«Ταφόπλακα» ο νόμος για τη «NATURA 2000» για την Ξάνθη και για ολόκληρη την ΠΑΜ-Θ
Σ. Μιχαηλίδης: «Δεν το πήρε χαμπάρι κανένας-Αγνόησαν τις προτάσεις μας»
«Ταφόπλακα» σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις αλλά και τροχοπέδη σε καθημερινές δραστηριότητες όπως αυτές του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στην περιφέρεια ΑΜΘ, βάζει ο νόμος του ΥΠΕΝ για περιοχές που εμπίπτουν στο δίκτυο NATURA 2000.
Ένα θέμα για το οποίο οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας και οι συνεργάτες τους κλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 19-7 από τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχο Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη σε ενημερωτική συνάντηση, δεδομένης της σπουδαιότητας των θεμάτων που θα προκύψουν από την έκδοση του νέου Π.Δ.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ
Ειδικότερα, η πρόσκληση του Δημάρχου Νέστου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μετά την υποβολή των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) των περιοχών Natura 2000 των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο ΥΠΕΝ, οι οποίες περιλαμβάνουν μέτρα και απαγορεύσεις έργων και δραστηριοτήτων και ενόψει της έκδοσης Π.Δ. για τις περιοχές αυτές, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των μελετών αυτών, σε σχέση με τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Δήμοι κατά την διαβούλευση, καθώς και η διαμόρφωση των προτάσεων αυτών, παλαιών και νέων, σε ενιαία μορφή.
Η ΠΕΔ ΑΜΘ πήρε την πρωτοβουλία για την ανάθεση σε ομάδα ειδικών επιστημόνων, μιας εμπεριστατωμένης καταγραφής, ελέγχου, διαμόρφωσης και τεκμηρίωσης των προτάσεων των 21 από τους 22 δήμους της Περιφέρειας που εμπίπτουν σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, καθώς και της ανάλυσης των προτάσεων των υποβληθέντων στο ΥΠΕΝ Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ)».
«Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ…ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ – 180 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε – αποκλειστικά στην «Θ» – ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι «αφορά και στους 22 Δήμους. Αν ανατρέξει κανείς στον νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και δεν το πήραμε «χαμπάρι» – μιλώ για τον ν. 4586/20 – η Περιφέρειά μας, η περιοχή μας, «τελειώνει» πλέον μετά το Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί οι 180 και πλέον δράσεις, από σχέδια επιχειρησιακά των δήμων μέχρι ο,τι μπορείτε να φανταστείτε, έχουν την υποχρέωση της σύμφωνης γνώμης του ΟΦΥΠΕΚΑ. Είναι για να γελάτε. Τουρισμός, πρωτογενής τομέας (αν θα λιπάνουν, ποιες θα είναι οι καλλιέργειες, που θα είναι οι καλλιέργειες κ.ο.κ.) κλπ, είναι μετά από έγκριση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Αυτό δεν γίνονταν όταν είχαμε την βουλγαρική κατοχή. Το Προεδρικό Διάταγμα δεν βγήκε. Αυτήν την στιγμή υπάρχει ο νόμος. Εμείς, κάναμε την διαβούλευση (το 2021) άσχετα με τον νόμο, όταν μας ζήτησαν να δούμε τι προτάσεις υπάρχουν. Ο κάθε δήμος δηλαδή έκανε προτάσεις για να βελτιώσει την κατάσταση. Δεν είχαμε όμως ιδέα για το ότι έχει ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Ας αφήσουμε όμως τον νόμο στην άκρη. Κάναμε προτάσεις και ξαφνικά είδαμε ότι πρόκειται να βγει το σχέδιο και ανακαλύψαμε ότι από τις προτάσεις που κάναμε δεν είχε σχεδόν τίποτα μέσα. Τουναντίον ήταν και πολύ χειρότερα τα πράγματα. Η πρόταση που κάνουν αυτοί ως φορέας, είναι να κάνουν πάνω από το 1/3 των εκτάσεων που έχουμε σε ζώνη απόλυτης προστασίας ή προστασίας γενικώς, πράγμα που καθιστά φυσικά τεράστιο πρόβλημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Επίσης, είδαμε ότι αυτοί επικαλούμενοι αυτόν τον νόμο (και ψάξαμε και τον βρήκαμε) θέλουν να επιβάλλουν απαράδεκτα πράγματα. Αυτό που γίνεται εδώ λοιπόν, δυστυχώς, είναι να προτείνονται με την NATURA, πράγματα που δυστυχώς έχουν μονοδιάστατα τις απόψεις αυτών. Και το κακό είναι ότι υπάρχει και ένας νόμος τον οποίο – δυστυχώς – ψήφισαν οι Βουλευτές, που σε όλα τα ζητήματα οποιαδήποτε δράση πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη τους. Αυτό είναι κάτι τραγικό και παράλληλα απαράδεκτο. Πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος αυτός».
«ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ»
Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για να βάλει ο αγρότης – για παράδειγμα – μια καλλιέργεια ή για να αλλάξει καλλιέργεια ή για να λιπαίνει με ένα φάρμακο για να βελτιώσει το προϊόν του, θα πρέπει να έχει την άδεια από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Αυτά δεν γίνονται. Εμείς θέλουμε πρώτα από όλα να ενημερωθεί ο κόσμος που δεν ξέρει ποιος είναι ο νέος ρόλος του ΟΦΥΠΕΚΑ. Δηλαδή εμείς οι Δήμαρχοι πρέπει να «παραδώσουμε» τους Δήμους στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία, η αλιεία, έχουν «απαγορευτικές ζώνες». Προτείνουν απαγορευτικές ζώνες και καταργούν – στην ουσία – την παράκτια αλιεία. Στον τουρισμό θα ρυθμίζουν πόσα κρεβάτια κλπ θα γίνουν ή όχι. Αυτό που προτείνουν αυτοί, είναι απαράδεκτο. Προτείνουν ζώνες προστασίας σε βαθμό να… γελάς. Με λίγα λόγια όμως, οι μελετητές που είχαν ξεκινήσει να κάνουν αυτήν την δουλειά και ολοκλήρωσαν, αποδέχθηκαν τα περισσότερα που αυτοί ζητούν, γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η νομοθεσία του 2020 που τους δίνει αρμοδιότητες που είναι πάρα πολλές. Για τα πάντα. Μέχρι και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου θα πρέπει το εγκρίνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Εγώ αυτό δεν το δέχομαι (όχι σε προσωπικό επίπεδο). Είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ να ορίζει την λειτουργία μας. Σε όλα. Όλα αυτά είναι «αποφασιστικά» του ΟΦΥΠΕΚΑ. Δεν είναι μια απλή γνώμη. Χρειάζεσαι την άδεια. Και δεν πρόκειται για ένα – δυο πράγματα, αλλά για την καθημερινότητά μας. Αυτό θα «τελειώσει» όλη την Περιφέρεια»
«ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, ο κ. Μιχαηλίδης, απαντά:
«Οι επόμενες κινήσεις μας είναι να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και φυσικά να απαιτήσουμε από τους Βουλευτές της Περιφέρειας να ζητήσουν τροπολογία και να καταργήσουν αυτόν τον νόμο».