
Απαραίτητες επισκευές…

Για ακόμη μια φορά, τα τεχνικά προβλήματα του μεγαλύτερου κλειστού αθλητικού κέντρου της Ξάνθης -και όχι μόνο- έγιναν αφορμή για να μεταφερθούν αγωνίσματα (και πόσο μάλλον πανελλήνιοι αγώνες καλαθοσφαίρισης) σε άλλους αθλητικούς χώρους. Το γεγονός ότι… έσταζε η οροφή, μπορεί να θεωρηθεί ένα πρόσκαιρο πρόβλημα και στη συνέχεια… όλα καλά! Είναι όμως έτσι; Τα προβλήματα στο «Αμοιρίδειο» ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια. Καιρός λοιπόν να γίνει ένα «ρεκτιφιέ» στο συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο στο αγωνιστικό πεδίο, αλλά και σε όλους τους χώρους όπου στεγάζονται αθλητικοί σύλλογοι. Θυμάμαι τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη εκεί γύρω στο ’97-‘98, όταν μου πήρε τηλέφωνο για να πάμε να δούμε την τοποθέτηση της «δύσκολης» μεταλλικής σκεπής που μελέτησε και ετοίμασε το ανάλογο τμήμα της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ (με υπεύθυνο καθηγητή τον Χρήστο Κάλφα). Με τι καμάρι έκανε δηλώσεις τότε στο Xanthi Channel! Μετά από δεκαετίες δεν έγινε καμία παρέμβαση, οπότε… ιδού η ευκαιρία για τη σημερινή στη Δημοτική Αρχή! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το Δημοτικό Αμφιθέατρο, όπου και εκεί απαιτείται ένα ανάλογο «ρεκτιφιέ», δεδομένου ότι πέρασε πάνω από… μισός αιώνας από την κατασκευή του!
Σωστά «μέτρα», αλλά… να τα δούμε στην πράξη!

Ήταν αναγκαίο να γίνει, αλλά θα πρέπει να… το δούμε και στην πράξη! Ο λόγος για τα «αναδυόμενα κολονάκια» που θα παρεμποδίζουν την διέλευση αυτοκινήτων στους πεζόδρομους, αφού είχαν καταντήσει… δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, άσχετα αν απαγορεύεται κανονικά η είσοδος των τροχοφόρων σε αυτούς… Με κίνδυνο πολλές φορές να προκληθεί ατύχημα με τους πεζούς που περπατούν αμέριμνα και ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία, όπου τα μονίμως κατεβασμένα «κολονάκια» έγιναν την δυνατότητα στα αυτοκίνητα να διασχίσουν το κομμάτι που βρίσκεται μπροστά από το ρολόι της πλατείας (από Βασ. Κωνσταντίνου έως Μιλτ. Γεωργίου). Το θέμα είναι να γίνει λογική χρήση του τηλεκοντρόλ και όπως σχεδιάστηκε και αναφέρει σήμερα αποκλειστικά μέσα από τη «Θ» ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος και όχι να έχουν 15-20 νοματαίοι τον κοντρόλ στα χέρια τους και να τα ανεβοκατεβάζουν όποτε θέλουν να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα! Σε ότι αφορά τη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμισης -με βάση τις ίδιες δηλώσεις- μέχρι το καλοκαίρι, τελούμε εν αναμονή και βλέπουμε…
Γρηγορείτε…

Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα του Έβρου, επικαιροποιεί την αναγκαιότητα να δούμε το συγκεκριμένο θέμα πιο σοβαρά και να αναλάβουμε επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ως χώρα, αλλά και ως τοπικές κοινωνίες… Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά συνοδεύονται και με σαφείς προγνώσεις των επιστημόνων, Τούρκων και Ελλήνων, ότι αναμένεται προσεχώς ένας «τεράστιος» σεισμός που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει σε ένα βαθμό και την περιοχή μας. Κατά πόσο έχουν ελεγχθεί τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και γενικότερα τα δημόσια κτίρια, όπου συγκεντρώνονται-συνωστίζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες πολίτες; Και όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία (σε όποια σχολεία γίνεται ενημέρωση), αλλά με το σύνολο του πληθυσμού! Αφήνω δε τελευταίο το θέμα των καταφυγίων, που έτσι και αλλιώς είναι ανύπαρκτα, αλλά ωστόσο υπενθυμίζω τη σχετική πλατφόρμα mysaftyplan.gov.gr, όπου αναφέρονται τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περιπτώσεις σεισμών και που εκ των πραγμάτων είναι οι πλατείες, τα γήπεδα και γενικότερα οι ανοιχτοί χώροι, όπου υπάρχουν…
Γιατί ήταν «άγονος» ο διαγωνισμός;

Παρακολουθώντας στενά το θέμα της χαλαζικής προστασίας από αέρος εδώ και δεκαετίες και φιλοξενώντας σε κάθε ευκαιρία τους αρμόδιους συντελεστές του έργου, τόσο από πλευράς ΕΛΓΑ, όσο και από πλευράς εργολήπτριας εταιρείας, θέλω να παρατηρήσω το εξής. Δεχθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση και με «ωσαννά» το θέμα της επέκτασης του προγράμματος και την επιτέλους συμπερίληψη και της δικής μας περιοχής και πριν προλάβουμε να το «πανηγυρίσουμε» προέκυψε… άγονος ο διαγωνισμός! Ακούγοντας και την άποψη του ενδιαφερόμενου εργολάβου, είδαμε ότι οι όροι που μπήκαν στην διακήρυξη του έργου ήταν απαγορευτικοί για κάθε ενδιαφερόμενο και περισσότερο για αυτόν που είχε τα «φόντα»… Περιμένω αγωνιωδώς να δω την επόμενη προκήρυξη που θα βγει για το συγκεκριμένο θέμα –πρώτα ο Θεός- για να δούμε τις προϋποθέσεις που θα βάζει έχοντας ήδη την εμπειρία του προηγούμενου άγονου διαγωνισμού και άρα θα πρέπει να θέσει επιεικέστερους όρους και πιο ελκυστικούς, αν θέλει πραγματικά να υλοποιηθεί το έργο… Διαφορετικά, αν επανέλθει ο ΕΛΓΑ με τις ίδιες -ή και αυστηρότερες-προϋποθέσεις, τότε δεν θα είμαι εγώ ο δύσπιστος και «κακοπροαίρετος» δημοσιογράφος, αλλά κάποιοι άλλοι θα είναι οι… πονηροί που μας δουλεύουν!