Στα «αζήτητα» η επαγγελματική στέγη στην Ξάνθη
Ευθ. Μίλκογλου: «Πολλά τα κλειστά μαγαζιά – Δεν παίρνει άλλη…συρρίκνωση το κέντρο της αγοράς»
Φ. Τσαουσέλης: «Και κλείνουν και μένουν ξενοίκιαστα!»
Χρειάστηκε μια μικρή βόλτα μέχρι τα μισά της οδού 28ης Οκτωβρίου και ειδικότερα στο κομμάτι από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, για να αποτυπώσουμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί με την επαγγελματική «στέγη» να παραμένει στα αζήτητα και με τον μίνι αριθμητικό απολογισμό να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, καθώς μετρήσαμε ένα στα…τρία μαγαζιά να έχουν κατεβάσει «ρολά».
Κάποιοι επαγγελματίες των «ιστορικών» καταστημάτων της Ξάνθης έχουν συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο η ίδια κατάσταση αποτυπώνεται και με επαγγελματίες που ήρθαν, επένδυσαν, «έχασαν» και…απήλθαν.
Και όλα αυτά σε ένα κομμάτι της κεντρικότερης «αρτηρίας» της ξανθιώτικης αγοράς, γεγονός που προϊδεάζει τι συμβαίνει στις συνοικίες της πόλης ή λίγο πιο έξω από την κεντρική αγορά, η οποία έχει συρρικνωθεί κυριολεκτικά στο τετράγωνο γύρω από την κεντρική πλατεία.
Γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, όσο και ο γνωστός κτηματομεσίτης κ. Φίλιππος Τσαουσέλης, που επιβεβαιώνει ότι η ενοικίαση και η αγορά καταστημάτων είναι στα «αζήτητα» ενώ νωχελική είναι και η ενοικίαση γραφείων.
«ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…ΚΛΕΙΝΟΥΝ»
Ειδικότερα ο κ. Μίλκογλου αναφέρει στην «Θ» ότι «αν θυμάστε παλιά η Ξάνθη είχε εμπορικά μαγαζιά και σε γειτονιές. Όλα αυτά έκλειναν όσο πλησίαζε η κρίση, παίζοντας το τελευταίο τους «χαρτί» και πηγαίνοντας προς το κέντρο (όσοι τουλάχιστον έβρισκαν μαγαζιά). Τώρα που μιλάμε και όσοι προχώρησαν προχώρησαν προς το κέντρο, έκλεισαν η κλείνουν η θα κλείσουν. Και θα…κλείσουμε. Πριν δυο – τρία χρόνια, είχαμε μιλήσει και πάλι για το συγκεκριμένο θέμα και ήλπιζα να βγω ψεύτης. Όσο όμως περνά ο καιρός και όσο θα υπάρχει αυτή η κρίση, όσο η «βάνα» κλείνει και όσο ο κόσμος δεν έχει χρήμα και το μόνο που έχει είναι να πληρώνει φόρους, τόσο θα έρχεται ολοένα και μεγαλύτερο «λουκέτο» στην Ξάνθη. Φυσικά εμείς βλέπουμε την Ξάνθη, αλλά αν κατεβείτε στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη θα δείτε χειρότερα πράγματα. Κάποιοι προσπαθούν να τα παρουσιάσουν καλύτερα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Κάποιοι επαγγελματίες έχουν βγει σε σύνταξη. Οι περισσότεροι όμως είναι νέοι επαγγελματίες, που είτε ξεκίνησαν έχοντας κάποια χρήματα είτε ξεκίνησαν με…χρέος και σε έναν χρόνο ή δύο ή τρία, το έκλεισαν, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον σε αυτό που γίνεται. Δεν υπάρχει πλέον η μεσαία τάξη, οπότε θα υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά. Η ανάπτυξη έρχεται όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Δεν έρχεται ούτε με οκτάμηνα, ούτε με τετράμηνα ούτε με δίμηνα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι οι μισθοί κάτω του μετρίου. Όταν σε μια τετραμελή οικογένεια μπαίνουν (αφού δουλεύουν δύο άτομα) 1200 ευρώ, ενώ έχουν ενοίκιο στο σπίτι, έχουν να πληρώσουν ρεύμα κλπ, τι να περισσέψει για την αγορά;»
«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ…ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»
«Δυστυχώς, η οδός 28ης Οκτωβρίου, από την Πλατεία Ελευθερίας και προς τον φόρο, είναι άδεια ενώ παλιά «έσφυζε» από ζωή. Έχει πάρα πολλά κλειστά μαγαζιά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αναφορικά με τα ενοίκια, σίγουρα πιο κεντρικά είναι πιο «τσιμπημένες» οι τιμές άρα και «απαγορευτικές». Ακόμη όμως και τα μαγαζιά που δεν είναι στο κέντρο με ενοίκια 200-300 ευρώ, δεν ανοίγουν, τουλάχιστον για να γίνουν εμπορικά καταστήματα. Ίσως κάποια στιγμή, να ανοίξει ένα κομμωτήριο ή κρεοπωλείο ή ιχθυοπωλείο ή φαρμακείο ή παντοπωλείο. Αλλά εμπορικό κατάστημα δεν πρόκειται να γίνει. Αυτά πλέον υπάρχουν μόνον περιμετρικά του κέντρου, στις οδούς Π. Τσαλδάρη, Μ. Καραολή, Ηρώων κλπ. Αυτό είναι το κέντρο της αγοράς. Δεν έχει άλλη…συρρίκνωση. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσει κάποιος και να το πάρει άλλος. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και είναι πολλοί συγκεκριμένοι οι κλάδοι. Μακάρι και τώρα να βγω ψεύτης αλλά βλέπω τα…χειρότερα να έρχονται».
«ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Από την πλευρά του ο κ. Τσαουσέλης επισημαίνει ότι «υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε σχέση με τα μαγαζιά. Υπάρχει λίγο μεγαλύτερη ζήτηση όσον αφορά τα γραφεία, αλλά και εκεί πάλι τα πράγματα είναι περιορισμένα. Το θέμα είναι ότι είμαστε σε μια εποχή και γενικά (και ειδικά διανύοντας τον χειμώνα) που δύσκολα κάποιος θα ξεκινήσει μια επιχείρηση. Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν την Άνοιξη. Κάπου εκεί αρχίζει να υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον, αλλά παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές η ζήτηση είναι μειωμένη σε σχέση με την εμπορική στέγη και την οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά προς διάθεση και άλλα που κλείνουν. Υπάρχουν επίσης κάποια που θα αφεθούν τώρα και όχι επειδή οι επαγγελματίες θα βγουν στην σύνταξη. Δυστυχώς υπάρχουν μαγαζιά που ανοίγουν και κλείνουν πριν καν περάσει ο πρώτος χρόνος. Προσωπικά τουλάχιστον ξέρω δυο επιχειρήσεις που έκλεισαν πριν καν παρέλθει ένας χρόνος λειτουργίας. Όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί να βγάλει καν τα έξοδά της, υπάρχει πρόβλημα».
«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ – ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ»
Αναφορικά με τις τιμές των ενοικίων, ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό καθώς έχει να κάνει πρώτα με τον ιδιοκτήτη. Με το πώς θέλει ο ίδιος να το εκμεταλλευθεί, έπειτα έχει να κάνει με την τοποθεσία και κυρίως με το τι ήταν το μαγαζί. Αν έχει μέσα εξοπλισμό, αν είναι σε «βιτρίνα», αν είναι σε κεντρική οδό, σε ποιο σημείο της κεντρικής οδού βρίσκεται, αν έχει παλαιότερο εξοπλισμό, αν έχει και όροφο ή όχι κλπ. Μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα δύο μαγαζιά, με κοινά χαρακτηριστικά, 60τμ και οι τιμές να ποικίλουν από 200 ευρώ μέχρι και 500-600 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και κεντρικά μαγαζιά, που δεν φτάνουν καν αυτά τα νούμερα, γιατί ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να τα πάρουν κιόλας τα ενοίκια αυτά. Ποια επιχείρηση μπορεί να δίνει 1000 ευρώ το μήνα; Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Μπορεί να υπάρχει όμως ένα μαγαζί λίγο πιο μέσα και να ενοικιάζεται στα 200 ευρώ και να υπάρχει παραδίπλα ένα άλλο μαγαζί στα 600 ευρώ. Οι τιμές είναι ανάλογα με τον ιδιοκτήτη. Το τι θέλει ο καθένας, το πόσο θέλει να το δώσει, για ποιο λόγο θα το δώσει κλπ. Σαφώς ένας χώρος που θα δοθεί για γραφείο θα έχει πολύ διαφορετικό ενοίκιο από έναν χώρο που θα δοθεί για κατάστημα με βιτρίνα. Το μεγάλο βέβαια θέμα είναι ότι τα μαγαζιά, δυστυχώς κλείνουν και μένουν και ξενοίκιαστα».