
Κορυφώνεται αύριο το Θείο Δράμα- Στολίζονται σήμερα οι Επιτάφιοι
Οι προτιμήσεις, οι τιμές και οι… υπερβολές στους στολισμούς
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και οι Εκκλησίες σε όλη την Π.Ε Ξάνθης, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους ανθοστολισμένους Επιταφίους, καθώς αύριο, Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τα ωραιότερα εγκώμια που Επιταφίου Θρήνου να αντηχούν σε όλη την πόλη και στα χωριά του νομού μας.
Τα ανθοπωλεία της πόλης, έχουν ήδη αναλάβει τις ξεχωριστές δημιουργίες, ενώ σε κάποιους οικισμούς θα τηρηθεί και φέτος η παράδοση με τις γυναίκες των χωριών να ξενυχτούν για να στολίσουν με λουλούδια της Άνοιξης τον Επιτάφιο όπου θα τοποθετηθεί την Μεγάλη Παρασκευή το Σώμα του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού.
Για τις τιμές, την κίνηση, τον στολισμό του Επιταφίου στην πόλη και τα χωριά, μίλησε στην «Θ», ο ανθοπώλης του «ΚΡΙΝΟΥ» κ. Σάκης Κωστόπουλος.

«ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ– ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Κωστόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι «όλοι έχουν περάσει λίγο – πολύ στην ευκολία και ζητούν από τους ανθοπώλες να στολίσουν τους Επιταφίους – ως επί τω πλείστον – γιατί δεν υπάρχει κόσμος στα χωριά για να τους στολίσει και να ασχοληθεί με αυτήν την παράδοση. Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, πάντα – και αυτό αφορά σε όλες τις περιπτώσεις – θέλουν κάτι πολύ ωραίο και να είναι και οικονομικό. Αυτά ισχύουν για όλη την αγορά και όχι μόνο για τα λουλούδια και το Πάσχα. Από εκεί και πέρα, επειδή το Πάσχα των Καθολικών συνέπεσε με το Πάσχα των Ορθοδόξων φέτος – εκτός από το ότι έχουν αυξηθεί και τα λουλούδια – και επειδή υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα από τους Καθολικούς (Ισπανία κλπ) και είναι τεράστιοι οι όγκοι λουλουδιών που ξοδεύουν, σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε και απορροφήσαμε (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό) και οι χονδρέμποροι και τα ανθοπωλεία και κρατήσαμε τις τιμές σχεδόν στο ίδιο. Όσον αφορά στις Ενορίες, είναι λογικό να αλλάζουν τα πράγματα από την μια Ενορία στη άλλη, ανάλογα με το αν αυτή είναι σε κάποιο χωριό ή στην πόλη κλπ. Υπάρχουν και κάποιοι ιδιώτες που κάνουν έναν Επιτάφιο, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ως Ενορία (από ο,τι μαζεύουν από τον κόσμο). Επίσης και το «ομορφότερος» ή «πιο πλούσιος» Επιτάφιος, είναι πάντα σχετικό. Εξαρτάται πρώτα από όλα και από τον καλλιτέχνη και το είδος των λουλουδιών κλπ. Δεν παύει να είναι ο Τάφος του Χριστού. Κατά την γνώμη μου, αν κάνουμε κάτι πολύχρωμο ή κάτι που «φωνάζει», δεν ταιριάζει. Δεν κάνεις έναν στολισμό για γάμο, για παράδειγμα. Είναι κάτι διαφορετικό. Το να γίνει ωραίος όμως, είναι άλλο πράγμα. Και μεγάλη ποσότητα λουλουδιών να βάλεις, αν δεν έχει ομοιομορφία, πάλι δεν θα φαίνεται ωραίο. Ούτε και αυτό θέλουμε. Πρέπει να είναι κάτι σοβαρό, όμορφο και κομψό. Και κάποια χωριά λοιπόν, στολίζουν επιτάφιους σε ανθοπωλεία, ενώ υπάρχουν και άλλα χωριά, όπου ο κόσμος παίρνει λουλούδια από τα ανθοπωλεία και συμμετέχει στον στολισμό του Επιταφίου.
Κανονικά – και ειδικά στα χωριά – έτσι θα έπρεπε να γίνεται κατά την γνώμη μου. Αν η Αθήνα λέει ότι το Πάσχα είναι στην επαρχία, εγώ ως Ξανθιώτης θα έλεγα ότι το Πάσχα θα έπρεπε να το ζουν πολύ περισσότερο στα χωριά μας. Ακόμη πιο έντονα.
Εγώ έχω πάρει μια απόφαση και είπα πως θα στολίζω έναν Επιτάφιο, ανάλογα με ο,τι δίνει ο πελάτης. Αν μου πει ότι θέλει να στολίσει έναν Επιτάφιο με 200 ευρώ, θα τον στολίσω και με 200. Αλλά αυτό που θα δώσει, αυτό θα λάβει. Μιλώ προσωπικά βέβαια. Γίνεται και πιο οικονομικός και πιο «πλούσιος» και όπως θέλει κανείς. Τα τελευταία χρόνια, ο πιο ακριβός Επιτάφιος ήταν γύρω στα 1500 ευρώ».


«ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΝ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ…»
Σε ο,τι αφορά στα στεφάνια για τον Εσταυρωμένο αλλά και στα λουλούδια για τον Επιτάφιο, που εναποθέτουν οι προσκυνητές, κατά την προσέλευσή τους στις Εκκλησίες, ο κ. Κωστόπουλος, υπογράμμισε ότι «κάτι που έχει αλλάξει είναι αυτό. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν παίρνουν τόσα στεφανάκια, αφού από αυτά θα βγάλουν τα πέταλα που θα πετάξει ο ιερέας επάνω στον Επιτάφιο και στο Σώμα του Χριστού. Δεν επιλέγει ο κόσμος υπερβολικά το στεφάνι. Οι περισσότεροι σκέφτονται να περάσουν, να πάρουν δυο γαρύφαλλα και να τα πάνε στον Επιτάφιο.
Γενικά ζούμε και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση των άκρων. Θα έχουμε δηλαδή το ακριβότερο αμάξι, αλλά δεν θα μπορούμε να το συντηρήσουμε, θα έχουμε το ακριβότερο κινητό, αλλά δεν θα έχουμε μονάδες. Στην περίπτωση των Επιταφίων, η κατάνυξη που θα πρέπει να ζούμε στο σύνολο, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αυτή που υπήρχε παλαιότερα. Και ειδικά μετά τον κορωνοϊό, υπάρχει μια κάμψη. Υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την όλη κατάνυξη. Είναι Πάσχα. Είναι το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός στην θρησκεία μας. Και – κατ΄εμέ – οι Εκκλησίες θα έπρεπε να είναι ασφυκτικά γεμάτες. Στις Εκκλησίες, υπάρχει μεν κόσμος, αλλά…
Γενικά έχει αλλάξει πάρα πολύ η εικόνα και από το κομμάτι της νεολαίας, αλλά και από την δική μας την γενιά. Θα πρέπει να επηρεάσουμε ακόμη περισσότερο τα παιδιά μας. Να πάρουμε την οικογένεια δηλαδή και να πάμε μέχρι την Εκκλησία αυτές τις ημέρες. Αν ρωτήσετε έναν λίγο πιο νέο, σήμερα, δεν ξέρει τι συμβαίνει την Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν ξέρει για τον Μυστικό Δείπνο κλπ. Και υπάρχουν πολλά πράγματα από όλα αυτά, που για να γίνουν υπάρχει πολύς κόσμος από πίσω που εργάζεται, όπως η Εκκλησία (η Ενορία), οι ενορίτες κ.ο.κ».