Στο πλευρό του ξανθιώτικου θεσμού, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Υψίπολις» – Σκληρή «κριτική» στην στάση του Δημάρχου της συμπρωτεύουσας
«Η Ξάνθη φέρνει κόσμο από όλη την Ελλάδα στο καρναβάλι και…επηρεάζει την Θεσσαλονίκη – Όλα πηγαίνουν χέρι –χέρι» σημειώνει ο ίδιος
Την αντίδραση της Δημοτικής Κίνησης «Υψίπολις» του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκάλεσε η αποδοχή της πρότασης ιδιωτικής εταιρείας, από την διοίκηση του δήμου για τη διοργάνωση «καρναβαλικών εκδηλώσεων» στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τον κ. Ζέρβα να αποσύρει την συγκατάθεσή του προς αυτή και καλώντας παράλληλα τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αρνηθούν τη συμμετοχή τους «σε οποιονδήποτε προγραμματισμό συστηματικής υφαρπαγής του καρναβαλιού της Ξάνθης με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας-πόλης της Βόρειας Ελλάδας!».
«ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ…ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ»
«Οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουμε τον καρνάβαλο, αλλά δε θα γίνουμε και… καρναβάλια», σημειώνει η Δημοτική Κίνηση «Υψίπολις», ο επικεφαλής της οποίας κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (σ.σ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Αν. Καθηγητής – Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) μιλά αποκλειστικά στην «Θ» για μια αντίδραση, με την οποία τάσσεται υπέρ του μεγαλύτερου θεσμού της Ξάνθης, που δεν είναι άλλος από τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι.
«ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΚΑΛΩΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ»
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζαρωτιάδης αναφέρει ότι «το πρόβλημα έχει να κάνει αφενός με το ότι δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προέκυψε μέσα από διεργασίες ενός σχεδιασμού για την προοπτική ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης, διαβούλευσης με φορείς, με πολιτιστικούς συλλόγους κλπ, αλλά προέκυψε – κεραυνός εν αιθρία – με αφορμή μια πρόταση ιδιωτικής πρωτοβουλίας που κατατέθηκε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θεωρώντας (μπορεί και εύστοχα αυτοί που την κατέθεσαν) ότι υπάρχει η δυνατότητα «άντλησης» και δημιουργίας οικονομικού ενδιαφέροντος την περίοδο του καρναβαλιού. Μάλιστα ο δήμαρχος βγήκε συνθηματικά λέγοντας ότι «θα κάνουμε το καλύτερο καρναβάλι» και ότι «θα ξεπεράσουμε το καρναβάλι της Πάτρας». Πράγματα δηλαδή, τα οποία σε κάθε περίπτωση δείχνουν μια προχειρότητα. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θέλουμε εμείς να σημειώσουμε. Είναι μια πρόχειρη προσέγγιση του πως μπορεί να αναπτυχθεί πολιτιστικά η λεγόμενη «δημιουργική οικονομία» μιας πόλης και η οποία πρόχειρη προσέγγιση, «πατά» σε μια αφορμή που δεν έχει να κάνει με διεργασίες τοπικές, κοινωνικές (με τους συλλόγους όπως προανέφερα) αλλά σε κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, που καλώς οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν αλλά δεν πάει να πει ότι εμείς πρέπει να τις ακολουθούμε».
«ΜΠΑΙΝΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΗΔΗ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ – ΜΥΩΠΙΚΗ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
«Το δεύτερο θέμα που μας απασχόλησε σαν δημοτική κίνηση, είναι ότι εδώ μπαίνει ζήτημα συνολικής «στρατηγικής ανάπτυξης» της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης. Και ειδικότερα όταν η Θεσσαλονίκη θέλει να υποστηρίζει για τον εαυτό της και πράγματι, μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο μαζί με τα άλλα αστικά κέντρα ενός μητροπολιτικού κέντρου και ενός κέντρου που θα συμβάλλει ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις διαφορετικές πτυχές ενός πολιτιστικού προϊόντος και ενός αναπτυξιακού χαρακτήρα σε όλη την Μακεδονία και την Θράκη, δεν μπορεί παρασυρόμενη από τέτοιες πρωτοβουλίες που προανέφερα, να μην αντιλαμβάνεται ότι δημιουργεί ζητήματα ανταγωνιστικά απέναντι σε θεσμούς που ήδη έχουν βρει την καταξίωσή τους, στο ελληνικό και όχι μόνον κοινό. Όπως το Καρναβάλι Ξάνθης, αλλά και αυτό του Σοχού» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «αυτό μας προβλημάτισε επιπρόσθετα και για αυτό αισθανθήκαμε την ανάγκη να το διατυπώσουμε και να πούμε ότι δεν επιτρέπεται στην Θεσσαλονίκη, που έχει τόσα άλλα πράγματα να αναδείξει (όπως και κάθε άλλη πόλη) να μην επικεντρώνεται σε αυτά και να μπαίνει σε μια λογική «μυωπική» ώστε με μόνο ορίζοντα και κίνητρο ένα βραχυπρόθεσμο πιθανό κέρδος, να δημιουργεί προβλήματα στην ευρύτερη, ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής».
«Η ΞΑΝΘΗ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΑΙ…ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ»
Αναφορικά με το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει το Καρναβάλι Ξάνθης στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης ο κ. Ζαρωτιάδης τονίζει ότι «ποτέ μια περιοχή δεν αναπτύσσεται από μόνη της. Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις που αν η κάθε πόλη ή το κάθε χωριό μπορέσει να αναδείξει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά στοιχεία παραγωγικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, όλα αυτά μαζί ως ένα «μωσαϊκό» στην πορεία, μπορούν να αλληλεπιδρούν και να αλληλοϋποστηρίζονται. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ξάνθη θα φέρει κόσμο από όλη την Ελλάδα στο καρναβάλι της, «επηρεάζει» την Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναπτυχθεί ως ένα κεντρικής σημασίας λιμάνι στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να επηρεάσει την δημιουργία συνθηκών ελλιμενισμού στο Π. Λάγος φερ ειπείν. Όλα πηγαίνουν «χέρι – χέρι» αρκεί όμως να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να μην προσπαθούμε «τσαλαβουτώντας» σε πρωτοβουλίες που έχουν «μυωπικό» και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, να «φάμε ο ένας τα σωθικά του άλλου».
«ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Επίσης ο κ. Ζαρωτιάδης, σημείωσε ότι «δεν γνωρίζω με απόλυτη σιγουριά, αλλά νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι διοικητική (σ.σ. του δημάρχου) και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου. Προφανώς, ελπίζουμε μετά και από την παρέμβασή μας – και ελπίζουμε και άλλων – να γίνει η σχετική συζήτηση. Η εικόνα που έχω πάντως εγώ, είναι πως δεν πρόκειται για απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, με κάθε επιφύλαξη βέβαια. Πρώτα από όλα είναι πολύ βιαστικό. Επίσης είναι άσχετο με τον χαρακτήρα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά στοιχεία επάνω στα οποία μπορεί να «πατήσει» για να αναπτύξει αυτό που λέμε «δημιουργική οικονομία» (δηλαδή όλους τους κλάδους που παράγουν πλούτο και σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον σχεδιασμό προϊόντων και τις δραστηριότητες που εμπεριέχουν μέσα το πνευματικό στοιχείο). Έχει τέτοιες «πτυχές» η πόλη στην ιστορία της, αλλά δεν είναι αυτή. Οπότε είναι μια απόφαση εντελώς απροετοίμαστη και τον μόνο λόγο που μπορώ να δω εγώ, είναι ότι βρήκαν κάποιοι μια ευκαιρία, το πρότειναν και είπαν «γιατί να μην το κάνουμε;». Όμως δεν λειτουργεί έτσι μια σωστή αναπτυξιακή πολιτική. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, θέλουν να βγάλουν ένα κάλεσμα σε συλλόγους καναβαλιστών. Ποιοι είναι άραγε αυτοί και αν υπάρχουν. Μιλάμε για μια προχειρότητα στο…μεγαλείο της».
«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ…ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ»
Τέλος, σχετικά με την φράση με την οποία «κλείνει» την ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Υψίπολις» και η οποία είναι: «οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουμε τον καρνάβαλο, αλλά δε θα γίνουμε και… καρναβάλια επαρχιώτικων αντιλήψεων» ο κ. Ζαρωτιάδης, διευκρινίζει ότι «η λέξη «επαρχιώτικων» ας μην παρεξηγηθεί. Δεν εννοούμε τις αντιλήψεις των καρναβαλιών που γίνονται αλλού, αλλά τις αντιλήψεις μέσα στην πόλη και το ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να «τσαλαβουτά» σε ο,τιδήποτε της…προκύψει».