Στο πλαίσιο της διερεύνησης των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία της περιοχής μας, το Επιμελητήριο Ξάνθης διεξήγαγε έρευνα με online ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 105 άτομα – εκπρόσωποι επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας, το διάστημα μεταξύ 10 έως 26 Μαρτίου 2021.
Η Π.Ε. Ξάνθης είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που από την αρχή της πανδημίας (Μάρτιος 2020) βιώνει τις συνέπειές της στην κοινωνική και οικονομική ζωή, καταγράφοντας μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και βιώνοντας παρατεταμένα και «σκληρά» lockdown.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε την έρευνα για το χθες, το σήμερα και το αύριο της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Στόχος της πρωτοβουλίας μας ήταν η διερεύνηση της κατάστασης των επιχειρήσεων μέσα στην οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία, η καταγραφή των απόψεων των επαγγελματιών, επιχειρηματιών για τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, καθώς και του βαθμού αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν την τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στις επιχειρήσεις – μέλη μας, την αποτελεσματικότητα ή όχι των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, την αξιολόγηση τους καθώς και τα ελλείμματα και τις προοπτικές.
Καταγράφηκαν επίσης, πληθώρα προτάσεις για την εφαρμογή μέτρων με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Π.Ε. Ξάνθης αλλά και προτάσεις για τα μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα περίμεναν από το Κράτος οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Π.Ε. Ξάνθης ώστε να επανέλθουν σε τροχιά επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης. Αυτές οι προτάσεις θα ληφθούν υπόψη από τη Διοίκηση του Επιμελητήριου και μετά από επεξεργασία θα προωθηθούν στην κεντρική Κυβέρνηση.
Ειδικότερα:
Το 82,9% απάντησε ότι ΝΑΙ έχει υποστεί οικονομική ζημιά στην επιχείρηση του στο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα. ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ απάντησε το 14,3%.
Στο 2ο ερώτημα: «Η Π.Ε. Ξάνθης από την αρχή της πανδημίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέγραφε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και ανήκε στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πόσο πιστεύετε ότι τα «σκληρά» και μεγάλης διάρκειας lockdown επηρέασαν τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής και επιβάρυναν την ζημιά που έχετε υποστεί», ΠΟΛΥ απάντησε το 77,1% απάντησε και ΑΡΚΕΤΑ το 21%.
Στο ερώτημα κατά πόσο τους βοήθησαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τα πρόσφατα, λόγω του lockdown, ΛΙΓΟ απάντησε το 45,7% και ΚΑΘΟΛΟΥ το 40%.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει το εργαλείο της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, ενώ υπάρχει και έναν ποσοστό που δεν αξιοποίησε ΚΑΝΕΝΑ εργαλείο στήριξης.
Στο ερώτημα εάν το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν ήταν επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες τους, ΚΑΘΟΛΟΥ απάντησε το 45,7% και ΛΙΓΟ το 35,2%.
Στο ερώτημα εάν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων είναι επαρκή για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, ΟΧΙ απάντησε το 61% και ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ το 30,5%.
Το 65,7% απάντησε ΟΧΙ στο ερώτημα εάν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου τους ήταν/είναι επαρκή και ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ απάντησε το 28,6%.
ΛΙΓΟ αισιόδοξο δηλώνει το 45,7% των ερωτώμενων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ΚΑΘΟΛΟΥ απαντάει το 41% και ΑΡΚΕΤΑ το 11,4%.
ΛΙΓΟ αισιόδοξο δηλώνει το 60% των ερωτώμενων για την πορεία της δικής του επιχείρησης και ΑΡΚΕΤΑ το 25,7%.
Το 61,9% εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού θα διαρκέσει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 χρόνια ενώ το 28,6% απαντάει 2 ΧΡΟΝΙΑ.
Το 30,5% θεωρεί ΑΡΚΕΤΑ πιθανό ότι θα αναγκασθεί να κλείσει την επιχείρησή του, ΛΙΓΟ πιθανό απαντάει το 25,7% και ΚΑΘΟΛΟΥ πιθανό το 24,8%.
Το 63,8% των ερωτώμενων απαντάει ΟΧΙ στο ερώτημα εάν έχει ανοικτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί. ΝΑΙ απαντάει το 22,9%.
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν ανοικτές σημαντικές οφειλές σε Εφορία, Τράπεζες, ΕΦΚΑ και αλλού που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν, ΝΑΙ απάντησε το 32,4%, ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ το 15,2%, ΟΧΙ το 15,2% και ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ το 12,4%.
Στο ερώτημα εάν θεωρούν ότι θα ανταποκριθούν στις σωρευμένες οφειλές (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, φορολογικές οφειλές, λειτουργικές δαπάνες) με το πέρας της πανδημικής κρίσης, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ απαντάει το 39%, ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ το 34,3%, ΟΧΙ απάντησε το 15,2%.
Στην ερώτηση εάν συμφωνούν με την πρόταση διαγραφής τουλάχιστον μέρους των υποχρεώσεων τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ΝΑΙ απάντησε το 79%, ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ το 16,2%.
Στην ερώτηση εάν συμφωνούν με την πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και για όσο θα διαρκέσει η κρίση, ΝΑΙ απάντησε το 91,4%, ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ το 6,7%.
Στην ερώτηση: Θεωρείτε ότι θα αναγκαστείτε να προβείτε σε απολύσεις το επόμενο διάστημα, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ απάντησε το 23,8%, ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ το 21%, ΟΧΙ απάντησε το 20%, ΔΓ/ΔΑ το 19% και ΝΑΙ το 16,2%.
Το 61% απάντησε ΟΧΙ στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι οι Τράπεζες βοηθούν ικανοποιητικά με δάνεια για κεφάλαια κίνησης με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο συμφέροντες όρους, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ απάντησε το 23,8%.
Τέλος, το 61,9% απάντησε ΚΑΘΟΛΟΥ και το 16,2% απάντησε ΛΙΓΟ στο ερώτημα εάν θεωρεί δίκαιη την απόφαση της Κυβέρνησης να ενισχύσει με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση (εξωλογιστικά) 3000€ τις επιχειρήσεις λιανικού και 1000€ αντίστοιχα για κάθε εργαζόμενο των παραπάνω επιχειρήσεων, σε περιοχές που την περίοδο των Εορτών δεν λειτούργησαν ούτε με την μέθοδο του click away λόγω αυξημένων κρουσμάτων όπως είναι π.χ. η Δυτική Αττική, Ελευσίνα κ.α., εξαιρώντας την Π.Ε. Ξάνθης.