Αργ. Πλέσιας: «Το θέμα δεν είναι ο τοίχος αλλά η επέκταση του νεκροταφείου – Απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου»

ΜΕΤΑ

Επιβεβαιώνει ο Αντιδήμαρχος Δόμησης -Αυτοψία για τον «τοίχο» στην Παλιά Χρύσα, από την Πολεοδομία

Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες των συμπολιτών μας, κατοίκων της Χρύσας, σχετικά με την δημιουργία τοιχοποιίας με τσιμεντόλιθο σε χώρο μεταξύ Νέας και Παλιάς Χρύσας.
Για το παραπάνω ζήτημα υπήρξε και ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης που αναφέρει ότι «σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης ουδεμία σχέση έχει με το εν λόγω θέμα.
Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι διερεύνησε την υπόθεση και μας κατατέθηκε  η από 5-7-2018 άδεια μικρής κλίμακας, όπου φέρεται ως ιδιοκτήτης, με το υπ΄ αριθμ. 14233/28-11-08 συμβόλαιο (ένορκη βεβαίωση), η Βακουφική Επιτροπή Τεμένους Π. Χρύσας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε αυτοψία επί του επίμαχου οικοπέδου για όλες τις νόμιμες ενέργειες».

Μ. ΛΟΜΒΑΡΔΕΑΣ: «ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΨΙΑ»

Αυτοψία την οποία επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Δόμησης κ. Μιχάλης Λομβαρδέας, ο οποίος ανέφερε στην «Θ» επακριβώς ότι «αυτήν την στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία αυτοψίας. Το αρμόδιο τμήμα της πολεοδομίας, πήγε στο σημείο για να κάνει την αυτοψία και θα βγάλει το πόρισμά της. Επίσημα, δεν υπάρχει πόρισμα ακόμη. Η πολεοδομία έπραξε τα νόμιμα. Περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της αυτοψίας».

 

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, ΑΛΛΑ…»

Βέβαια η ουσία του ζητήματος, είναι άλλη και αυτή έγκειται στο αν τελικά θα επεκταθούν ή όχι τα νεκροταφεία της Παλιάς Χρύσας. Κάτι που εντοπίζει ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, ο οποίος μιλώντας στην «Θ», εξηγεί παράλληλα και τι ισχύει με τις άδειες μικρής κλίμακας, αλλά και τις άδειες δόμησης.

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «προφανώς, το σημείο θα είναι χαρακτηρισμένο «εντός σχεδίου». Για να το βγάζουν «αυθαίρετο» σημαίνει ότι θα έπρεπε (επειδή είναι «εντός σχεδίου») να βγει οικοδομική άδεια και όχι άδεια μικρής κλίμακας. Αυτή είναι η διαφορά. Βέβαια αυτός είναι παραλογισμός, διότι δεν αμφισβητείται ότι μπορεί κάποιος να βγάλει οικοδομική άδεια. Επειδή ο νομοθέτης θέτει το «εντός» και το «εκτός» σχεδίου. Τι διαφορά θα είχε αν θα έβγαζε οικοδομική άδεια. Δεν αμφισβητείται το δικαίωμα να αδειοδοτηθεί, απλά αυξάνουμε άλλα δύο σχέδια, στην αδειοδότηση που έχει προκύψει».

«ΑΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΚΟΥΦΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ»

«Αυτό το κάνει η Βακουφική Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου. Όταν πάει να βγει μια οικοδομική άδεια, κάποιος πρέπει να φέρεται ως ιδιοκτήτης. Αν τελικά ιδιοκτήτης είναι η Βακουφική Επιτροπή, είναι δικό της και αν θέλει να το περιφράξει, το περιφράζει. Δεν είναι λογικό να λέμε ότι «αυτό είναι κοινόχρηστος χώρος, γιατί να το περιφράξεις; Δεν είναι κοινόχρηστος χώρος. Είναι σαν να λες ότι είναι κοινόχρηστος χώρος τα «τάδε» στρέμματα που έχει η Μητρόπολη για παράδειγμα. Αφού είναι δικά της, πως είναι κοινόχρηστος ο χώρος» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «η αυτοψία της πολεοδομίας, προσδιόρισε αυτόν τον «παραλογισμό» και εν πάση περιπτώσει είναι μια παρατυπία. Εντός σχεδίου δεν μπορούσαν για παράδειγμα να κάνουν αυτό που έκαναν, με άδεια μικρής κλίμακας, άρα το έκαναν «παράνομα», επιβάλλεται πρόστιμο, το γκρεμίζουν και αν θέλουν να το κάνουν, θα το κάνουν με την νόμιμη διαδικασία, που σημαίνει με την έκδοση οικοδομικής άδειας. Η νομοθεσία λέει ότι αν ένα πράγμα μπορεί να νομιμοποιηθεί, δηλαδή να είναι νόμιμο με άλλη διαδικασία, δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Αυτοί οι άνθρωποι ουσιαστικά θα υποβάλλουν την οικοδομική άδεια και εφόσον εκδοθεί, δεν θα επιβληθεί και το πρόστιμο. Από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι υπάρχει Κωδικός Κτηματολογίου. Σε αυτόν είναι πανεύκολο να βρεις σε ποιου το όνομα εμφανίζεται το σημείο. Είναι του δήμου; Είναι της Βακουφικής Επιτροπής; Είναι του «Χ»; Αν είναι βακουφικό, η Βακουφική Επιτροπή έχει απόλυτη κυριότητα και μπορεί να κάνει και έναν και δύο ή και…δεκαεπτά «μαντρότοιχους».

 

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ»

Κλείνοντας ο κ. Πλέσιας σημείωσε με έμφαση ότι «η ουσία του θέματος είναι αν θα επεκταθεί ή δεν θα επεκταθεί το νεκροταφείο και όχι αν θα περιφραχθεί ή δεν θα περιφραχθεί. Για την επέκταση του νεκροταφείου, υπάρχει μια τελείως δεσμευτική νομοθεσία, με την οποία ΔΕΝ μπορεί να επεκτείνει μέσα στην πόλη το νεκροταφείο. Εκεί υπάρχει θέμα. Αυτό θα σας συνιστούσα να παρακολουθηθεί. Αυτό απαγορεύεται αυστηρώς και διά ροπάλου. Χρειάζεται γεωλογικές μελέτες κλπ και είναι απόλυτα λογικό. Υπάρχουν υπόγειοι ορίζοντες. Δεν μπορούν να θάβονται οι νεκροί στον υδροφόρο της περιοχής. Υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί όροι για την δημιουργία νεκροταφείων».