Από τον «θεσμό» του ΣΥΡΙΖΑ στον νέο θεσμό της ΝΔ, μέσω …ιδιωτικού τομέα!

Από την μπαρούφα του «Οικογενειακού Γιατρού» στον…  Προσωπικό Γιατρό οι Ξανθιώτες ασθενείς

Αν. Καραδέδος: Δεν λειτούργησε ο θεσμός – Είδαμε και τον ιδιωτικό τομέα στην ΔΕΗ και στους δρόμους – «Μιντιακή» η διαχείριση του «προσωπικού γιατρού»

Από τον «Οικογενειακό Γιατρό», που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας δεν λειτούργησε ποτέ, στον «Προσωπικό Γιατρό» επί ΝΔ. Και όσο «λειτούργησε» τελικά ο πρώτος θεσμός – που σήμερα μετρά μόλις 4 Ξανθιώτες Ιατρούς για…110.000 πολίτες στον Νομό Ξάνθης, άλλο τόσο φαίνεται πως θα λειτουργήσει και ο δεύτερος, αφού επί της ουσίας το μόνο που αλλάξει είναι η ονοματοδοσία, με την μόνη διαφορά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτήν την φορά, φαίνεται ότι θα «μπολιαστεί» με ιδιώτες γιατρούς.

Το πώς θα λειτουργήσει ωστόσο το παραπάνω σύστημα παραμένει άγνωστο ακόμη και για την ιατρική κοινότητα της πόλης,  ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως οσονούπω οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον γιατρό τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, ο οποίος αφενός επισήμανε – μεταξύ άλλων – ότι ο «Οικογενειακός Γιατρός» δεν λειτούργησε, τονίζοντας παράλληλα ότι κρατά πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για τον Προσωπικό Γιατρό, χαρακτηρίζοντας την διαχείρισή του «μιντιακή».

«ΜΠΑΧΑΛΟ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Καραδέδος, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Ο οικογενειακός γιατρός ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ήταν ένας γιατρός «comme il faut» αριστερός. Τώρα έχουμε έναν προσωποποιημένο γιατρό, πιο δεξιό γιατρό, που θα είναι πιο «free» (ιδιώτης μάλιστα). Οι υπόλοιποι ήταν κρατικοί υπάλληλοι. Γενικώς αυτή είναι μια μνημονιακή θέσπιση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είχε προτείνει πως πρέπει να φύγουμε από τον ασθενή που πηγαίνει να βρει την υγειά του στον ειδικό γιατρό. Τώρα όμως, που έχουμε και ιδεολογικό πρόσημο «όλα θα τα λύσει ο ιδιωτικός τομέας», αποφασίσαμε ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να δουλέψει καλύτερα. Γιατί με την πανδημία είδαμε ότι δεν δουλεύει καλά το δημόσιο και δούλευε καλά το «ιδιωτικό». Για να το πω πολύ απλά, ένα «μπάχαλο» που δεν καταλαβαίνουμε, όπου η λέξη – κλειδί είναι ότι υπάρχει μια τάση να διαλυθεί το ΕΣΥ και να γίνει ιδιωτικό γιατί εκεί δεν θα έχουμε τα «κακά» του δημοσίου, το οποίο εμπεριέχει και μια αλήθεια γιατί το δημόσιό μας δεν είναι τέλειο (και μιλώ πολύ σοβαρά). Απέχει πολύ από την τελειότητα, αλλά είναι αυτό που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, όπως θεσπίστηκε στην μεταπολιτευτική μας τακτική από τις κυβερνήσεις, που στήριξαν και οι συντηρητικές κυβερνήσεις και οι αριστεροφέρουσες (του ΠΑΣΟΚ κυρίως). Τώρα όμως, που ήρθε ο νεοφιλελεύθερος κόσμος, μετά την ήττα του πολιτικού μας συστήματος με την οικονομική κρίση του 2009 και με την μνημονιακή «κατάντια» της χώρας, έχουμε διάφορα θέματα. Οι μεν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί στο κατά δύναμιν αυτό που έχουμε (με όσες οικονομικές δυνατότητες έχουμε) και τώρα έχουμε ένα νέο ιδεολόγημα, που λέει ότι το Ε.Σ.Υ θα πρέπει να «μπολιαστεί» από ιδιωτικό τομέα.

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ Ο «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ» – ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΜΙΝΤΙΑΚΗ ΕΩΣ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ»

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι:

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είδαμε τον ιδιωτικό τομέα και στην ΔΕΗ (στην διαχείριση των κρίσεων με την ΔΕΗ), είδαμε τον ιδιωτικό τομέα και στους δρόμους και τώρα θα το δούμε και μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ας δούμε τι θα γίνει. Προσωπικά, θέλω να ευχηθώ να πάνε καλά τα πράγματα. Ας μην είμαι απαισιόδοξος. Παρόλα αυτά, κρατώ πολύ μεγάλες επιφυλάξεις. Δεν νομίζω ότι θα αποδώσει κάτι θετικό ο προσωπικός γιατρός. Αλλάζει το όνομά του «οικογενειακού γιατρού». Είναι το ίδιο πράγμα. Δεν λειτούργησε ως οικογενειακός γιατρός. Να δούμε πως θα λειτουργήσει. Προς το παρόν, η πίεση μεταφέρεται στους ασθενείς, όπου θα πρέπει να επιλέξουν έναν, γιατί αν δεν επιλέξουν θα πηγαίνουν να πληρώνουν. Μήπως μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, όταν πήγαιναν στα ιατρεία; Πληρώνουν, γιατί το άλλο το σύστημα διαλύθηκε από τον κ. Άδωνι. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ – που ήταν ο κύριος πάροχος στην πόλη – καταστράφηκε από τους κ. Γεωργιάδη, Βορίδη και Λοβέρδο και τώρα έχουμε τον κ. Πλεύρη, που θεωρεί οτι με το να γραφτεί ένας στον προσωπικό γιατρό, θα έχει κάποια οφέλη. Θα εξετάζεται δηλαδή δωρεάν, ενώ αλλιώς θα πηγαίνει να πληρώνει. Δεν ξέρω ακριβώς τι θα γίνει. Πάντως, μέχρι τώρα δεν βλέπω κάτι ευνόητο, αποδεκτό και κυρίως να το αγκαλιάσει ο κόσμος. Και μέσα στον κόσμο είμαστε και εμείς και εγώ και εσείς (αν δηλαδή θα βασιζόμασταν να πάμε σε έναν γιατρό σήμερα, πέραν από αυτούς που ξέρουμε, για να βρούμε την υγειά μας). Δεν γνωρίζω για να σας απαντήσω. Εύχομαι όμως, να πετύχει και να έρθει κάτι καλό. Ο,τι καλό έρχεται θα το στηρίξουμε σαν ιατρική κοινότητα, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε και τα μάτια μας στις πραγματικότητες που είδαμε όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας, από τα χειροκροτήματα μέχρι την σημερινή τοποθέτηση του κ. Πλεύρη που λέει «ή θα εμβολιαστούν οι γιατροί ή ας αλλάξουν δουλειά». Και αυτό είναι απαράδεκτο, απάνθρωπο, αντισυνταγματικό, αντισυναδελφικό και δεν λαμβάνει υπόψιν την κοινή λογική που λέει ότι έχουμε προβλήματα στην υπόθεση «εμβόλια» και στο πως θα αντιμετωπιστούν.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε, όχι ιδεολογικές φανφάρες και ιδεολογικές κουβέντες, αλλά αποτελεσματικότητα, λογικά, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, μετρήσιμα, ανακοινώσιμα, κατανοητά  συμπεράσματα και από εκεί και πέρα, να βγαίνουν και οι απαραίτητες πολιτικές προτάσεις και συμπεριφορές. Αλλιώς, θα έχουμε ένα νοσοκομείο όπου θα  βγαίνουμε φωτογραφίες, θα χειροκροτούμε για τους ήρωες και τις ηρωίδες του νοσοκομείου και από εκεί και πέρα δεν θα λέμε ούτε πόσους νεκρούς είχαμε, ούτε τι πετύχαμε, ούτε τι δεν πετύχαμε, ούτε τι κάναμε, ούτε γιατί άδειασε το νοσοκομείο, ούτε γιατί πρέπει να κλείσει το νοσοκομείο, ούτε γιατί θα πρέπει να κλείσουν κλινικές, ούτε γιατί θα πρέπει να έχει δύο ορθοπεδικές στην Καβάλα και καμία στην Ξάνθη κ.ο.κ. Μένει να δούμε τι θα γίνει με αυτήν την ιστορία. Πάντως μέχρι τώρα είναι «μιντιακή διαχείριση» για να φαίνεται ότι κάτι κάνουμε. Γιατί αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, θα έπρεπε να υπάρχει και ο φορέας. Ποιος θα τα υλοποιήσει αυτά;

«ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΣ» Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καραδέδος, αναφέρθηκε και στον συνδικαλιστικό χώρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, τον οποίο χαρακτήρισε «διαλυμένο» όπου – όπως σημείωσε χαρακητιριστικά –  κινούνται «businessman’s» και «πολιτικοί που θέλουν να αντλήσουν δημοσκοπικά οφέλη».