Ασφαλή και αποτελεσματικά το «αντι-CoviD» εμβόλιο και η… μάσκα στα σχολεία;

Αν. Καραδέδος (Ι.Σ.Ξ): Δύσκολο να λάβουμε θέση, αλλά…

Αθ. Γανίδης (γονείς): Περισσότερη πρόληψη και μείωση μαθητών στις τάξεις

 

Έντονος και εύλογος ο προβληματισμός που υπάρχει στους γονείς των μαθητών, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς θεωρείται δεδομένη η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας κατά του κορωνοϊού από το σύνολο των μαθητών, σε όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται στα σχολεία.
Οι απόψεις των γονέων διίστανται, ενώ έχουν δημιουργηθεί και «κινήματα κατά της χρήσης μάσκας στα παιδιά» και η υπόθεση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.
Και ενώ ο Σεπτέμβρης είναι προ των πυλών, πολλοί επιστήμονες ήδη εκφράζουν την πεποίθηση για νέα «κύματα» CoviD – 19 αλλά και την αισιοδοξία οι το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, θα κυκλοφορήσει ως το τέλος του έτους, δίνοντας «λύση» στο πρόβλημα που εκτός από την υγεία, απειλεί και την παγκόσμια οικονομία.
Εύλογα όμως και οι πολίτες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλής ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και φυσικά αν το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει θα δώσει όντως την οριστική «λύση» που όλος ο πλανήτης αναζητά.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Ξάνθης κ. Αθανάσιος Γανίδης.

 

«ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ…»

Ειδικότερα ο κ. Καραδέδος ανέφερε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τα εξής: «όπως αντιλαμβάνεστε είναι δύσκολο να λάβουμε θέση επί του θέματος, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι τα εμβόλια βγαίνουν και το πιο πιθανό είναι ότι θα βγει σύντομα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Μέχρι το τέλος του έτους θα κυκλοφορήσουν. Υπάρχουν άνθρωποι ειδικοί σε πανεπιστημιακά κέντρα και ήδη γίνονται προσπάθειες στην Ρωσία και στην Κίνα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δουλεύουν καλύτερα από τα κράτη. Η εντύπωσή μου είναι ότι από αυτήν την ιστορία με τον κορωνοϊό, η επιστήμη θα τραβήξει προς την ιολογία, που ήταν παραμελημένη στα χρόνια μας. Νομίζω ότι θα έχουμε (όπως άλλωστε μετά από κάθε κρίση) και οφέλη. Είμαι αισιόδοξος ότι θα δοθεί απάντηση. Υπήρξε μια μεγάλη διαμάχη με τον κορωνοϊό. Η διαχείριση ήταν πολιτική. Την διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και όχι οι επιστήμονες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι τοπικές επιστημονικές – ιατρικές κοινότητες, δεν συμμετείχαν. Υπο αυτήν την έννοια η υπόθεση αυτή έθεσε μεγάλα ζητήματα όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο. Η επιστήμη προοδεύει. Η υγεία είναι οικονομία και παρεμβαίνει βαθύτατα στην οικονομία και οι απαντήσεις θα δοθούν από διάφορες μεριές, κοινωνικές, πολιτικές και επιστημονικές».

«ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΙΟΣ – ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ Η ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…»

«Όσον αφορά στις μάσκες, ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει. Μπορεί στην περιοχή μας τα πράγματα να είναι αισιόδοξα και αυτό οφείλεται στους ελέγχους που διενεργήθηκαν και να είναι σχετικά ελεγχόμενη η κατάσταση με όλη αυτήν την προσπάθεια που έγινε. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί το σύστημα υγείας με το άνοιγμα των σχολείων, όπως επίσης είναι βέβαιο ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται» συνέχιζε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «νομίζω πως τα πράγματα θα πάνε καλά. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να έχουμε δομές υγείας που να λειτουργούν πλήρως, με διαχειριστική ικανότητα, ιατρικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα χρειαστεί στην περιοχή μας, να δοκιμαστεί η επάρκεια όλων μας (πολιτικής ηγεσίας, νοσοκομείου, Κέντρων Υγείας και ιδιωτών) και σε αυτό θα φανεί πόσα… απίδια χωρά ο σάκος του καθενός. Πάντως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Υπάρχει, μεταδίδεται εύκολα και δημιουργεί μεγάλες επιβαρύνσεις στα συστήματα υγείας. Το μήνυμά μου είναι να είναι αισιόδοξοι οι συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι και τα σχολεία θα λειτουργήσουν και ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

«ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Γανίδης επισήμανε ότι «όσον αφορά τα θέματα όπως αυτό της υγείας και της πρόληψης, υπεύθυνος για να δώσει οδηγίες είναι ο επιστημονικός κλάδος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις στις χώρες και οι χώρες και τα υπουργεία ενημερώνονται και σε συνεργασία με τις ειδικότητες των ιατρών (λοιμοξιολόγων κλπ) δίνουν τις κατευθύνσεις. Εμείς σαν γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις αυτές. Το θέμα της μάσκας, του αντισηπτικού και γενικότερα των μέτρων, δεν είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από τους γονείς. Όποια και αν είναι η γνώμη των γονέων, δεν θα έχει επιστημονική βάση. Καλή η προσωπική άποψη του καθενός αλλά οι επιστήμονες έχουν να πουν κάτι παραπάνω. Σε περιόδους που έχουμε ένα νέο γεγονός, πάντα υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Ένωσης μας αλλά και της Ομοσπονδίας μας. Αυτό που ζητούμε είναι όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα καθώς και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη (διότι δεν μπορεί να έχεις 30 παιδιά και να περιμένεις να λύσουν το πρόβλημα οι μάσκες). Θα πρέπει να γίνει μια πιο συγκεντρωτική δουλειά, με λήψη περισσότερων μέτρων για το καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα εξαρτηθεί – φαντάζομαι – από τα κρούσματα ως τότε, από την διασπορά, από το αν είναι εισαγόμενα κλπ. Απορώ γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, προσπαθεί να πάρει απαντήσεις όταν δεν μπορεί να τις δώσει κανείς. Άλλη θα είναι η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων αν έχουμε 2-3-4 κρούσματα και άλλη αν έχουμε 500 ή 1000. Κάθε μέρα αναπροσαρμόζεται η πολιτική της διαχείρισης του θέματος. Το βασικότερο είναι να ηρεμήσει λίγο αυτή η κατάσταση για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια μορφή κανονικότητας και να μην κινδυνεύσουμε με lockdown, γιατί ήδη υπέφερε αρκετά η οικονομία μας αλλά και εμείς οι ίδιοι».