Αθ. Τσώνης Το «Film Office» της Περιφέρειας ΑΜΘ και οι τρόποι προσέλκυσης τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών στην περιοχή μας

sdr

Με αφορμή τα γυρίσματα στην Ξάνθη και στην Σαμοθράκη για την σειρά του Μ. Μανουσάκη και την ταινία «Πέντε», αντίστοιχα

Δεν μετρούν μόνον οι ομορφιές ενός τόπου, αλλά και οι υποδομές, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Τις ομορφιές και τα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Ξάνθης, επιλέγει για 3η φορά ο Μανούσος Μανουσάκης για τις ανάγκες των γυρισμάτων της νέας σειράς της ΕΡΤ «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», ο οποίος κατά την προχθεσινή αποκλειστική συνέντευξη του στην «Θ», ευχήθηκε «να αναπτυχθεί η κινηματογραφία στην Ξάνθη και να είμαστε ένας «μοχλός» για να κοινοποιήσουμε τις ομορφιές του τόπου».
Την ίδια στιγμή, το νησί της Σαμοθράκης αλλά και άλλες περιοχές του Έβρου, θα υποδεχθούν τους συντελεστές της νέας ταινίας του Βασίλη Τσικάρα «Πέντε», ενός ιστορικού δράματος που αναδεικνύει το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης και μιλά για τους πέντε Νεομάρτυρες του νησιού.
Και ενώ σε Ξάνθη και Έβρο θα «τρέχουν» δύο εγχώριες παραγωγές, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σχεδιάζει ήδη την δημιουργία «Film Office» – στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών του ΕΚΟΜΕ – προκειμένου να παρέχει καθοδήγηση και βοήθεια για εγχώριες και ξένες παραγωγές.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης, εξηγώντας – μεταξύ άλλων – ότι πρόκειται για μια «βάση δεδομένων» και τονίζοντας παράλληλα ότι «η προσέλκυση παραγωγών μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους» καθώς και ότι «δεν μετρούν μόνον οι ομορφιές μιας περιοχής αλλά και οι υποδομές».

 

ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ «FILM OFFICE» ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσώνης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Εμείς ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επειδή έχουμε αντιληφθεί την σημασία που έχει για την εξέλιξη και την εγχώριας βιομηχανίας η επιτυχία διαχείρισης χρηματοδοτικών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων παραγωγών αλλά και για την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγών (όπως πολύ σωστά αναφέρεστε στην σειρά που θα κάνει ο κ. Μανούσος Μανουσάκης στην Ξάνθη). Ωστόσο, η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός δεν βασίζονται μόνο σε χρηματοδοτικά κίνητρα, αλλά χρειάζεται και η προσέλκυση παραγωγών έχοντας μια δεξαμενή – μια βάση δεδομένων – με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουμε ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης, το οποίο ενώ θα ενισχύσει και την δραστηριότητα σε διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους που συνδράμουν στην προσέλκυση ξένων παραγωγών, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις απασχόλησης. Για αυτόν τον λόγο, συνεργαζόμαστε με το ΕΚΟΜΕ και το το Εθνικό Δίκτυο Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών , το οποίο είναι γνωστό στους περισσότερους ως «Film Office», που έχει καθοριστική σημασία γιατί μας βοηθά να αναπτύξουμε ένα γραφείο που θα έχει μέσα όλη εκείνη την υποδομή η οποία θα έχει μια βάση δεδομένων που θα προσελκύει παραγωγές. Θα δείχνουμε δηλαδή εικόνες (φωτογραφίες και βιντεο) από την περιοχή, τι συγκριτικά πλεονεκτήματα έχουμε, τι υποδομές φιλοξενίας έχουμε κλπ. Βεβαίως να πούμε ότι το «Film Office» δεν αποτελεί μονόδρομο, αφού προσέλκυση παραγωγών μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους όπως – επίσης πολύ σωστά αναφέρατε – η ταινία που θα γίνει για τους πέντε Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης που δεν έχει σχέση με το «Film Office».

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΤΟ «FILM OFFICE» – ΔΕΝ ΜΕΤΡΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Επιπλέον, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισήμανε ότι:
Το «Film Office» το ετοιμάζουμε μετά την αλλαγή του Οργανισμού που θα κάνουμε στην Περιφέρεια, διότι αυτό το γραφείο χρειάζεται και την κατάλληλη στελέχωση και αυτήν την στιγμή υπάρχει γενικά υποστελέχωση όσον αφορά στο προσωπικό. Οπότε, μετά την αλλαγή του Οργανισμού, θα κοιτάξουμε να στελεχώσουμε το συγκεκριμένο γραφείο και να το δημιουργήσουμε έτσι ώστε να παίξει σωστά τον ρόλο του. Είναι ήδη στον σχεδιασμό μας και έχουμε συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει με το ΕΚΟΜΕ και έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας για την δημιουργία «Film Office» στην περιοχή
Σαφώς και δεν μετρούν μόνο οι ομορφιές. Μετρούν και οι υποδομές. Όταν για παράδειγμα θα έρθει μια παραγωγή η οποία μπορεί να έχει δεκάδες ή εκατοντάδες συντελεστές, θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε μια περιοχή ή κοντά σε αυτήν την περιοχή; Επαναλαμβάνω όμως πως το αν φέρουμε παραγωγές είναι ένας στόχος που τον έχουμε θέσει ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανεξαρτήτως από το αν έχουμε δημιουργήσει «Film Office» ή όχι. Για αυτό και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με σκηνοθέτες και με παραγωγούς ώστε να προσελκύσουμε παραγωγές στην περιοχή, οι οποίες σίγουρα αποτελούν διαφήμιση και διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Όμως χρειάζονται υποδομές και οργάνωση. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Για παράδειγμα ενώ το πρώτο «Mamma Mia» είχε γυριστεί στις Σποράδες, το δεύτερο λόγω έλλειψης υποδομών, έφυγε στο εξωτερικό. Δεν γυρίστηκε στην Ελλάδα. Για αυτό λέμε ότι δεν αρκούν μόνον οι ομορφιές. Χρειάζεται και υποδομή.

 

ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Κλείνοντας ο κ. Τσώνης, αναφερόμενος στην ταινία που θα γυριστεί στην Σαμοθράκη σημείωσε ότι:
Τα γυρίσματα δεν θα γίνουν μόνον στο νησί. Περιλαμβάνουν και άλλες περιοχές της ΠΑΜΘ για την συγκεκριμένη ταινία. Για παράδειγμα ξεκίνησαν τα γυρίσματα στο Σουφλί (στον κεντρικό Έβρο, όπου υπάρχουν κάποιες υποδομές για την ταινία). Όταν προσελκύσεις δηλαδή μια παραγωγή στην περιοχή, μπορεί να καλύψει περισσότερες από μια περιοχές της περιφέρειας.