Αποκλειστικό Προκηρύχθηκαν οκτώ (8) θέσεις ειδικών γιατρών για το Νοσοκομείο Ξάνθης μεταξύ των οποίων και δύο (2) αναισθησιολόγοι 

Επιτέλους θα πάρουν «μπροστά» τα χειρουργεία του νοσοκομείου μας

 

Γνωστές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, όσο και στο σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων της χώρας, όπως επίσης είναι γνωστές και οι προσπάθειες που γίνονται διαχρονικά για την κάλυψη των κενών με διάφορους τρόπους, με προτιμότερο και αποτελεσματικότερο φυσικά την προκήρυξη των θέσεων.

Η πιο «περιζήτητη» ειδικότητα που λείπει από τα περισσότερα νοσοκομεία και ιδιαίτερα από το Νοσοκομείο της Ξάνθης είναι αυτό του ιατρού ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ, καθόσον το σημαντικό έλλειμα της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν επιτρέπει να πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή τουλάχιστον τις παραπέμπει σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, εγκυμονώντας σαφώς κινδύνους για την υγεία, αλλά και για την ίδια την ζωή των ασθενών. Ένα θέμα που έθιξε προ καιρού και ο βουλευτής κος Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Το σημαντικό αυτό έλλειμα έχει επισημάνει μάλιστα πρόσφατα με ερώτησή του στην Βουλή και ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος και πιο συγκεκριμένα προ εννέα (9) ημερών στις 4-2-2020.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε μόλις χθες, προκηρύχθηκαν οι πρώτες οκτώ (8) από τις δώδεκα (12) θέσεις που ζητήθηκαν και πιο συγκεκριμένα δύο (2) θέσεις Αναισθησιολογίας, μία (1) θέση Ουρολογίας, μία (1) θέση Εσωτερικής Παθολογίας, μία (1) θέση Καρδιολογίας, μία (1) θέση Οφθαλμολογίας, μία (1) θέση Μαιευτικής- Γυναικολογίας και μία (1) θέση Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας. Θέσεις που αφορούν σε λειτουργούσες κλινικές του Νοσοκομείου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ

Το σημαντικό έλλειμα αναισθησιολόγων πηγάζει και από την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των γιατρών, καθόσον από τις θέσεις που υπάρχουν για την εξειδίκευση, μόλις οι μισές περίπου έχουν καλυφθεί από ενδιαφερόμενους γιατρούς. Αποτέλεσμα, σε λίγα χρόνια να υπάρχει σημαντικό έλλειμα αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία μας και τα χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων να παραπέμπονται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Ήδη το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που εκτελεί χρέη περιφερειακού Νοσοκομείου, δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις στις «ουρές» για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι να τα εξυπηρετήσουν.

Ιδού η συγκεκριμένη απόφαση με βάση την οποία προκηρύχθηκαν οι οκτώ (8) πρώτες ιατρικές ειδικότητες Επιμελητών Β’ για το Νοσοκομείο της Ξάνθης, μεταξύ των οποίων και δύο (2) αναισθησιολόγων, ενώ όπως πληροφορούμαστε και από το περιβάλλον του κου Τσιλιγγίρη, αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμη τέσσερις (4) θέσεις μέσα στο προσεχές δίμηνο.