Ο ενθουσιασμός γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση για την 35χρονη μητέρα του Γιάννη, ο οποίος φοιτά στο προνήπιο, όταν πήρε στα χέρια της το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά “Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!”, το οποίο μοιράστηκε, όπως είχε εδώ και καιρό του υπ. Παιδείας ανακοινώσει, σε σχολεία όλης της χώρας.
Η νεαρή μητέρα, επικοινώνησε με το Infokids.gr, προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαφωνία της με το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο υπογράφει ένας συγγραφέας που, όπως μας τόνισε, η ίδια εκτιμά και θαυμάζει. Όπως διευκρίνησε, κατά τη γνώμη της πρόκειται για ένα βιβλίο που στο πρώτο μισό του είναι εντελώς ακατάλληλο για παιδιά τόσο μικρής ηλικίας, αφού πέρα από τρομακτικό στον τρόπο που παρουσιάζει τον ιό, είναι και δυσνόητο, ειδικά στα σημεία που ιός καλεί τα παιδιά να αγκαλιάσουν τους παππούδες για να τους κολλήσουν. Το δεύτερο μισό του βιβλίου, υπογραμμίζει η ίδια, είναι σίγουρα χρήσιμο αφού δίνει συμβουλές προς αποφυγή της νόσησης, όμως σε κάθε περίπτωση η θέση της είναι πως το βιβλίο δεν θα έπρεπε να μοιράζεται παρά σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά -αν όχι σε κανένα.
Διαβάστε τι γράφει στην επιστολή της:
“Δόθηκε χθες στο σχολείο του γιου μου το βιβλίο του εξαιρετικού κατά τα άλλα Ευγένιου Τριβιζά για τον Covid-10. Απογοήτευση; Θυμό; Δεν ξέρω τι ακριβώς να νιώσω διαβάζοντάς το. Απαράδεκτο για ηλικία 4-6 ετών, απαράδεκτο γενικά!
Προσπαθεί το βιβλίο να δημιουργήσει μηνύματα και ιδέες για τη ζωή που μόνο φυσιολογική δεν είναι.
Συμφωνώ πως έχουν αλλάξει πολλά από όταν εμφανίστηκε ο Covid και ναι, φυσικά και προσέχουμε και προφυλασσόμαστε προστατεύοντας και εμάς και τους γύρω μας, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θεωρείται και φυσιολογικό για τη ζωή μας! Δεν γίνεται να σου περνάει το μήνυμα του να μη βγαίνεις από το σπίτι γιατί θα σου πάρει την αναπνοή ο Covid-19, αλλά πρέπει να μένεις στο σπίτι αμπαρωμένος, μπροστά σε μια οθόνη, με τη δασκάλα μακριά από τα παιδιά και τον οποιονδήποτε.
Δεν γίνεται να σε τρομοκρατεί πως αν παίξεις με άλλα παιδιά, όπως κάναμε όλοι μας σαν παιδιά, κινδυνεύουν να τους πνίξει ο Covid!
Το βιβλίο για εμένα προσπαθεί να παρουσιάσει μιαν άλλη ζωή, που ίσως κάποιοι να θέλουν να είναι έτσι η ζωή μας κάποια στιγμή! Τα παιδιά τα δικά μου, πάντως, με όλες τις προφυλάξεις που απαιτούνται για να μην θέτουν σε κίνδυνο ούτε αυτά ούτε κανέναν θα συνεχίσουν να ζουν όπως έχουν μάθει: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΆ!”
Ενδεχομένως, καθώς το βιβλίο γράφτηκε στην αρχή της πανδημίας που η ανάγκη να παραμείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στο σπίτι και σε απόσταση ασφαλείας από τους παππούδες, ο συγγραφέας να ένιωσε επιτακτική την ανάγκη της υπερθεμάτισης του κινδύνου. Ίσως, όμως, ένα τέτοιο κείμενο να φαντάζει κάπως ανεπίκαιρο το φετινό καλοκαίρι που με το όπλο του εμβολίου υπάρχει μία κάποια ύφεση της πανδημίας και που όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να βγουν τα παιδιά έξω και να χαρούν παιχνίδι με τους φίλους τους, έπειτα από μία έναν τόσο δύσκολο χειμώνα…