«Αργοσβήνουν» τα…παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ξάνθη

Ζημίες και δύο «λουκέτα» μετρούν οι φούρνοι – Στο «κόκκινο» και με περισσότερες απώλειες τα περίπτερα

«Αργοσβήνουν» στην Ξάνθη τα παραδοσιακά επαγγέλματα των αρτοποιών και των περιπτεράδων, καθώς στο μεν πρώτο ο μέχρι σήμερα «απολογισμός» αντιστοιχεί σε 40% «ζημία» αφού το καθημερινό και φρέσκο ψωμί έχει αντικατασταθεί από αυτό που βρίσκεται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μόνον μέσα στην πόλη της Ξάνθης έχουν κλείσει δύο φούρνοι και απομένουν δεκαεπτά… Σε ότι αφορά τα περίπτερα, πολλά από αυτά έχουν βάλει «λουκέτο» την στιγμή που οι περιπτερούχοι «παλεύουν» να επιβιώσουν πουλώντας ακόμη και τσιγάρα με το κομμάτι!

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» με την Πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη και τον Πρόεδρο των Περιπτερούχων Ξάνθης κ. Σωτήρη Βασιλειάδη.

 

«ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ Η…ΠΙΤΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ»

Ειδικότερα η κ. Μαλλιαρουδάκη αναφέρει επακριβώς ότι «στο νομό μας, ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρές μεταπτώσεις. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, έχουν κλείσει δύο φούρνοι. Το θέμα είναι πως είναι πάρα πολλά τα σημεία πώλησης του ψωμιού με αποτέλεσμα η «πίτα» μοιράζεται σε πάρα πολλά κομμάτια. Μια μεγάλη «πληγή» επίσης είναι το κατεψυγμένο ψωμί, που πωλούν σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών το προτιμούν, επειδή το κατεψυγμένο ψωμί είναι πολύ πιο φθηνό, αφού παράγεται σε χώρες με πολύ χαμηλότερες εργατικές εισφορές και χαμηλότερη φορολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να μην μπορούμε να είμαστε εμείς ανταγωνιστικοί όσον αφορά την τιμή, αλλά βέβαια δεν συγκρίνεται η ποιότητα».

«ΑΛΛΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ»

Αναφορικά με την υπόθεση της καταγγελίας του σωματείου κατά γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ η κ. Μαλλιαρουδάκη επισημαίνει ότι «δεν έχει γίνει κάτι. Η αλυσίδα λειτουργεί νόμιμα οπότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Είναι μια μεγάλη εταιρία. Το θέμα για εμάς ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι είναι αυτό που πωλούν όχι μόνο η συγκεκριμένη εταιρία αλλά και άλλα σούπερ μάρκετ. Ότι δεν υπάρχουν μέσα φούρνοι και εργάτες που φτιάξουν εκείνη την ώρα φρέσκο ψωμί. Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό το ψωμί είναι κατεψυγμένο. Αυτή ήταν και η επισήμανσή μας. Όχι το να «σβήσουμε» μια πολυεθνική. Είναι σαν άλλο προϊόν. Και μόνο από το γεγονός ότι το ένα φτιάχνεται για να καταναλωθεί μέσα σε ένα 24ωρο και το άλλο φτιάχνεται σε μια χώρα, καταψύχεται και πηγαίνει σε άλλες χώρες για να ψηθεί και να διανεμηθεί, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν είναι το ίδιο προϊόν. Εκείνο χρειάζεται περισσότερα πρόσθετα και συντηρητικά οπότε είναι κάτι άλλο».

 

«ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ 40% Η ΔΙΑΦΟΡΑ»

«Η κατανάλωση του ψωμιού, από τους φούρνους της γειτονιάς έχει πέσει. Οι διαφορές είναι μεγάλες σε σχέση με παλαιότερα έτη. Ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, που για εμάς ήταν πάντα δύσκολοι αφού στον νομό μας δεν έχουμε τουρισμό, οπότε όλοι όσοι έχουν εξοχικά ή χωριά κάπου πηγαίνουν, συνεπώς πέφτει και η παραγωγή. Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλές φορές η διαφορά μας είναι ακόμη και στο 40%» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικά τα πράγματα και «τσακίζουν» όλη την κοινωνία, αν σκεφτείτε ότι για να αγοράσεις το ψωμί της ημέρας δεν χρειάζεσαι και κάποιο σοβαρό ποσό. Είμαστε τουλάχιστον ευγνώμονες για το ότι έχουμε κόσμο κάθε μέρα στα μαγαζιά μας, έστω και σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά, αφού υπάρχουν μαγαζιά για τα οποία δεν «γυρνάει» η ταμειακή και δεν κάνουν καν σεφτέ. Τουλάχιστον εμείς μπορούμε και κινούμαστε καθημερινά».

«ΣΒΗΣΑΜΕ»

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλειάδης, αναφέρει ότι «έμειναν περίπου 22 περίπτερα από τα 31 που είχαμε. Αυτά που μείνανε τα κρατάμε με νύχια και με δόντια. Με την κανονιστική του δήμου, επίσης δεν έχει γίνει τίποτα. Περιμένουμε ακόμη. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει και από εμάς ενδιαφέρον. Δεν έχουμε «όρεξη». Όλοι οι επαγγελματίες περνούν δύσκολα. Εδώ δεν μπορούν να αγοράσουν τα τσιγάρα τους, θα αγοράσουν πατατάκια; Ο τζίρος μας είναι τσιγάρα και κάρτες και είναι απειροελάχιστο το κέρδος μας με τις κάρτες και τα τσιγάρα. Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και δυστυχώς θα βάλουν και άλλοι λουκέτο. Έκλεισαν τόσα περίπτερα και θα κλείσουν και άλλα. Φτάσαμε στο σημείο να δίνουμε χύμα τσιγάρα. Τι να κάνει ο κόσμος όταν δεν έχει λεφτά; «Σβήσαμε». Καθόμαστε και περνούμε την ώρα μας για να μην καθόμαστε στο σπίτι. «Σκοτώνουμε» την ώρα μας για να μην «μαλώνουμε» στο σπίτι μας».