Γ. Καρατζαφέρης και Γ. Γεωργίου αποκλειστικά στην «Θ»
Μειωμένη η κυριαρχία της Ελλάδος στην Θράκη – Οι κύριοι παράγοντες της διπλωματικής πρακτικής
Για τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Θράκη, αναφορικά με το «αλώνισμα» των ψευδομουφτήδων, την στιγμή που οι νόμιμοι Μουφτήδες και Ιμάμηδες παραμένουν επί 22 μήνες απλήρωτοι, ενώ αδιαφορεί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς αλλά και για την «ανυπαρξία» του ενταύθα Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων, μιλούν αποκλειστικά στην «Θ» ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργος Καρατζαφέρης αλλά και ο Πρέσβης και Αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Γεώργιος Γεωργίου.
«ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»
Ειδικότερα ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «εάν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε ειδικό ή τον οποιονδήποτε διπλωμάτη, σε ποιο από όλα τα κομμάτια της Ελλάδος έχουμε την λιγότερη κυριαρχία, αβιάστως θα σας πουν στην Θράκη. Η Ελλάδα, δυστυχώς στην Θράκη έχει μειωμένη εθνική κυριαρχία. Έχει παραχωρήσει δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι στην Τουρκία και δεν νομίζω ακουσίως. Δεν ξέρω σε ποιο πλαίσιο βέβαια, αλλά έχω την αίσθηση ότι στην Θράκη αυτήν την στιγμή εισρέουν πάρα πολύ και ευκόλως πράκτορες της τουρκικής κυβερνήσεως, διακινούνται ποσά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ από την δική μας πλευρά παρατηρείται μια ολιγωρία σε μια σειρά πραγμάτων όπως η έγκαιρη πληρωμή και αμοιβή των Μουφτήδων. Από την άλλη μεριά, τους δικούς τους ψευδομουφτήδες τους καλοπληρώνουν και όχι μόνον. Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ακριτική αυτή περιοχή, δεδομένης και της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, δεδομένου ότι μεγάλο κομμάτι των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Θράκη δηλώνουν Τούρκοι και δεδομένου ότι οι μουσουλμάνοι Βουλευτές αναφέρονται περισσότερο στον Ερντογάν παρά εις τα κόμματά τους εδώ. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι αναφύεται ένα πρόβλημα που σε λίγο καιρό, ίσως θα είναι και μη ελεγχόμενο».
«ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ…»
Και όλα αυτά την στιγμή που θεωρητικά υπάρχει και ένα Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων, που πρακτικά είναι ανύπαρκτο.
Για αυτό το ζήτημα ο κ. Καρατζαφέρης επισημαίνει ότι «δεν είναι μόνο η ανυπαρξία του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων. Είναι και η πολιτική βούληση να ασχοληθεί σοβαρά και να πούμε ότι «από τον Έβρο και μέσα δεν ακουμπάτε καθόλου». Το έχουμε κάνει «βόλτα» για υποψήφιους προέδρους, για πρωθυπουργούς και υπουργούς. Μπαινοβγαίνουν στην Θράκη. Αυτή είναι μια αλήθεια».
«ΝΑ ΟΠΛΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΜΑΚΡΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ»
Επίσης ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς του Δ΄Σώματος Στρατού που παραμένουν στην Τουρκία και οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουλάχιστον, φαίνεται να υπηρετούν πλέον στην Διπλωματική Αποστολή της Ελλάδος στην Άγκυρα. Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αλλά κωλυσιεργούν, για να δηλώσουν έδρα μέσα στην Τουρκία. Η κράτησή τους άνευ κατηγορίας, έχει δυσκολίες και έπρεπε να το κάνουν. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για θέμα που δεν χρειάζεται να βροντοφωνάζουμε. Από ότι φαίνεται όμως οι δύο Έλληνες Αξιωματικοί πρέπει να «οπλιστούν» με μακρά υπομονή».
Από την πλευρά του ο Πρέσβης και Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Γεωργίου, ανέφερε ότι «οι νόμιμοι Μουφτήδες από την δική μας πλευρά είναι λησμολημένοι. Δεν πληρώνονται και νομίζω ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια από τις εγκληματικές παραλείψεις και θεωρώ ότι με κάτι τέτοια έχουμε χάσει πάρα πολλά κεφάλαια σε ο,τι αφορά τον χειρισμό των θεμάτων των μειονοτήτων. Έχω την εντύπωση ότι ομιλούμε για πολύπαθες πλευρές της γενικής επικρατείας. Δεν είναι μόνο η Θράκη. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται τα αισθήματά μας κυρίως στον χώρο της Θράκης, ο οποίος είναι ο μόνος που διακινδυνεύει να υποστεί την οποιαδήποτε προσβολή, είτε πολιτική, είτε οικονομική, είτε μειονοτική, αλλά είναι ο μόνος χώρος που έχει τέτοιες ευαισθησίες».
«ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΞ»
Αναφορικά με το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ξάνθη και για το ίδιο το Υπουργείο, ο κ. Γεωργίου επισημαίνει ότι «μου είναι πολύ δύσκολο να σας εκθέσω τους φόβους μου με τον τρόπο που μου περιέρχονται από συναδέλφους ως γεγονότα. Δεν είναι σωστό να το κάνω, αλλά φαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα δυσλειτουργίας. Δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί ασχέτως εάν κανείς συμφωνεί ή όχι, πρέπει να σκέφτεται τα συμφέροντα του τόπου και της πατρίδος και δεν θέλω να εκθέσω το «προφίλ» των δυσλειτουργιών με λεπτομέρειες. Είναι επίσης, όχι απλά δυσνόητο αλλά ακατανόητο να παραμένουν απλήρωτοι οι Μουφτήδες. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να είναι μέρος μιας πολιτικής, που θα μπορούσε να είναι κιόλας. Αλλά τι; Να απαλλαγούμε από τους νόμιμους Μουφτήδες; Τι είναι τώρα αυτό; Είναι ένας τρόπος πολύ εύκολος να τους παρασύρει κανείς προς την άλλη κατεύθυνση».
«ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ»
«Η άσκηση διπλωματικής πρακτικής εξαρτάται από τρεις κύριους παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι το αν έχεις μαζί σου τον λαό. Αν ο λαός υποστηρίζει ο,τι κάνεις. Ο δεύτερος είναι το αν έχεις τις δυνατότητες (οικονομικές, τεχνικές και άλλες) ώστε να αναπτύξεις μια αποτρεπτική δύναμη (αντίσταση) που να την σέβονται οι άλλοι και ο τρίτος παράγοντας είναι οι συμμαχίες. Δυστυχώς τα δύο πρώτα, τα βλέπω τελείως εγκαταλελειμμένα. Από πλευράς λαού, τον κρατούμε σε διάφορες συναγερμικές συσπειρώσεις, για διάφορα μικροζητήματα κατά την γνώμη μου και όχι για μεγάλα εθνικά ζητήματα. Άρα ο λαός δεν έχει τον χρόνο να διαπιστώσει τις παραλείψεις και όλα αυτά που συμβαίνουν και τα οποία αύριο – μεθαύριο θα τα βρει μπροστά του. Το δεύτερο είναι ότι και η οικονομική δυσπραγία αλλά και οι προθέσεις να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα, πέραν των ανατρεπτικών μηχανισμών που έχουμε ανάγκη (είτε αυτοί αφορούν το υλικό της αμύνης, είτε το οικονομικό ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων και το πώς πληρώνονται και καταφέρνουν να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι) και που έχουν αφεθεί εις δευτέραν μοίραν. Όταν δεν έχεις αυτά, δεν φτάνουν οι συμμαχίες. Η εποχή των συμμαχιών ίσως είναι πολύ καλή. Αυτό εξαρτάται από την απόλυτη υπακοή την οποία επιδεικνύουμε σε όλες τις βουλήσεις τους, σε όλες τις απαιτήσεις τους, σε όλες τις επιδιώξεις και προθέσεις. Αυτό βεβαίως, διαπιστώνει κανείς, ότι κάνει πολύ φιλικότερο το κλίμα με τις συμμαχίες, αλλά περιορίζεται εκεί. Δεν έχουμε δηλαδή απτές αποδείξεις ότι σε περίπτωση ανάγκης θα έχουμε τέτοια συμπαράσταση που να ανατρέψει τον κίνδυνο. Όλα αυτά που ακούτε για την «ηρεμία» και για το «Αιγαίο» είναι καλά να ακούγονται. Το να συμπαρίσταται επίσης η Ευρώπη. Ας έρθουν λοιπόν μαζί μας να βάλουμε σε κάθε βραχονησίδα, από μια ευρωπαϊκή και ελληνική σημαία. Γιατί δεν έρχονται; Όταν συγκεκριμενοποιείται δηλαδή αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον, βλέπετε ότι υπάρχει ένας δισταγμός…» συνέχισε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς σημειώνοντας ότι «η εντύπωσή μου είναι ότι το γεγονός θα συνδεθεί με την εξέταση – λύση ή ημιλύση ή κάποιο understanding μεταξύ των δύο χωρών, σε κάποιο σοβαρότερο ζήτημα. Τότε θα συμπεριλάβουν και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών ως απόδειξη καλής προθέσεως».