Αρ. Μωϋσιάδης: «Ο ιός του Δυτ. Νείλου είναι «εδώ», όμως… κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Την ώρα που η χώρα μετρά 123 μολύνσεις αλλά και θανάτους

«Επαναληπτικοί ψεκασμοί κουνουπιών όπου υπάρχουν επανεμφανίσεις», διευκρινίζει ο Θεματικός Αντιπ/ρχης Δημόσιας Υγείας στην «Θ»

Κανένα κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου δεν καταγράφει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε αντίθεση με οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων και Λάρισας όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει συνολικά τα 123. Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα καθώς και 6 θάνατοι.

Το εν λόγω γεγονός επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Αριστείδης Μωϋσιάδης, με αφορμή και την επανεμφάνιση των ενοχλητικών κουνουπιών στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης.

Ο ίδιος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα συνεργεία καταπολέμησης, όπως και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα ώρα, καθώς σε καμία περίπτωση, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, δεν έχει τελειώσει.

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – ΒΟΗΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ»

«Από ο,τι είδατε στην περιοχή μας είμαστε σε μηδενικά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αυτό δεν είναι τυχαίο»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μωϋσιάδης εξηγεί ότι «από ο,τι είδατε στην περιοχή μας είμαστε σε μηδενικά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι μια προσπάθεια ετών που γίνεται όσον αφορά στον τομέα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και όλους όσοι ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της πρόληψης και όσον αφοράς τους ψεκασμούς αλλά και όσον αφορά στις συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην ΠΑΜΘ με τις συγκεκριμένες παγίδες και τα κοτόπουλα για να καταφέρουμε να έχουμε μια γνώση πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση των κρουσμάτων. Αυτό, μέχρι και σήμερα μας έχει βοηθήσει πραγματικά αφού βλέπετε μηδενικά κρούσματα στην δική μας περιοχή όσον αφορά στον Ιό του Δυτικού Νείλου. Και αυτό το πιστώνουμε πραγματικά στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στους ανθρώπους που είναι πίσω από τα γραφεία με αγάπη, σεβασμό και υπευθυνότητα γύρω από αυτό το θέμα».

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ – ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ»

«Όσον αφορά στους ψεκασμούς στους οποίους πολύ σωστά έχετε αναφερθεί, βλέπετε πως δεν έχουμε πια την σταθερότητα – όπως τον προηγούμενο μήνα – όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες. Είναι μεταβαλλόμενες και όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, αυτή η μεταβολή του καιρού είναι η αιτία που δημιουργεί και επιπλέον «εστίες» κλπ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και να διαχειριζόμαστε ανά πάσα στιγμή ο,τιδήποτε προκύψει. Σε αυτό το κομμάτι, επίσης θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλα τα συνεργεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειάς μας που κάλυψαν φέτος όλες τις ανάγκες και έχουμε την δυνατότητα σε ο,τιδήποτε προκύψει – όπως πολύ σωστά είπατε σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές – να έχουμε επαναλήψεις στους ψεκασμούς» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους συμπολίτες μας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οπουδήποτε υπάρξουν ανάγκες, θα υπάρξουν επαναληπτικοί ψεκασμοί. Είναι γνωστό ότι στην ΠΕ Ξάνθης έχουμε επανεμφάνιση κουνουπιών και έχουμε την μέριμνα».

«ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ»

Επιπλέον, ο κ. Μωϋσιάδης, τόνισε ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών δεν έχει τελειώσει. Γνωρίζαμε από την έναρξη αυτού ότι θα έχουμε αυτού του είδους τις επανεμφανίσεις και είμαστε έτοιμοι να τις διαχειριστούμε. Εδώ, θέλω να πω ότι πολλές φορές είναι και θέμα προγράμματος το πώς θα μπορέσουμε να είμαστε πραγματικά συνεπείς έναντι των αναγκών, όσον αφορά στον σχεδιασμό. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλουμε καμία περιοχή να αισθανθεί ότι είναι «ριγμένη» αλλά από την άλλη δεν έχουν όλες οι περιοχές, την ίδια αναγκαιότητα. Συνεπώς είναι και θέμα προτεραιοτήτων, διότι είναι άλλο ο ορεινός όγκος, άλλο η πεδιάδα, άλλο η παραθαλάσσια περιοχή κλπ. Προσπαθούμε να είμαστε πραγματικά συνεπείς όσον αφορά στην τήρηση του προγράμματος και σε ο,τι άλλο ανακύπτει. Οι υπηρεσίες μας, στο κομμάτι αυτό, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και όλο το προσωπικό αντιλαμβάνονται πραγματικά την αναγκαιότητα και είμαστε σε επαγρύπνιση. Αυτό είναι ξεκάθαρο και επίσης είναι κάτι που εκτιμώ και σέβομαι. Έχουμε καθημερινή επαφή, συζήτηση και ενημέρωση με όλους τους συναδέλφους».

«ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΙΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΣΗΣΗ»

Τέλος σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχει ο ιός στην περιοχή, ανεξαρτήτως από το γεγονός ότι δεν υπάρχει νόσηση  ο κ. Μωϋσιάδης, απαντά ότι «προφανώς υπάρχει στην περιοχή, αλλά δεν το έχουμε δει ούτε στα ζώα ούτε στους ανθρώπους. Δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη. Πάντα υπάρχει ο ιός. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η εμφάνισή του και αν φτάνουμε στο σημείο να έχουμε κρούσματα και μάλιστα με σοβαρές εξελίξεις».

ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΑ…ΜΥΓΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Να σημειώσουμε ότι η «Θ» έθεσε υπόψιν του κ. Μωϋσιάδη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πληθώρα μικρών μυγών ακόμη και μέσα στο κέντρο της Ξάνθης. Κάτι που και ο ίδιος έχει λάβει υπόψη και – όπως επισήμανε – έχει θέσει με την σειρά του στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ως ζήτημα και αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.