
Από τα καλύτερα… στα «μη χειρότερα»!
Καθολική ανατροπή στο θέμα του κορωνοϊού σε ότι αφορά την Ξάνθη με αφορμή τα πέντε κρούσματα που εντοπίσθηκαν στον οικισμό του Δροσερού. Ήδη έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και σήμερα καταφθάνει (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ») κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Αθήνα για να προβεί σε αρκετές… εκατοντάδες δειγματοληψίες ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον οικισμό. Από την πλευρά του ο Χασάνογλου Φερντούν, δηλώνει στην «Θ» ότι δεν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα καθόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, αλλά ωστόσο τον λόγο έχει πλέον η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ, η οποία θα πρέπει όμως να ενημερώσει κι εμάς για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών. Και εκεί που λέγαμε πως όλα πήγαιναν καλά στην Ξάνθη και θα χαλαρώναμε μετά την 12η Οκτωβρίου, κάτι μου λέει ότι μάλλον θα πάμε στα χειρότερα! Και μακάρι να βγω ψεύτης…
Ισόβια και 18 χρόνια, δηλαδή… 20 χρόνια συνολικά!
Συγκλονιστική η «κατάθεση ψυχής» του Ηλία Δαλακλίδη σήμερα στη «Θ» (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) για την χθεσινή ετυμηγορία της δικαιοσύνης… «Ο νόμος έδωσε τρεις ευκαιρίες στον δολοφόνο της αδελφής μου, αλλά εκείνος δεν έδωσε ούτε μία ευκαιρία όταν τον παρακαλούσε και του έλεγε πως… θέλω να ζήσω»! Δηλώσεις που κυριολεκτικά ανατριχιάζουν! Και επειδή, σε ότι αφορά τον πραγματικό χρόνο φυλάκισης, η νομοθεσία είναι αρκετά δαιδαλώδης, ψάξαμε και βρήκαμε επ’ ακριβώς τι ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις και δημοσιεύουμε σήμερα αποκλειστικά στην «Θ» αυτό που όλοι οι Ξανθιώτες αναρωτιούνται, δηλαδή πόσο θα καθίσει στην ουσία φυλακισμένος ο επικίνδυνος εγκληματίας. Έχει εκτίσει ήδη οκτώ χρόνια φυλάκισης κι αν επιλέξει να εργαστεί στον υπόλοιπο εγκλεισμό του, εκτιμώ ότι ο συνολικός χρόνος (συμπεριλαμβανομένων και των οκτώ ετών μέχρι σήμερα) θα είναι περί τα είκοσι χρόνια, κοντολογίς μπήκε στην φυλακή 29 ετών και θα αποφυλακιστεί περίπου στα 50… Καλώς εχόντων των πραγμάτων κι αν δεν υποπέσει σε νέα αδικήματα ως εγκλεισμένος.
Αλλάξτε επιτέλους τον ποινικό κώδικα…
Δεν ξέρω σε πόσες άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα ισχύουν οι αποκλίσεις από την ποινή που ανακοινώνεται στις δικαστικές έδρες μέχρι την πραγματική ποινή που εκτίει ο κατάδικος στις φυλακές, αλλά ωστόσο θεωρώ αναγκαίο να αλλάξει εκ βάθρων ο ποινικός κώδικας… Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων και ειδήσεων, όπως για παράδειγμα η προ ημερών δολοφονία ενός κατ’ επανάληψη δολοφόνου (και μάλιστα πληρωμένου), ο οποίος μετά από δύο καταδίκες κυκλοφορούσε και πάλι ελεύθερος μέχρι που τον… δολοφόνησαν άλλοι δολοφόνοι! Την ίδια ημέρα –τι σύμπτωση- η Εισαγγελέας που συνετάραξε το πανελλήνιο στην δίκη της Τοπαλούδη έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού χωρίς να τύχει καμιάς προστασίας από την αστυνομία και μία σειρά από άλλες περιπτώσεις που δίνουν την αίσθηση τελικά ότι οι νόμοι λειτουργούν ευεργετικά για τους κακοποιούς και καταλυτικά για την ζωή των υπόλοιπων πολιτών!
Τα παιδιά μας και τα «μάτια» μας…
Τα παιδιά μας και τα μάτια μας! Και κυριολεκτώ μετά και από την πρόσφατη καταγγελία νεαρής μαθήτριας του γυμνασίου περί απόπειρας αρπαγής της (στην καλύτερη περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης) από άγνωστο διερχόμενο, ο οποίος με έναν θρασύτατο τρόπο προσπάθησε να αρπάξει το παιδί από την στάση του λεωφορείου ξημέρωμα Παρασκευής, ενώ περίμενε το αυτοκίνητο για να πάει στο σχολείο της! Ποτέ μόνα τους παιδιά (αγόρια και κορίτσια) σε ευαίσθητες ηλικίες σε στάσεις λεωφορείων και ιδιαίτερα σε ώρες που δεν υπάρχει κυκλοφορία. Και φυσικά ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων έτσι ώστε να λειτουργούμε σε τέτοιες περιπτώσεις σαν «αγέλη» κι όχι σαν αποκομμένες μονάδες! Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με καταγγελία (που δημοσιεύει σήμερα η «Θ» σε άλλη σελίδα) να το αναφέρει στην αστυνομία για να συλληφθεί ο επικίνδυνος κακοποιός και να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν για οποιουσδήποτε άλλους «επίδοξους» του είδους…
Περί «κοινωφελούς εργασίας»…
Με ρώτησε πρώην αυτοδιοικητικός παράγοντας, ποια είναι η γνώμη μου για την περίφημη κοινωφελή εργασία… Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκουν μια θέση εργασίας κι εκείνη για ένα 8μηνο, η προσαρμογή όλων αυτών των ανθρώπων και η ουσιαστική ένταξη στις νέες θέσεις εργασίας τους απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο αναλίσκεται εν πολλοίς στις κατατακτήριες διαδικασίες. Και μόλις οι εργαζόμενοι αποκτήσουν την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία και προσαρμοστούν στο αντικείμενό τους σε συγκεκριμένες θέσεις… ολοκληρώνεται η 8μηνη περίοδος και πάνε στα σπίτια τους, για να έρθουν μετά από ένα χρόνο κάποιοι άλλοι και φτου και από την αρχή! Θεωρώ λοιπόν ότι το 8μηνο είναι πολύ μικρή χρονική περίοδος για να αποδώσει ένας εργαζόμενος τα μέγιστα, καθώς επίσης και οι αποδοχές των εργαζόμενων δεν είναι εκείνες που μπορούν να εξασφαλίσουν τον «άρτον τον επιούσιον» για μια οικογένεια… Κατά τα άλλα, «τυχεροί» θεωρούνται όσοι εντάχθηκαν και προσλαμβάνονται έστω και υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις…