Από χθες η δράση «τσάντα στο σχολείο» -Από τις 17 Οκτωβρίου, τα σχολικά γεύματα στα σχολεία της Ξάνθης

Ευ. Στυλιανίδου: «Όπου υπήρξε πρόβλημα, έγιναν οι ανάλογες παρατηρήσεις στους αναδόχους»

Συνεχίζεται κανονικά και φέτος, αρχής γενομένης από τις 17 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων στα σχολεία του Δήμων Ξάνθης και Αβδήρων, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή για την παραλαβή από τις ανάλογες επιτροπές των σχολείων, ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και όπου υπήρξε πρόβλημα – διότι δεν μπορούμε να το κρύψουμε – επισημάνθηκε από τα σχολεία και έγιναν οι ανάλογες παρατηρήσεις στους αναδόχους του έργου».

Η ίδια, δοθείσης της ευκαιρίας, ενημερώνει και για την δράση «τσάντα στο σχολείο», η οποία ξεκίνησε χθες Παρασκευή για κάποια σχολεία, οι μαθητές των οποίων εφεξής, θα αφήνουν κάποια Σαββατοκύριακα (καθορισμένα από τους εκάστοτε Συλλόγους Διδασκόντων) την τσάντα τους στην τάξη, για να περνούν δημιουργικό χρόνο με τους γονείς τους ή να ασχολούνται με δραστηριότητες ψυχαγωγικού, πολιτιστικού (και όχι μόνον) ενδιαφέροντος.

«Και όπου υπήρξε πρόβλημα επισημάνθηκε από τα σχολεία και έγιναν οι ανάλογες παρατηρήσεις στους αναδόχους του έργου. Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί όσον αφορά στην τήρηση των κανόνων που απαιτούνται, οπότε η παραλαβή των γευμάτων είναι πολύ σχολαστική από τα σχολεία»

«ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ – ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ»

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τα σχολικά γεύματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων, η κ. Στυλιανίδου, επισήμανε ότι «το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου. Προχωρά απρόσκοπτα η διάθεσή τους, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και άοκνες προσπάθειες και των εκπαιδευτικών των σχολείων και ιδιαιτέρως και των διευθυντών, διότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή για την παραλαβή από τις ανάλογες επιτροπές των σχολείων, ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και όπου υπήρξε πρόβλημα – διότι δεν μπορούμε να το κρύψουμε – επισημάνθηκε από τα σχολεία και έγιναν οι ανάλογες παρατηρήσεις στους αναδόχους του έργου. Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί όσον αφορά στην τήρηση των κανόνων που απαιτούνται, οπότε η παραλαβή των γευμάτων είναι πολύ σχολαστική από τα σχολεία. Για αυτό, απαιτούμε την εμπιστοσύνη των γονέων. Στο μέτρο τους ανθρωπίνως δυνατού, οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ προσεκτικοί στην παραλαβή, αλλά ακόμη και την ώρα της διάθεσης».

«ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Αναφορικά το ενδεχόμενο ένταξης και άλλων σχολικών μονάδων του Νομού Ξάνθης, στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, καθώς υπάρχουν «φωνές» που θέλουν «λίγο» το εν λόγω πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια έφερε μεγαλύτερη ζήτηση για σχολικά γεύματα, η ίδια διευκρινίζει ότι «εξ όσων γνωρίζω, η διάθεση σχολικών γευμάτων ήταν με μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – νόμο της πολιτείας του 2018-2022 (αν δεν κάνω λάθος). Δεν μπορώ να πω για τις αποφάσεις του ελληνικού κράτους. Εμείς είμαστε αποδέκτες, εκτελεστές και εφαρμοστές του νόμου της πολιτείας.  Οι αρμόδιες επιτροπές παραλαβής, συγκροτήθηκαν πριν από την διάθεση των σχολικών γευμάτων και τώρα εμείς εποπτεύουμε και παρακολουθούμε την διάθεση και εάν μας επισημανθεί κάτι εγγράφως από τα σχολεία, θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες ώστε οι ανάδοχοι να ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του Υπουργείου».

«Η ‘’ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ’’ ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ‘’ΑΝΑΣΕΣ’’»

Σε ο,τι αφορά στην υλοποίηση της δράσης «τσάντα στο σχολείο», η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, τόνισε ότι «αυτό δεν είναι κάποιο νέο πρόγραμμα. Είναι μια προτεινόμενη λειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας και από την Εγκύκλιο λειτουργίας των σχολείων που έχει έρθει από το Καλοκαίρι. Προτείνεται να καθορίζονται τα Σαββατοκύριακα που θα αφήνουν οι μαθητές την τσάντα στο σχολείο. Αυτό γίνεται με σχετικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και δεν είναι ίδιο σε κάθε σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί κρίνουν τα Σαββατοκύριακα που θα πρέπει οι μαθητές να έχουν ανάπαυλα από την μελέτη στο σπίτι. Αυτό βέβαια, παρακινεί τους γονείς να έχουν περισσότερες δραστηριότητες με τα παιδιά τους τα Σαββατοκύριακα. Ο σκοπός αυτής της πρότασης αφορά στο να κάνει τα παιδιά να ασχοληθούν με περισσότερα πράγματα ψυχαγωγικού, πολιτιστικού κ.α ενδιαφέροντος και προτείνει στις οικογένειες να ασχοληθούν περισσότερο με τα παιδιά για να βρεθούν και να μην είναι αφοσιωμένα μόνον στα μαθήματά τους κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι.  Εμείς, θέλουμε να παίρνουν «ανάσες». Αυτό βέβαια, δεν είναι το μόνο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει – σε μεγαλύτερη έκταση μάλιστα – και το ότι οι μαθητές καλούνται να αφήνουν βιβλία στο σχολείο, που δεν θα τα χρειαστούν για την μελέτη στο σπίτι, ώστε να είναι και ελαφρύτερη η τσάντα τους. η «τσάντα στο σχολείο» ωστόσο, για αυτά τα Σαββατοκύριακα, επέφερε πολλές φορές – και πρέπει να το επισημάνουμε – και πρακτικά προβλήματα, διότι τα παιδιά που δεν επέστρεφαν στο σχολείο την Δευτέρα, είχαν τσάντες στο σχολείο, οπότε οι γονείς (αν οι μαθητές ήταν σε ανάρρωση) έπρεπε να παραλάβουν την τσάντα από το σχολείο, για να ετοιμαστούν τις επόμενες ημέρες. Καθετί, έχει θετικά και αρνητικά. Πιστεύουμε ότι τα αρνητικά είναι λιγότερα και αυτά διευθετούνται. Πάντως, το ότι δημιουργείται μια αναστάτωση σε κάποιες οικογένειες, συμβαίνει και αυτό. Εμείς, αισιοδοξούμε ότι είναι θετικά. Αλλά παρόλα αυτά δεν έχουμε κάποια έρευνα ή μελέτη για να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τα θετικά αυτής της πρότασης, όπως και δεν έχουμε αποτελέσματα για να δούμε ότι αν πραγματικά αυτός ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών – που δεν έχουν την ενασχόληση με τα μαθήματά τους – αξιοποιείται θετικά από την οικογένεια. Είναι και αυτό σημαντικό».