Απειλούνται με «λουκέτο» παιδικοί σταθμοί;
Αρκετά πριν εκπνεύσει ο προηγούμενος χρόνος και πριν παραδώσει την σκυτάλη στην νέα δημοτική αρχή η προηγούμενη, είχαμε θίξει ένα θέμα που αφορά στην νομιμότητα λειτουργίας των κτιρίων των παιδικών σταθμών. Στην τελευταία μου αναφορά μάλιστα μέσα από την στήλη έκανα λόγο για τελική καταληκτική ημερομηνία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων την 31η Μαρτίου 2024. Επειδή πλησιάζουμε σ’ αυτή την ημερομηνία και επειδή –σύμφωνα με πληροφορίες μου- τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση ούτε από τους προηγούμενους, ούτε από τους νυν, θεωρώ ότι το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας και ιδιαίτερα σε δύο παιδικούς σταθμούς, στον 4ο δημοτικό παιδικό σταθμό και στον παιδικό σταθμό της Σταυρούπολης (πόσο μάλλον)… Και επειδή δόθηκαν ήδη δύο παρατάσεις (ίσως και τρεις), όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει νέο περιθώριο, οπότε… τρεχάτε ποδαράκια μου! Σε πρώτη φάση ας το λάβει σοβαρά υπόψη του αυτό ο νέος Δήμαρχος (ενδεχομένως να το γνωρίζει) γιατί αν ο μη γένοιτο μπουν λουκέτα σε δύο παιδικούς σταθμούς, τότε κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν και τους λόγους… Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιοι αρέσκονται μόνο στις “selfies” στο FB και στις υπερβολές των διαφημιστών τους…
Εξαρτάται (και) από τον Δήμο Ξάνθης…
Ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τον Δήμο Ξάνθης είναι η συμμετοχή του στο έργο συντήρησης και ανακατασκευής (στην ουσία) των εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Σχολής με στόχο… να ξαναγίνει Αστυνομική Σχολή ακόμη και με το ενδεχόμενο να λειτουργήσει παράλληλα με την δομή ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργεί αποκλειστικά σήμερα το άλλοτε «στολίδι» της περιοχής. Υπάρχει στα σκαριά λοιπόν ένα αρκετά υψηλού προϋπολογισμού έργου, όπου θα συμμετάσχουν από κοινού Ελληνική Αστυνομία και Δήμος Ξάνθης. Επειδή (και) σ’ αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση και επειδή οι αρμόδιοι μάλλον δεν θέλουν να το «ακουμπήσουν» ακόμη, απλά ενημερώνω ότι γνωρίζω πολύ καλά το “story” και ψάχνω περισσότερα στοιχεία γιατί σίγουρα ενδιαφέρει τους Ξανθιώτες η επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής (το καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργήσει θα το δούμε αργότερα). Και εφόσον η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί προϋπόθεση για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο, σαφώς και μας ενδιαφέρει όλους. Πιστεύω πως με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης της νέας δημοτικής αρχής και προσωπικά του Στράτου Κοντού –ο οποίος πληροφορούμαι ότι έχει κάνει και τις επιλογές των συμβούλων του- θα υπάρξει και καλύτερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα…
Με δημοτική αστυνομία, αλλά… πότε;
Παραμένω στα του Δήμου Ξάνθης και στην ελεγχόμενη στάθμευση σαν συνέχεια της προχθεσινής στήλης από την οποία «τσίμπησαν» αρκετοί και επικοινωνώντας μαζί μας ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες. Αναφέρθηκα σε ηλεκτρονικό έλεγχο της στάθμευσης, όπερ σημαίνει ένα σύγχρονο σύστημα με αισθητήρες σε κάθε θέση στάθμευσης (εξού και αριθμημένες) και με ένα κεντρικό «κοντρόλ» στον Δήμο όπου ανά πάσα στιγμή θα εμφανίζεται η θέση στην οποία κάποιος θα σταθμεύει το αυτοκίνητό του χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο. Όλα αυτά όμως επιμένω πως για να ελεγθούν χρειάζονται και τους ανάλογους ελεγκτές, όπερ σημαίνει ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Σημερινοί παράγοντες του Δήμου μας ενημέρωσαν ότι εγκρίθηκαν δώδεκα άτομα για την σύσταση δημοτικής αστυνομίας στον Δήμο Ξάνθης, αλλά δεν διευκρινίστηκε το πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις και το πότε θα καλυφθούν, άρα και το πότε θα υπάρξει στην ουσία δημοτική αστυνομία. Υποτίθεται πως το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης οσονούπω ολοκληρώνεται και θα αρχίσει να δουλεύει. Υπάρχουν πράγματι 2-3 υπάλληλοι στον Δήμο Ξάνθης που ανήκαν στο συγκεκριμένο σώμα, οι οποίοι ωστόσο θα λειτουργήσουν σαν δημοτική αστυνομία όταν συσταθεί και επίσημα με τις προϋποθέσεις που ανέφερα πιο πάνω… Άρα πως το παρόν το έργο γίνεται γιατί απλά είχε προγραμματιστεί να γίνει και από εκεί και μετά… ένας Θεός ξέρει πως θα λειτουργήσει και κυρίως με ποιους θα λειτουργήσει…
Προτάσεις υπάρχουν, αλλά… ποιος «ακούει»;
Τελικά αποδεικνύεται ότι η στήλη έχει τρομερά μεγάλη αλληλεπίδραση κρίνοντας από τα τηλέφωνα που δέχομαι την ίδια στιγμή που κυκλοφορεί η εφημερίδα και ανεβαίνουν τα «κερασάκια» στο thraki.com.gr. Πολλά τηλέφωνα δέχθηκα και για την αναφορά μου γύρω από την σωστή εκμετάλλευση της λίμνης Βιστωνίδας και το τουριστικό «πακέτο» για το σύνολο των αξιοθέατων της Ξάνθης που απλά… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Γνωστός συμπολίτης μας μου έφερε και εγγράφως τις προτάσεις που είχε κάνει προ καιρού στο Επιμελητήριο Ξάνθης στα πλαίσια μίας εκδήλωσης για την τουριστική ανάπτυξη, όπου ανέφερε την δημιουργία Ναυτικού Ομίλου στο Π. Λάγος με ομάδες ιστιοπλοΐας (optimists), αλλά και ομάδων κωπηλασίας έτσι ώστε να μπορέσει και η λίμνη Βιστωνίδα σε ένα βαθμό να προσλάβει και αθλητικό περιεχόμενο. Επίσης την δημιουργία ενός μουσείου στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου, ενώ για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης είχε προτείνει να διευρυνθεί η περιοχή των δραστηριοτήτων και όχι μόνο στα κεντρικά σημεία του οικισμού όπου μέχρι σήμερα γίνονται οι εκδηλώσεις. Η πρότασή του ήταν να ξεκινάνε από την «Χαράδρα» να εκτίνονται μέχρι τον ποταμό Κόσυνθο, αλλά και στον οικισμό του Σαμακώβ μέχρι και το γυμναστήριο. Άρα προτάσεις από συμπολίτες μας υπάρχουν, το θέμα είναι πόσες από αυτές ακούγονται και πόσο μάλλον κατά πόσο αυτές υλοποιούνται. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία απ’ αυτές να υλοποιείται…