Μετά τα «παρατράγουδα» και τις καταγγελίες της ενδιάμεσης εβδομάδας…
Στον τελικό «γύρο» για την ανάδειξη του νέου προέδρου το ΚΙΝ.ΑΛ, με «μονομάχους» τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, στην αυριανή αναμέτρηση θα που δώσει και τον τελικό νικητή και νέο πρόεδρο του κινήματος…
Η τρέχουσα εβδομάδα όμως, κύλησε με εντάσεις και διχαστικά διλήμματα, καθώς την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε επιστολή προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), ζητώντας να διερευνηθούν εις βάθος καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο εκπρόσωπος του Γ. Παπανδρέου στην Νομαρχιακή Επιτροπή Συντονισμού κ. Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης και εκ των βασικών υποστηρικτών του Ν. Ανδρουλάκη στην Ξάνθη κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης, που αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι αυτήν την στιγμή στο κόμμα «δεν υπάρχει κανένας διχασμός».
Ωστόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισήμανε από την πλευρά του ότι «από την στιγμή που υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ, άρα υπάρχει ένα θέμα», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «εάν επαληθευθεί αυτό, δείχνει και μια «τακτική» που ακολουθεί ο «μηχανισμός» του» (σ.σ. του κ. Ανδρουλάκη).
Από την δική του πλευρά ο κ. Δαβιτίδης, ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο η νοθεία και άλλο η «παρατυπία», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν χρειάζεται να πολώνουμε το κλίμα».
ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ «ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΔΙΧΑΣΜΟ
Αναλυτικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε στην «Θ» ότι:
Κατά αρχήν, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ. Εγώ προσωπικά, δεν μπορώ να ξέρω, γιατί στην Ξάνθη δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Από την στιγμή που υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ, άρα υπάρχει ένα θέμα. Έχουν αλλοιωθεί τα αποτελέσματα των εκλογών; Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ουσιαστικά όχι. Δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό, αλλά δείχνει μια νοοτροπία και μια τακτική. Εμείς, όταν μιλάμε για «παλαιοκομματισμό από νέους ανθρώπους», αυτό εννοούμε. Είναι – αν είναι – μερικές χιλιάδες ψήφοι. Αλλά όλο αυτό δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά κυρίως βάλλει την διαδικασία και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί. Και απλά σηματοδοτεί και δείχνει πως θα πορευθούν, από την στιγμή που ο νέος πρόεδρος θα είναι ο κύριος Ανδρουλάκης. Εάν επαληθευθεί αυτό, δείχνει και μια «τακτική» που ακολουθεί ο «μηχανισμός» του.
Δεν κατήγγειλε ακριβώς «νοθεία». Απλά είπε ότι πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις για τις οποίες έγιναν καταγγελίες και να διασφαλισθεί περισσότερο η διαδικασία της δεύτερης Κυριακής. Όχι, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διχασμό. Αυτό θα φανεί αργότερα, με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει όποιος εκλεγεί. Αν θα ακολουθήσει πολιτικές μικροκομματικές, με «μηχανισμούς» και με το «αποκλείουμε τους μεν για να ευνοηθούν οι δικοί μας». Τότε, από εκεί και πέρα, σαφώς και θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε – και δεν πρέπει – να μιλάμε για διχασμό.
Το μήνυμα είναι ότι οι τακτικές αυτές, έχουν κοντά «ποδάρια» και ότι θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» σε όποιον τις χρησιμοποιεί. Για αυτό το μήνυμα είναι ενότητα και διαδικασίες δημοκρατικές και διαφανείς.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ «ΝΟΘΕΙΑΣ» – ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ – Ο Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΙΔΕΩΝ
Από την πλευρά του ο κ. Δαβιτίδης, επισήμανε ότι:
Δεν υπάρχει κανένα θέμα νοθείας. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για κάποιες «παρατυπίες» όσον αφορά στην διαδικασία. Παρατυπίες δεν υπήρξαν, όπως βγήκε και η ΕΔΕΚΑΠ με ανακοίνωσή της και είπε ότι υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στο αποτέλεσμα, λόγω του ότι κατά την αναβάθμιση του συστήματος, κάποιοι σύντροφοι πανελλαδικά, προτίμησαν – γιατί δεν γνώριζαν ότι το σύστημα είχε πέσει – να γράφουν τους ψηφοφόρους στις καταστάσεις και μετά το πέρας της διαδικασίας, τους περνούσαν στα tablets. Για αυτό υπάρχει και αυτή η διαφορά όπως είπε η ΕΔΕΚΑΠ. Οπότε ούτε ο κ. Παπανδρέου μίλησε για νοθεία, ούτε χρειάζεται να πολώνουμε το κλίμα. Παρατήρησε την διαπίστωση που έγινε. Δεν υπάρχει κανένας διχασμός. Η νοθεία με την παρατυπία, έχει διαφορά. Παρατυπία σε μια διαδικασία είναι όταν δεν τηρούνται οι τύποι. Ακόμη και εδώ στην Ξάνθη, όταν έπεσε το σύστημα, σε επικοινωνία με τον κ.Μπάμπη Χρυσοχοίδη (εκπρόσωπο του κ. Παπανδρέου), είπαμε να ψηφίσει ο κόσμος και τους περνάμε μετά στο tablet και μόλις το είπαμε, μετά από 10’’ επανήλθε το σύστημα και συνεχίσαμε κανονικά την διαδικασία. Πιθανόν κάπου να μην επανήλθε εγκαίρως το σύστημα. Καμία νοθεία δεν υπήρχε. 277.000 κόσμος ψήφισε. 277.000 κόσμος προσήλθε στις κάλπες.
Ο Νίκος, αυτό που εκφράζει είναι μια γενική ανανέωση στον χώρο. Κάποιοι θέλουν να στοχεύουν μόνον στην ανανέωση ιδεών, τις οποίες φέρνει κιόλας ο ίδιος. Για αυτόν τον λόγο και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου τον κάλεσε πριν δυο χρόνια στο Συμπόσιο της Σύμης, για να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, για την ενέργεια και για διάφορα άλλα ζητήματα. Η ανανέωση όμως, πέρα από τις ιδέες, είναι ανανέωση σε πρόσωπα και σε ηλικίες. Οπότε ο Νίκος μιλά για μια γενική ανανέωση, αλλά η «εσωκομματικοί αντίπαλοί» μας (εάν υπάρχει εσωκομματικός αντίπαλος) θέλουν να το προσδιορίζουν μόνο σε ιδέες. Αυτήν την στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια γενιά πίσω του, πλήρως καταρτισμένη, πλήρως σπουδαγμένη, πλήρως έτοιμη τεχνολογικά για την νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, οπότε πιστεύω όντως ότι ο Νίκος είναι η ανανέωση. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης και ενότητας.