
Στο πλευρό των παιδιών Ρομά και όχι μόνον, με στόχο την μείωση της σχολικής διαρροής
Αλ. Τσιαμούρα: Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το σχολείο, αλλά να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά, να το αγαπήσουν
Στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, βρέθηκε χθες το μεσημέρι, το «Mobile School» της Ένωσης Κυριών Δράμας -Σ.Α.Φ.
Το φορητό «σχολείο» άνοιξε, με την ομάδα έργου και τους εθελοντές να υποδέχονται παιδιά Ρομά που εργάζονται στους δρόμους της πόλης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την υλοποίηση του έργου, στους δρόμους της πόλης διερχόμενο αυτοκίνητο-τελάλης πρόβαλλε τις δράσεις του «Mobile School» καλώντας τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτές, και πιο συγκεκριμένα σε ενεργητικά παιχνίδια, μαθηματικά, διαγωνισμούς ορθογραφίας, συζητήσεις για την προσωπική υγιεινή, τον Covid, κ.ά.
Η «Θ», επισκέφθηκε και γνώρισε από κοντά αυτό το διαφορετικό «σχολείο» και συνομίλησε με την πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του διαφορετικού αυτού «σχολείου», στους Ρομά, αλλά και στο μείζον ζήτημα της σχολικής διαρροής, καθώς μπορεί πολλά παιδιά να ξεκινούν το σχολείο, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά το εγκαταλείπουν.
ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ «MOBILE SCHOOL» – ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ
Αναλυτικότερα η κ. Τσιαμούρα αναφορικά με την ομάδα του Mobile School αλλά και την όλη δράση εξήγησε ότι:
Τα παιδιά δεν είναι μόνο εθελοντές. Είναι εργαζόμενοι. Έχουμε πέντε στελέχη, το επιστημονικό προσωπικό που πλαισιώνει την δράση του «Mobile School», το οποίο το έχουμε αποκτήσει από το Βέλγιο. Μας το έχουν δωρίσει μετά από δύο χρόνια προσπάθεια. Δύο χρόνια ψάχναμε να εντοπίσουμε αν υπάρχουν στην περιοχή μας (στην Δράμα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή) Ρομά ή παιδιά των φαναριών. Στην συνέχεια, οι Βέλγοι άρχισαν να έρχονται και να μας εκπαιδεύουν. Για αυτό χρειάστηκαν δύο χρόνια. Όταν λοιπόν οι Βέλγοι κατάλαβαν ότι βρήκαν ανθρώπους που θα αγαπούσαν το «εργαλείο» αυτό, μας το εμπιστεύθηκαν και στην συνέχεια υποβάλλαμε πρόγραμμα (ένα πρόγραμμα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow) το οποίο εγκρίθηκε διότι το αποτυπώσαμε όπως ακριβώς θα το υλοποιούσαμε. Είναι κάτι που το αγαπήσαμε πολύ και εμείς, για αυτό οι Βέλγοι λένε ότι «τελικά το Mobile School βρήκε το πραγματικό του σπίτι». Αυτό φυσικά έγινε η αιτία να βραβευθούμε κατ΄επανάληψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από πολλούς άλλους φορείς και βέβαια η επιθυμία μας ήταν να γίνει αποκέντρωση. Θεωρώ ότι μια καλή πρακτική δεν πρέπει να την κρατά κάποιος μόνο για τον νομό του. Πρέπει να την «ταξιδέψει». Πρέπει να μεταδώσει και να μεταφέρει αυτήν την τεχνογνωσία και στους γειτονικούς νομούς. Αυτό, πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας. Πρέπει ο ένας να βοηθά και να στηρίζει τον άλλον, διότι όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Το πώς θα στηρίξουμε και πως θα βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, απευθυνόμαστε στα παιδιά Ρομά, τα οποία για μένα είναι μια υπέροχη ποιότητα ανθρώπων. Είναι έξυπνα άτομα που αν τους δώσεις κίνητρα και αν τα αγαπήσεις θα μπορέσεις μπορέσεις να τους μεταφέρεις αυτήν την αγάπη και να τους δώσεις να καταλάβουν ότι πηγαίνοντας στο σχολείο θα γίνουν πολύ καλύτεροι έμποροι και πολύ καλύτεροι άνθρωποι κ.ο.κ. Αυτό το πετυχαίνουμε λοιπόν μέσα από το παιχνίδι. Εμείς δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε στο σχολείο, αλλά μέσα από τα διάφορα panels που διαθέτουμε, προσεγγίζουμε τα παιδάκια και τους μεταφέρουμε όλη αυτήν την αγάπη.
ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ – ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ, ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΕ, ΟΙ ΡΟΜΑ
Αναφερόμενη στο ζήτημα της σχολικής διαρροής, η κ. Τσιαμούρα σημείωσε ότι:
Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Δυστυχώς, τα παιδιά γράφονται στην αρχή διότι παίρνουν και κάποια επιδόματα, στην συνέχεια όμως σταματούν να πηγαίνουν, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι. Εμείς θέλουμε να αγαπήσουν το σχολείο τα παιδάκια και να καταλάβουν ότι μπορούν να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι. Εξάλλου πολλοί Ρομά, έχουν διαπρέψει όχι μόνο στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Έχουν γίνει επιστήμονες και μας εκπροσωπούν στην ΕΕ. Είναι πολύ έξυπνα ελληνόπουλα, τα οποία με ένα «κίνητρο» θα γίνουν ακόμη καλύτερα και θα αγαπήσουν το σχολείο, που είναι το ζητούμενό μας, χωρίς όμως να θέλουμε να τα αγχώσουμε. Βεβαίως, μαθαίνουν και πάρα πολλά μέσα από τα panels. Έχουμε 500 και πλέον panels, τα οποία αλλάζουν κάθε φορά και μιλάμε για την σεξουαλικότητα, για την γεωγραφία, για την ιστορία, για την καθαριότητα και για χιλιάδες «ενότητες» ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και για τα παιδάκια.