Το θρίλερ με τη συντριβή του Antonov στην Καβάλα καλά κρατεί, με τις Αρχές να επικεντρώνονται πλέον στην εξακρίβωση της προέλευσης της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στο σημείο για των ερευνών έφτασαν 14 άτομα του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι και θα ελέγξουν την άγνωστη ουσία και θα αποφανθούν για την επικινδυνότητα της.
Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνο είναι το φορτίο του Antonov – Τα τρία αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας
Μια πρώτη εκτίμηση γι’ αυτή την ουσία αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ώρες, και σίγουρα μέχρι το απόγευμα.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.
Το φορτίο του Antonov
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβίας, το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.
Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.
Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, το Antonov μετέφερε:
εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62
εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67
Ποια είναι η ομάδα Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας
Κύριοι αντικειμενικοί σκοποί της Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας είναι η επίτευξη και η διατήρηση της αποτροπής χρήσης ΟΜΚ (Όπλα Μαζικής Καταστροφής) από τον οποιονδήποτε αντίπαλο, η εξασφάλιση της προστασίας των μονάδων των ΕΔ από την περίοδο της ειρήνης, καθώς και η διατήρηση της μαχητικής ισχύος των ανεπτυγμένων δυνάμεων.
Στόχος τους είναι, επίσης, η απόκτηση και μεγιστοποίηση της αμυντικής ικανότητας και επιβίωσης , καθώς και στο να επιχειρούν αποτελεσματικά κάτω από την απειλή, ή σε περιβάλλον που επηρεάζεται από τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι τομείς προετοιμασίας στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια των ΕΔ, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο, είναι η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση για ΠΒΧ Άμυνα, καθώς και η σχεδίαση και υλοποίηση κατάλληλων μέτρων, τακτικών, τεχνικών, μεθόδων και διαδικασιών. Αυτόν τον ρόλο καλείται να διατελέσει ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΕΔΛΟ/ΠΒΧ. Ο Στρατός Ξηράς, από το Νοέμβριο του 2001, έχει οργανώσει κατεξοχήν Ειδικό Τμήμα για την αντιμετώπιση απειλών από τη χρήση Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
Το Ειδικό Τμήμα αναβαθμίστηκε με απόφαση της Ιεραρχίας, το Σεπτέμβριο του 2003 με σκοπό τη συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μετονομάστηκε σε Ειδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας τον Απρίλιο του 2004.
Παράλληλα, θεσπίστηκαν διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων απειλών, στα πλαίσια Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς, σε όλη την επικράτεια. Τέλος, έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς στην άμυνα από Πυρηνικά, Βιολογικά και Χημικά όπλα.
Αποστολή:
Αποστολή του ΕΔΛ/ ΠΒΧ είναι η παροχή υποστήριξης σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περιπτώσεις Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πυρηνικού συμβάντος και σε περιπτώσεις σοβαρής περιβαλλοντικής μόλυνσης επ’ ωφέλεια της Πολιτείας (στα πλαίσια δυνατοτήτων). Η οργάνωση του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ είναι η ακόλουθη:
α. Διοικητής με το Επιτελείο του (Υποδιοικητής- 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Επιτελικό Γραφείο).
β. Διμοιρία Διοικήσεως με τα αντίστοιχα τμήματα τεχνικής υποστήριξης ( Ουλαμούς Συντηρήσεως).
γ. Διμοιρία Υγειονομικού (Υγειονομικής Υποστήριξης).
δ. Τρείς Διμοιρίες ΧΒΡΠ Άμυνας.