Τέσσερα χρόνια μας έχουν… στο περίμενε!

Στον «αέρα» 80 οικογένειες στην Ξάνθη και 300 σε όλη την Θράκη

 

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα σε παλιννοστούντες ενοικιαστές ακινήτων και τους ιδιοκτήτες αυτών, με τους δεύτερους (όπως καταγγέλλουν στην «Θ») να περιμένουν την πληρωμή του ενοικίου εδώ και τέσσερα και πλέον έτη από την Αποκεντρωμένη (στην οποία ανήκουν πλέον οι πρώτοι). Εν τω μεταξύ πέραν της «γκρίνιας» των απλήρωτων ιδιοκτητών, που προφανώς και θα υπάρχει όταν έχουν λαμβάνειν ενοίκια τεσσάρων χρόνων, τα πράγματα για τους ίδιους τους παλιννοστούντες είναι ακόμη χειρότερα, καθώς κάποιοι βρίσκονται σε φάση αναζήτησης νέας στέγης, αφού οι ιδιοκτήτες διώχνουν όσους δεν πληρώνουν από την τσέπη τους τα ενοίκια.

Κατάσταση την οποία επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνοποντίων Ξάνθης «Φλόγα Ελληνισμού» κ. Μιχάλης Στεφανίδης όσο και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Παλιννοστούντων Ξάνθης κ. Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναζήτησης νέας στέγης, αφού οι ιδιοκτήτες του ακινήτου στο οποίο διέμενε του ζητούν να φύγει.

 

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟΝ…ΔΡΟΜΟ»

Ειδικότερα ο κ. Στεφανίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «είπαν πως θα το τακτοποιήσουν το θέμα και από το αρμόδιο υπουργείο μας επισήμαναν ότι το θέμα έχει λυθεί. Όμως οι ιδιοκτήτες έχουν δίκιο, όταν νοικιάζουν τα σπίτια τους και δεν πληρώνονται. Η κατάσταση όμως και για τους Ελληνοπόντιους είναι δύσκολη. Ειδικότερα για αυτούς που είναι στο πρόγραμμα υποδοχής και αποκατάστασης των παλιννοστούντων και ενοχλούνται από τους ιδιοκτήτες, δίκαια βέβαια γιατί και αυτοί πρέπει να πληρωθούν. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για αυτούς τους ανθρώπους, αφού ούτε δάνεια δίνονται και έτσι δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να πάρουν δάνεια. Ταυτόχρονα είναι σχεδόν στον…δρόμο γιατί κάποιοι ιδιοκτήτες τους διώχνουν από το σπίτι αφού δεν πληρώνεται το ενοίκιο. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση. Βασανίζονται και ενοχλούνται οι άνθρωποι αυτοί. Οι ιδιοκτήτες βέβαια έστω και δικαστικά θα τα πάρουν τα λεφτά, αφού το κράτος έχει υπογράψει και τους χρωστάει. Απλώς οι Ελληνοπόντιοι υποφέρουν και αναζητούν νέα στέγη. Δεν ξέρουν τι θα γίνει αύριο. Ήδη τους λένε κάποιους ή να πληρώσουν αυτοί ή να φύγουν από το σπίτι».

 

«ΨΑΧΝΩ ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ…»

Από την πλευρά του ο παθών και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Παλιννοστούντων Ξάνθης κ. Ζαχαρίας Παπαδόπουλος αναφέρει επακριβώς ότι «είμαστε σε αναμονή τώρα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθεί το 2014 και το 2016 και προς το παρόν περιμένουμε. Μας ενημέρωσαν ότι εδώ και τέσσερις περίπου μήνες έχει βγει και το ΦΕΚ αλλά οι πληρωμές προς τους ιδιοκτήτες δεν γίνονται. Είμαι και εγώ χωρίς σπίτι. Πλήρωνα το Ίδρυμα και τώρα αδειάζω το σπίτι. Ψάχνω σπίτι. Ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να έχει σχέση. Μου λέει «πληρώνω φόρους και λεφτά δεν βλέπω». Οι ιδιοκτήτες τα ζητούν από εμάς και μας λένε πως όταν πληρωθούν θα μας τα επιστρέψουν. Όμως αυτό είναι αβέβαιο. Κάποιοι πληρώνουν από την τσέπη τους και αυτοί που είναι μακροχρόνια άνεργοι, προσπαθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Προσωπικά ο ιδιοκτήτης με έχει βγάλει έξω επειδή δεν παίρνει χρήματα. Ενοίκια πληρώναμε μέχρι κάποια στιγμή. Πλέον δεν πληρώνουν τα ενοίκια, δάνεια δεν μπορούν να πάρουν, έκλεισε και το Ίδρυμα (σ.σ Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης) και πλέον ανήκουμε στην Αποκεντρωμένη και μας παραπέμπουν από την μια υπηρεσία στην άλλη».

«ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ…»

«Το Ίδρυμα έχει κάποια οικόπεδα, έχουν μείνει και κάποιες αγροτικές εκτάσεις, αλλά δεν έχει ασχοληθεί κάποιος με αυτό το θέμα. Αυτοί που έκτισαν και στην Νεάπολη, έχουν παρόμοια προβλήματα» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το τι αναφέρει η Αποκεντρωμένη για το θέμα, σημειώνει ότι «μας λένε ότι τα χαρτιά είναι έτοιμα, ότι έχει βγει και το ΦΕΚ εδώ και κάποιους μήνες αλλά έγινε κάποιο λάθος, γύρισαν πίσω και ότι αυτές τις ημέρες θα πρέπει να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο εμείς δεν έχουμε δει να γίνεται τίποτα με αυτό το θέμα».

 

80 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικογένειες στην Ξάνθη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αφού από την μια νοικιάζουν τα ακίνητα και από την άλλη οι ιδιοκτήτες τους δεν λαμβάνουν χρήματα ανέρχονται περίπου σε 80. Αντίστοιχα σε όλη την Θράκη, ανέρχονται περί τις 300.