Το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης μιλά στην «Θ»
«Δεν έχει αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Ξάνθης» σημειώνει ο ίδιος
«Η κατάσταση στην Ξάνθη είναι όπως ήταν πριν είκοσι χρόνια και χειρότερα». Αυτή είναι η φράση με την οποία το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και γνωστός Οφθαλμίατρος κ. Απόστολος Σουλιώτης, περιγράφει την «εικόνα» της υγείας στην Ξάνθη, στον συνολικό της βαθμό, με αφορμή αφενός τα πρώτα «γενέθλια» της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας Ξάνθης προ ολίγων ημερών, αλλά και την ανακοίνωση για την «συμπληρωματική» στελέχωση της 2ης ΤΟΜΥ (που λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ξάνθης) με γενικούς γιατρούς.
«Ο ΘΕΣΜΟΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο θεσμός των ΤΟΜΥ υπολειτουργεί και καρκινοβατεί, οι γιατροί δεν πάνε να δουλέψουν καθώς οι αμοιβές είναι αστείες και προσπαθούν να κάνουν με «μπαλώματα» μια δουλειά η οποία «κτίσθηκε» στο «πόδι» και για αυτόν τον λόγο, τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά».
«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ»
«Το Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν έχει αποσυμφορηθεί. Όλη η δουλειά «πέφτει» στο νοσοκομείο, το οποίο είναι υποστελεχωμένο και για να πούμε και την «μαύρη» αλήθεια φταίει και η κυβέρνηση για αυτό. Ωστόσο δεν φταίει μόνον η κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι οι αμοιβές των ιατρών, δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι, τα προγράμματα σπουδών δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι, η αντιμετώπιση των ιατρών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, με αποτέλεσμα ένας νεαρός γιατρός που κάνει την ειδικότητά του να προτιμά να πάει στην Γερμανία, να πάρει τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα, να τον αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο και να εκπαιδεύεται πολύ καλύτερα. Το γεγονός ότι δεν έχουμε ειδικευόμενους, δημιουργεί τραγικά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου. Επιπλέον οι νέοι ειδικοί ιατροί, που είναι καλά καταρτισμένοι, δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία γιατί τους δημιουργούν συνθήκες δουλοπαροικίας. Όταν βάζεις έναν επικουρικό (μια…φοβερή «εφεύρεση») που θα κάνει ένα συμβόλαιο για έναν χρόνο, δεν ξέρει αν τον επόμενο χρόνο θα προσληφθεί. Και μπορεί μέχρι να προσληφθεί για την δεύτερη φορά, να είναι τέσσερις μήνες αδιόριστοι και μιλούμε για ανθρώπους με οικογένειες, παιδιά και υποχρεώσεις. Τι να περιμένει αυτός ο άνθρωπος;» υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.
«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ»
«Στην υγεία υπάρχει μια πυραμίδα, στην κορυφή της οποίας είναι ο ασθενής. Όλα γίνονται για τον ασθενή. Κάτω από αυτόν, είναι οι γιατροί. Κάτω από τους γιατρούς είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, παρακάτω το προσωπικό που στελεχώνει τα εργαστήρια κλπ και έπειτα είναι το διοικητικό προσωπικό. Κάθε επίπεδο είναι απαραίτητο. Δεν μπορεί δηλαδή να λείπει το 4ο επίπεδο της πυραμίδας και τα υπόλοιπα επίπεδα να «στέκονται» στον αέρα με έναν «μαγικό» τρόπο. Πρέπει να ξεκινάς για να συμπληρώνεις τα απολύτως απαραίτητα. Η πρώτη μεγάλη ανάγκη λοιπόν είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Όταν δεν έχεις γιατρούς και νοσηλευτές, τότε η πυραμίδα σου, δηλαδή το σύστημά σου, «πάσχει» εξηγεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «έχουμε μια καλή σύλληψη που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι απαραίτητο για την χώρα η οποία ξεκίνησε από τον αείμνηστο Γεννηματά ακόμη, με λάθος τρόπο και συνεχίζουμε με «μπαλώματα» για να διορθώσουμε τον λάθος τρόπο. Δεν γίνεται δουλειά με «μπαλώματα», αλλά υπάρχουν και αντικειμενικά προβλήματα όπως χρήματα και δομές. Πρακτικώς είμαστε εκεί που ήμασταν πριν 20 χρόνια και πολύ χειρότερα γιατί έχουν φύγει πάρα πολλοί γιατροί. Λένε ότι στις προσλήψεις «φεύγουν πέντε, έρχεται ένας» αλλά πρέπει να διαλέξω ποιον θα πάρω. Προτεραιότητα είναι να πάρω γιατρούς. Αν θέλω να πάρω…κηπουρούς, μπορώ να πάρω 200, αλλά το νοσοκομείο με τους κηπουρούς θα είναι ένας πολύ ωραίος κήπος και όχι νοσοκομείο».