ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Δουλεύεται» εντατικά η καλλιέργεια κάνναβης στην Ξάνθη

 Συνάντηση βουλευτών, αγροτών και επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα

Στ. Γιαννακίδης: «Είναι ένα “παράθυρο” σε μία τεράστια αγορά»

Κ. Δαλάτσης: «Οι αγρότες σε αδιέξοδο με τις καλλιέργειες»

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς φαίνεται να προωθείται η καλλιέργεια της κάνναβης και στην περιοχή μας με στόχο να γίνει ένα ικανοποιητικό άνοιγμα στο νομό Ξάνθης που να συγκεντρώσει γύρω του αρκετούς καλλιεργητές.

Προϋπόθεση βέβαια για μία τέτοια κίνηση είναι να εξασφαλιστεί σε σημαντικό βαθμό η απορρόφηση της παραγωγής που θα γίνει από τον μεταποιητικό κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» κινήθηκε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη με πρωτοβουλία τοπικών βουλευτών και την συμμετοχή επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος της παραγωγής αλλά και αγροτών. Μάλιστα πληροφορίες της «Θ» θέλουν και γνωστή επιχείρηση της περιοχής μας να μετέχει στην συνάντηση αυτή με αδιευκρίνιστο ακόμη το αν το ενδιαφέρον τους περιορίζεται μόνο στην μεταποίηση ή και στην καλλιέργεια του προϊόντος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Θ», ο βουλευτής κ. Στάθης Γιαννακίδης, αν και απέφυγε να αναφερθεί, να επιβεβαιώσει ή όχι τα περί της συνάντησης, ωστόσο τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Η μεγάλη αναγκαιότητα, που ταυτόχρονα θα είναι και πλεονέκτημα, είναι να δώσουμε απάντηση στον αγρότη για το που θα διαθέσει την σοδειά του αν τελικά αποφασίσει να καλλιεργήσει κάνναβη. Οπότε σημασία έχει η διασύνδεση του προϊόντος με τον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση».

Όσον αφορά τις διαθέσεις των αγροτών ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ενότητα» του δήμου Τοπείρου, κ. Κώστας Δαλάτσης, σημειώνει πως: «Η κάνναβη είναι ένα φυτό που από την στιγμή που θα φύγει από το χωράφι μπορεί να γίνει πρώτη ύλη επεξεργασίας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην μεταποίηση τόσο ο κορμός, τα φύλλα και οι σπόροι της. Εφ’ όσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι μία λύση για τους αγρότες που βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων της περιοχής, για το τι σοδειά να βάλουν»

ΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ “ΠΑΡΑΘΥΡΟ” ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ»

ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΥΡΙΖΑΑναλυτικότερα ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε ότι: «Από το 2016 έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά, με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης. Η αγορά της κάνναβης είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη αν λάβουμε υπόψη μας ότι από την βιομηχανική κάνναβη δημιουργούνται περίπου 25.000 προϊόντα. Η μεγάλη αναγκαιότητα που ταυτόχρονα θα είναι και πλεονέκτημα είναι να δώσουμε απάντηση στον αγρότη για το που θα διαθέσει την σοδειά του αν τελικά αποφασίσει να καλλιεργήσει κάνναβη. Οπότε σημασία έχει η διασύνδεση του προϊόντος με τον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση. Πέρα από αυτό οι δυνατότητές της είναι και το ότι δίνει την δυνατότητα και στους ίδιους τους αγρότες να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα με μικρής κλίμακας μεταποίηση, για παράδειγμα Παρασκευή τσαγιού, καλλυντικών κλπ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε και να ερευνήσουμε όλο το πεδίο εφαρμογών της βιομηχανικής κάνναβης στον επιχειρηματικό τομέα προκειμένου να ανακαλύψει ο καθένας τις κατευθύνσεις με τις οποίες θέλει να ασχοληθεί και τις συμμαχίες που ενδεχομένως θέλει να δημιουργήσει με υπάρχοντες μεταποιητές.  Από εκεί και πέρα περιμένουμε την επεξεργασία και την κατάθεση και του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη όπου είναι ένας άλλος τομέας δραστηριοποίησης, για να έχουμε περισσότερα δεδομένα στα χέρια μας. Όμως όπως έχουν τα πράγματα οφείλουμε να οργανώσουμε την αγορά της βιομηχανικής κάνναβης, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στην μεταποίηση, να στηριχθούν σχήματα και εγχειρήματα και να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη υπάρχουν, όπως το LEADER. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο επιμείναμε στην επίλυση του ζητήματος της αναπτυξιακής ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία και να προχωρήσουμε».

Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν γνωστή επιχείρηση της Ξάνθη να ενδιαφέρεται να εμπλακεί είτε με την μεταποίηση είτε και με την παραγωγή ακόμη κλωστικής βιομηχανικής κάνναβης ο κ. Γιαννακίδης διευκρίνισε πως: «Τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε φερεγγυότητα εφόσον δεν συνοδεύονται από κάποια επίσημη ανακοίνωση του ίδιου του ομίλου. Αυτό που γνωρίζουμε και έχουμε ως δεδομένο είναι ότι και η βιομηχανική κάνναβη έχει εφαρμογές σε υπάρχουσες επιχειρήσεις. Ο βαθμός και η έκταση της εμπλοκής της κάθε επιχείρησης και το πλαίσιο της συνεργασίας της με τον οποιονδήποτε αγρότη ή άλλο, είναι κομμάτι του ιδιωτικού τομέα κι όχι της πολιτικής ηγεσίας ενός τόπου. Η τελευταία έχει χρέος να δίνει κατευθύνσεις, να ανοίγει δρόμους κλπ.»

Όσον αφορά το ενδιαφέρον που υπάρχει για την κάνναβη ο ίδιος τόνισε: «Υπάρχει ενδιαφέρον από κυρίως νέο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί αλλά προφανώς ο βαθμός και η έκταση εμπλοκής του καθενός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τα οικονομικά δεδομένα, στόχευση κλπ. Ενδιαφέρον άλλωστε υπάρχει σε ολόκληρη την χώρα που μας δίνουν μία αισιόδοξη προοπτική όμως το πώς θα οργανωθεί σε κάθε περιοχή είναι υπόθεση της κάθε τοπικής κοινωνίας».

Κ. ΔΑΛΑΤΣΗΣ: «ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΛΑΤΣΗΣΑπό την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης υπογράμμισε πως: «Είναι μία συνάντηση στην οποία δεν είχαμε προσκληθεί αλλά από την άλλη πιστεύω πως ήταν μία συνάντηση με επιχειρηματίες για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον για την δημιουργία μονάδας μεταποίησης κάνναβης στην περιοχή μας. Το ότι υπάρχει δραστηριοποίηση για να γίνει μία επένδυση είναι σαφέστατα καλό όμως από εκεί και πέρα η όποια μεταποιητική εταιρεία θα πρέπει να έρθει και σε επαφή με τους αγρότες οι οποίοι τελικά θα καλλιεργήσουν την κάνναβη. Απ’ όσο ξέρουμε η κάνναβη είναι ένα φυτό το οποίο από την στιγμή που θα φύγει από το χωράφι μπορεί να το εκμεταλλευτεί μία επιχείρησης σχεδόν ολόκληρο. Είναι δηλαδή εκμεταλλεύσιμα ο κορμός, τα φύλλα, οι σπόροι  του, με μια λέξη τα πάντα. Από εκεί και πέρα αυτό πρέπει να γίνει με συνεννόηση ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και τεχνικές εξηγήσεις αναφορικά με τον τρόπο και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την συγκομιδή της και μετά να υπάρξει και μία συμφωνία της όποιας μεταποιητικής επιχείρησης με τους αγρότες για την τιμή απορρόφησης του προϊόντος. Από την στιγμή που θα υπάρχει συμβολαιακή γεωργία το θέμα είναι τα έξοδα, τα έσοδα της καλλιέργειας για να δούμε κι εμείς αν μας συμφέρει να την προωθήσουμε. Από τα λίγα που ξέρουμε φαίνεται να είναι μία ενδιαφέρουσα καλλιέργεια για την περιοχή μας και θα αποδεσμεύσει κάποια χωράφια που σήμερα καλλιεργούνται καλαμπόκια ή ακόμη και βαμβάκι. Οι αγρότες είναι πρόθυμοι φτάνει να τους εξηγηθούν οι τεχνικές παραγωγής και τα οικονομικά στοιχεία καθώς και να εξηγηθεί στον κόσμο ότι δεν πρόκειται για ναρκωτική ουσία, αφού υπάρχει ακόμη σύγχυση στο ευρύ κοινό. Πάντως εκτίμησή μου είναι πως αν δημιουργηθεί μία μεταποιητική επιχείρηση σίγουρα θα καλλιεργηθούν αρκετά στρέμματα γιατί οι περισσότεροι αγρότες, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων που υπήρχαν και απορροφούσαν την παραγωγή τους, βρίσκονται σε αδιέξοδο σε σχέση με το τι θα πρέπει να καλλιεργήσουν και πολλές φορές έχουν  πέσει θύματα καλλιεργειών “χρηματιστηριακού” τύπου όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, αφού είναι αδύνατο να μπορέσεις να παράξεις φθηνότερο σιτάρι από την Ουκρανία για παράδειγμα…»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ