκεια του έτους που έχουμε εξάρσεις γρίπης ή άλλων προβλημάτων υγείας στην περιφέρειά μας, θα κάνουμε καμπάνιες ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε προληπτικά τους πληθυσμούς που κατοικούν στην περιοχή. Το αν υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα, δεν το γνωρίζω. Εμείς λαμβάνουμε στοιχεία από ιατρούς, συζητούμε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχουν επιστημονικές απόψεις και συγχρονιζόμαστε με την κεντρική διοίκηση, την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και έτσι εκδίδουμε ανακοινώσεις πρόληψης, για να καταπολεμηθεί (αν υπάρχει) κάποια έξαρση ίωσης στην περιφέρεια. Αυτό θα συνεχιστεί καθόλη την διάρκεια του έτους, ανάλογα με τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν για τους πληθυσμούς. Θα γίνονται καμπάνιες στην περιφέρεια, για να ενημερώνεται ο κόσμος και οι ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, επειδή τα ΜΜΕ δεν παρακολουθούνται ιδίως από την νεολαία, έχουμε στόχο να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης για να γίνει «βίωμα» στον κόσμο η πρόληψη κατά των όποιων ιώσεων. Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που χρήζουν εμβολίων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μην έχουμε έξαρση του ιού. Καταλαβαίνετε ότι κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός και ιδιαίτερα στην περιοχή της ΑΜΘ όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα αισθητό (αφού βρισκόμαστε βόρεια της Ελλάδος), χρήζουν οι εμβολιασμοί. Είναι νομίζω απαραίτητοι. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Γενικά θα πρέπει να γίνει «βίωμα» στον κόσμο η πρόληψη για να μην έχουμε και αποτελέσματα που δημιουργούν χειρότερα προβλήματα. Εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας, όχι μόνον για τον ιό της γρίπης που είναι εποχικός αλλά και καθόλη την χρονιά, αν μπορέσουμε να προβλέψουμε τους πιθανούς κινδύνους από θέματα υγείας».

«ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ – ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ»

Από πλευράς ιατρών, ο κ. Καραδέδος υπογραμμίζει ότι «πιστεύουμε ότι οι ευπαθείς ομάδες, ειδικά για τον ιό της γρίπης και για τα στελέχη της γρίπης κάθε χρόνο, έχουν χρέος να εμβολιάζονται. Κοστίζει πάρα πολύ στις οικογένειες (με όρους ταλαιπωρίας, με όρους θανάτων και με όρους οικονομικούς) η ασθένεια από τον ιό της γρίπης. Δεν μιλώ για τις…διαφημίσεις στην τηλεόραση (όπως ο έρπητας ζωστήρας), δεν μιλώ για άλλου είδους προσεγγίσεις οικονομικές. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό θέμα που το γνωρίζουν όλες οι οικογένειες. Θα πρέπει οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι (από κάποια στιγμή και μετά) να εμβολιάζονται. Αυτοί που έχουν καρκίνο, ζαχαρώδη διαβήτη, μεγάλες παθήσεις κλπ, θα πρέπει να προστατευθούν γιατί το κόστος για την κοινωνία και το οικονομικό κόστος για τις οικογένειες και για το κράτος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Έχουμε νοσοκομεία που ταλαιπωρούνται αυτήν την στιγμή λόγω της κρίσης, δεν έχουν στελέχωση, δεν έχουν πάρα πολλές δυνατότητες που όφειλαν να έχουν και είναι αμαρτία να χάνονται ζωές από ένα πράγμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγα χρήματα. Ο καθένας μας έχει χρέος να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Δεν μιλάμε για μια «εκμετάλλευση» αλλά για μια δυνατότητα αποτροπής κόστους επιβάρυνσης για την κοινωνία, για την οικονομία και για τις ίδιες τις οικογένειες και τους ασθενείς. Είμαστε σαφέστατα υπερ του εμβολιασμού. Όλα τα υπόλοιπα είναι «ανοησίες». Δεν «χτυπά» καμπανάκι για την γρίπη. Η γρίπη υπάρχει κάθε χρόνο. Όσο για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μπορεί να αφορά στους υγιείς, αλλά δεν αφορά στους ασθενείς. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης όλων όσων είπα (κόστους κοινωνικού, εργασιακού, των νοσοκομείων) είναι ο εμβολιασμός. Δεν είναι μόνον μια γρίπη. Είναι ότι θα πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβιοτικά κλπ. Αν πάει στο νοσοκομείο, μας κοστίζει πάρα πολύ ακριβά στην συνέχεια, ενώ το πιο σημαντικό από όλα είναι οι θάνατοι ανθρώπων που πολλές φορές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

 

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

Μεταμόσχευση οργάνων

Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

Χρόνια νεφροπάθεια

Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Κg/m²) και παιδιά με ΔΜΣ> 95Η ΕΘ

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ.για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους».