Με αφορμή τους πνιγμούς που συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι η «Θ» φιλοξενεί τις απόψεις εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού και του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης
Με αφορμή τους πνιγμούς που συμβαίνουν στις θάλασσές μας κάθε χρόνο, η «Θ» θέλησε να ανιχνεύσει τις πραγματικές αιτίες και συγχρόνως να «φωτίσει» για ακόμη μια φορά το κομμάτι που αφορά στην διαδικασία διάσωσης μιας ανθρώπινης ζωής. Το θέμα της παιδείας γενικότερα αλλά και της έλλειψης υποδομών (κολυμβητήριο) πρωταγωνιστούν στις αιτιάσεις των ειδικών όπως αναφέρονται παρακάτω.
«ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ…»
Ειδικότερα η Προπονήτρια του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης κ. Ευαγγελία Πολίτου ανέφερε στην «Θ« ότι
«κολυμβητική παιδεία, χωρίς κολυμβητήριο στην Ξάνθη, δεν υπάρχει. Δεν ξέρω τι γίνονταν παλιά. Ξέρω όμως ότι ήταν πολύ ενεργή η πισίνα. Οι πιο παλιοί Ξανθιώτες, δεν γνωρίζω σε τι επίπεδο βρίσκονται, πάντως για τα νέα παιδιά (την τελευταία δεκαετία) τα πράγματα είναι άσχημα και είναι κρίμα. Δεν είναι μόνον η κολυμβητική παιδεία, η κολύμβηση έχει σχέση και με την υγεία του παιδιού, λόγω του ότι αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα σε πολύ καλύτερο βαθμό. Όταν δεν υπάρχει κολυμβητήριο, είναι λογικό μια πόλη να μην έχει και κολυμβητική παιδεία και να μην ενδιαφέρεται όπως πρέπει. Επιπλέον δεν γνωρίζουν τι ευεργετικές τάσεις έχει η κολύμβηση. Πιστεύω ότι είναι λίγοι αυτοί που το γνωρίζουν. Δυστυχώς δεν μπορούν να δουν τα οφέλη της κολύμβησης. Πρώτα από όλα μιλάμε για παιδιά ΑμεΑ, για παιδιά που κάνουν λογοθεραπεία. Όλα αυτά έχουν σχέση με την κολύμβηση και μάλιστα στην Κομοτηνή που δουλεύω κατά διαστήματα, υπάρχουν πολύ μεγάλες εξελίξεις επάνω σε αυτό το κομμάτι, με ανθρώπους που έχουν κινητικά ή διανοητικά προβλήματα. Το νερό, όπως και αν το κάνουμε, είναι ένα στοιχείο στο οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Στην μήτρα υπάρχει το υγρό, το οποίο δίνει στα παιδιά την σιγουριά και την αίσθηση ασφάλειας. Από την άλλη, ένας που γνωρίζει να κολυμπά γνωρίζει και από πρώτες βοήθειες. Οι πιο πολλοί από εμάς, έχουμε και πτυχίο ναυαγοσωστικής. Όταν δουλεύεις τόσα χρόνια μέσα σε πισίνες, πρέπει να έχεις και αυτήν την γνώση, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».
«ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ»
Συμβουλεύοντας όλους τους γονείς της Ξάνθης,η κ. Πολίτου, σημειώνει: «πρέπει οπωσδήποτε να πάνε κάπου τα παιδιά τους για να μάθουν να κολυμπούν. Αυτό είναι καλό και για την περεταίρω ζωή τους. Κάποια στιγμή, θα φεύγουν μόνα τους (δεν θα είναι συνέχεια με τους γονείς). Νομίζω ότι θα έπρεπε ο κάθε γονέας να το σκεφτεί αυτό. Μάθετε στα παιδιά σας μπάνιο, έτσι και αλλιώς. Είτε υπάρχει είτε όχι κολυμβητήριο, πρέπει να μάθουν να κολυμπούν, να επιπλέουν, να ξέρουν σωστές κινήσεις για να έχουν μια ασφάλεια μέσα στο νερό. Αν υπήρχε κολυμβητήριο, εννοείται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ούτως η άλλως η Ξάνθη, από παλιά, είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την κολύμβηση. Το γεγονός όμως ότι το κολυμβητήριο έκλεινε και άνοιγε, τους είχε δημιουργήσει μια απογοήτευση».
ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ – «ΞΗΡΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα, οι προπονήσεις των αθλητών του ΚΟΞ, που έχουν πιάσει το όριο για πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ στην Ξάνθη γίνεται «ξηρά προπόνηση» σε οποιοδήποτε διαθέσιμο γήπεδο, υπάρχει την δεδομένη στιγμή.
«ΔΕΝ ΤΟ… ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΙΨΗΦΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ»
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ. κ. Ζεκί Μεμέτ Αλί υπογράμμισε ότι «από την στιγμή που το κεφάλαιο «Πρώτες Βοήθειες» δεν είναι μάθημα – όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – Δ΄ Δημοτικού στα σχολεία, για να μάθει ένα παιδί πρώτες βοήθειες και να μπορέσει να βοηθήσει ή να βοηθηθεί αν χρειαστεί, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και να γίνεται με το υγρό στοιχείο. Μιλάμε για την Ελλάδα, για την χώρα με μεγαλύτερη ακτογραμμή, με δεύτερη σειρά παγκοσμίως για τις γαλάζιες σημαίες. Θα έλεγα ότι υστερούμε. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει η απαιτούμενη γνώση ως προς την κολύμβηση. Από την άλλη, αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες, πριν φτάσουμε στα δύσκολα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια απλή ηλίαση; Να πάμε έναν άνθρωπο σε σκιερό μέρος, να του βρέξουμε λίγο το πρόσωπο, να πάρουμε τα ζωτικά σημεία, να δούμε την αντίδραση, κλπ; Νομίζω ότι δεν το «έχουμε». Ακόμη και αν χρειαστεί να βοηθηθεί κάποιος, δεν ξέρουμε καλά καλά τα τριψήφια νούμερα ώστε να καλέσουμε σε βοήθεια. Εκτός από το 166 υπάρχει και το 112 για παράδειγμα. Για παράδειγμα, για την περιοχή μας, το 166 θα χτυπήσει στο ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο θα ξεκινήσει από την Ξάνθη για να φτάσει στην παραλία. Στην παραλία όμως που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας; Ποιο είναι το τηλέφωνο; Πόσοι το γνωρίζουν; Δεν ξέρουμε καν τους τηλεφωνικούς αριθμούς. Θα μπορέσουμε να δώσουμε πρώτες βοήθειες. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα απλά πράγματα. Το 166 είναι το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ,το 112 η ΓΓΠΠ. Αν βρισκόμαστε στην παραλία όμως, υπάρχει και το τηλέφωνο του Λιμεναρχείου, που είναι το 108. Μπορούμε να καλέσουμε και εκεί. Βέβαια, όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε ειδικές πινακίδες σε όλες τις οργανωμένες παραλίες που έχουν την γαλάζια σημαία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε λίγα λεπτά, να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε και μετά να απολαύσουμε το μπανάκι μας. Καλό είναι να γνωρίζουμε για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν, από το πιο απλό μέχρι το πιο δύσκολο όπου εκεί θα χρειαστεί η διάσωση και η παροχή πρώτων βοηθειών.
«ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – ΜΗΝ ΚΟΛΥΜΠΑΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ»
Αναφορικά με τις κυριότερες συμβουλές προς τους λουόμενους, ο κ. Ζεκή επισημαίνει: «το κυριότερο είναι να μην μένουν πολλές ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο. Αν νιώσουν ότι δεν αισθάνονται καλά, είναι καλό να επικοινωνήσουν με το Κ.Υ ή να ζητήσουν την παροχή βοήθειας αν υπάρχει ναυαγοσώστης. Υπάρχουν ακόμη και μικροπεριπτώσεις (όπως τσιμπήματα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αλλεργικό σοκ) που πρέπει να απασχολήσουν. Εννοείται ότι μετά από γεύμα, είναι καλό να μην κολυμπήσουμε, παρά μετρά από 3 ώρες. Αυτό που λένε κάποιοι «έφαγα και πάω να κολυμπήσω για να χωνέψω» δεν ισχύει. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Όχι στο αλκοόλ, όχι σε βαριά γεύματα και αν κάποιος νιώσει την οποιαδήποτε αδιαθεσία, είναι καλό να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει εκείνη την στιγμή και να ζητήσει βοήθεια αν υπάρχει ναυαγοσώστης ή με ένα τηλέφωνο που θα κάνει».
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο Ε.Ε.Σ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνεχίζει ακάθεκτος τα εκπαιδευτικά προγράμματά του, που είναι ανοικτά για όλους, από τα οποία μπορούν να λάβουν 5ετή πιστοποίηση γνώσης πρώτων βοηθειών.