Αθ. Τσώνης: «Μόνο η Θάσος και η Π.Ε Καβάλας υπέστησαν βλάβη από την κατάρρευση της Thomas Cook»

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ απώλεια, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜΘ

Καμία επίπτωση στον Ν. Ξάνθης, γιατί απλά δεν διαθέτουμε τουρίστες

 

Μεγάλες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για την Θάσο και γενικότερα για τον Νομό Καβάλας, από την κατάρρευση του Βρετανικού τουριστικού κολοσσού «Thomas Cook», με την ζημιά να υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και την ανησυχία τόσο της περιφέρειας ΑΜΘ όσο και της κυβέρνησης, να είναι έκδηλη.

 

«ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ – 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ»

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος εξηγεί ότι «γενικά είμαστε ανήσυχοι και εμείς ως περιφέρεια (αλλά και η κυβέρνηση) για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η χαοτική θα έλεγα, οικονομική κατάρρευση της  «Thomas Cook», η οποία ήταν ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία, αν και η περιοχή δεν έχει την αντίστοιχη έκθεση στην εταιρεία, που έχουν τα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως, όπου εκεί οι οικονομικές επιπτώσεις, σίγουρα θα είναι πιο σημαντικές. Εδώ, στην δική μας περιφέρεια, μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και συγκεκριμένα κυρίως το νησί της Θάσου. Για αυτό και συμφωνήσαμε, μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρη Παρασχούδη, την άμεση και αναγκαία ανάγκη της ενδελεχούς καταγραφής του κόστους, γενικά στην τοπική οικονομία. Κόστος για το οποίο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει γίνει η καταγραφή. Σίγουρα, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με υπευθυνότητα στον περιορισμό των επιπτώσεων και να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Άλλωστε σε αυτήν την γραμμή κινείται και η κυβέρνηση, όπως ξέρετε και το υπουργείο τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών εξετάζουν να προωθήσουν μια δυνατότητα εξαίρεσης της απόδοσης του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν «ζημιές» (και να προωθήσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα το περιλαμβάνει) και γενικότερα να πάρει μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από αυτήν την ιστορία».

«ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»

Αναφορικά με το αν εγκυμονεί ακόμη και κίνδυνος «λουκέτου» κάποιων ξενοδοχείων της Θάσου, ο κ. Τσώνης υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση από τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα αξίζουν συγχαρητήρια εκείνοι που «προέβλεψαν» το γεγονός, γιατί τα προβλήματα του βρετανικού ομίλου ήταν γνωστά και είχαν διαφανεί λίγα χρόνια πριν, μέσω της χρηματιστηριακής απόδοσης των μετοχών της εταιρείας, οπότε και η είδηση της πτώσης, δεν αιφνιδίασε πολλούς από τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί στην πραγματικότητα η οικονομική φθορά ήταν σταδιακή. Συνεπώς, αναμένονταν κατά κάποιο τρόπο και έτσι πολλοί τουριστικοί πράκτορες και πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή μας, είχαν σταματήσει ήδη την συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία. Στους άλλους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν υπάρχουν επιπτώσεις».

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ»

Κλείνοντας ο κ. Τσώνης, σημείωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών και κάτι που λέω συνεχώς – από την πρώτη στιγμή –  είναι πως πιστεύω ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός σε αυτό το όραμα της ενωμένης προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την χώρα και σίγουρα εμείς ως περιφέρεια θα είμαστε αρωγοί σε ο,τι προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση αλλά και σε όποια δυνατότητα μας δίνεται να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Άλλωστε αυτό έχουμε αποδείξει και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Ήμασταν κοντά τους, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα του τουρισμού, καταγράψαμε τους προβληματισμούς τους και τα προβλήματά τους και αυτήν την στιγμή τα αξιολογούμε και επάνω σε αυτά δουλεύουμε».