Με αφορμή την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα και τα νέα τμήματα – Ανέστειλε την λειτουργία της η Νομική του ΔΠΘ
«Από 3ο …16ο το ΔΠΘ» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Την αναστολή λειτουργίας του διδακτικού έργου του Τμήματος Νομικής έως και την Τρίτη 16 Απριλίου, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Γενική Συνέλευση της Σχολής, αντιδρώντας στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής (στο Παν. Πατρών), που προβλέπεται μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα συρρικνώσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως επισημαίνει στην «Θ» ο πρώην Πρύτανης και Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Αθανάσιος Καραμπίνης.
«ΑΠΟ 3Ο ΣΕ 16Ο ΤΟ ΔΠΘ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει στην «Θ» ότι «δεν είναι μόνον η τέταρτη Νομική Σχολή. Είναι άλλα τρία τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, τριάντα ένα επιπλέον τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεκαεννέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είκοσι ένα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αρκεί να σας πω ότι η Πάτρα θα έχει δύο τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Τους φακέλους που είχαμε καταθέσει εμείς στο Υπουργείο Παιδείας για να γίνει φυσικοχημικό στην Καβάλα και Η/Υ, τα κάνει και τα δίνει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχουμε εμείς στην Ορεστιάδα τα δίνει στην Δράμα. Κάνει στις Σέρρες καινούριο πανεπιστήμιο ουσιαστικά. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα να παίρνει δίδακτρα, ιδρύει στην Κρήτη καινούριο πανεπιστήμιο με ίδια τμήματα με τα δικά μας. Ουσιαστικά αυτήν την στιγμή ιδρύονται πέντε τεράστια πανεπιστήμια και το ΔΠΘ (όπως απέδειξα με νούμερα κατά την σύσκεψη του τμήματός μας) από τρίτο, γίνεται 16ο, δηλαδή προτελευταίο και το χειρότερο είναι πως όταν ο πληθυσμός της Ελλάδος ζει και κατοικοεδρεύει στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στα άλλα αστικά κέντρα όπως οι Σέρρες, η Πάτρα, η Τρίπολη κλπ και έχει τα ίδια τμήματα με εμάς, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ποιος θα επιλέξει να έρθει στην Ξάνθη και στην Θράκη και να δίνει λεφτά; Αυτό ήταν το μεγάλο σχέδιο του Γαβρόγλου που έλεγα από τότε που ήμουν πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων. Ότι εάν γίνει αυτό, σβήνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και όντως αυτό έγινε. Αυτό δεν νομίζω πως είναι πολιτική απόφαση. Κρύβει κάτι άλλο».
«ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΠΘ – ΣΤΗΝ…ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
Αναφορικά με τα νέα τμήματα που θα…δοθούν στο ΔΠΘ (ως αντιστάθμισμα για την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής, όπως επισημαίνεται από πολλούς) ο κ. Καραμπίνης, ρωτά: «τι ακριβώς θα πάρουμε; Το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης που θα κοπεί στα δύο; Και τι θα γίνει; Αφού και πάλι τους ίδιους φοιτητές θα παίρνουμε. Τι περισσότερο προσφέρει αυτό το πανεπιστήμιο και στην τοπική κοινωνία; Εγώ αναφέρει το πιο απλό. Γιατί δεν ενώνεται το ΤΕΙ της Καβάλας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Έχω όμως και την απάντηση. Πρώτον επειδή θέλει να αποδυναμώσει το ΔΠΘ και δεύτερον, γιατί θέλει τα χρήματα από τα περιφερειακά προγράμματα να «ταξιδεύουν» στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα, αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί το απαγόρευε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποιος θα έπαιρνε χρήματα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Τώρα όμως θα παίρνουν χρήματα από το περιφερειακό πρόγραμμα. Αυτό το προσπάθησαν και το 2007 και το 2017. Και στις δύο περιπτώσεις έτυχε να είμαι Πρύτανης και δεν τους επέτρεψα, σηκώνοντας τον κόσμο στον…«αέρα».
«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ Γ. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ;»
Μάλιστα ο ίδιος σχολιάζει και την «στάση» του Υποψήφιου Δημάρχου Ξάνθης κ. Γιώργου Χατζηθεοδώρου λέγοντας: «ακούω τις δηλώσεις του υποψήφιου Δημάρχου Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηθεοδώρου και απορώ: Δεν ντρέπεται να μην έχει πει μια κουβέντα για το ΔΠΘ που αυτήν την στιγμή κλείνει και συρρικνώνεται; Ο ίδιος δεν ντρέπεται; Και ζητά και την ψήφο μας. Δεν τον άκουσα να λέει μια κουβέντα. Όταν με έβγαλαν σε διαθεσιμότητα ήταν λαλίστατος. Όταν επανήλθα δικαιωμένος, που ήταν; Τώρα που κλείνει το «Δημοκρίτειο» που είναι; Ζητά όμως την ψήφο της Ξάνθης».
«Ο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το πώς σχολιάζει την στάση των σημερινών πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ, ο κ. Καραμπίνης σημειώνει ότι «υπάρχει φόβος σε όλους τους πρυτάνεις. Ο κ. Γαβρόγλου, έχει επιβάλλει φόβο και έτσι φοβούνται όλοι να μιλήσουν. Μόνον η Σύγκλητος της Πάτρας αντέδρασε δημόσια και η Πρύτανης μάλιστα, φοβάται. Ο Γαβρόγλου έχει επιβάλλει τρομοκρατία στα πανεπιστήμια και όλοι φοβούνται. Δεν είναι νωχελικότητα. Είναι φόβος και αυτό είναι πολύ χειρότερο από την νωχελικότητα»