Αυτό σημαίνει το επικίνδυνο για πυρκαγιά «τεσσάρι» στην Ξάνθη

Με αφορμή τα καθημερινά –σχεδόν- περιστατικά πυρκαγιών…

Αναλύει στην «Θ» ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης κ. Ιωάννης Αραμπατζής

Στο «τέσσερα» κατατάσσεται και σήμερα – όπως και προχθές – η Ξάνθη σε ότι αφορά τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς και η «Θ» με αφορμή τις πυρκαγιές που καίνε ήδη πολλά μέρη της χώρας μας αλλά και τις επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις με οχήματα που γίνονται παρανάλωμα του πυρός στην ευρύτερη περιοχή (όπως συνέβη προχθές το βράδυ), συνομίλησε με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ξάνθης κ. Ιωάννη Αραμπατζή, ο οποίος εξήγησε τι σημαίνει «τεσσάρι», στην κλίμακα του χάρτη επικινδυνότητας, νουθετώντας για άλλη μια φορά τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιά αλλά και να ενημερώνουν άμεσα (στο 112 ή στο 199) σε περίπτωση που την εντοπίσουν.

ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΙΧ ΠΟΥ ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ η «Θ» έγινε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού με σταθμευμένο ΙΧ – απέναντι από τα νεκροταφεία της Ξάνθης – που έγινε κυριολεκτικά παρανάλωμα του πυρός και μάλιστα ακριβώς δίπλα από τα φυτώρια που υπάρχουν στην περιοχή. Επειδή όμως παραπλεύρως υπήρξε και οικόπεδο με ξερά χόρτα, αλλά και λίγα μέτρα πιο κάτω κατοικημένη περιοχή, θα μπορούσε να προσλάβει τεράστιες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

«ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΛΑ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ»

Σε ο,τι αφορά στο σημερινό «τεσσάρι», ο κ. Αραμπατζής, εξήγησε στην «Θ» ότι «έχουμε και σήμερα «τεσσάρι» όπως και προχθες, οπότε όλες οι υπηρεσίες που εμπλεκόμαστε στην δασοπυρόσβεση (από Περιφέρεια, Δήμο, Στρατό, Αστυνομία, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Εθελοντικές Ομάδες) είμαστε επί ποδός με τα περίπολα, με διασπορά, με τα οχήματα και με τα πυροφυλάκιά μας, έτσι ώστε να αντιληφθούμε το συντομότερο δυνατόν, μια πιθανή πυρκαγιά. Κάνουμε και πάλι έκκληση στους πολίτες να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για κανέναν λόγο και να μην κάνουν εργασίες με τις οποίες μπορούν να προκληθούν σπίθες και να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Εάν δούμε φωτιά, καλούμε στο 112 ή στο 199 και… ας βάλει ο Θεός το Χέρι του, να πάνε όλα καλά και να περάσουν οι δύσκολες μέρες (τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή) και μετά βλέπουμε. Το Καλοκαίρι θα είναι μεγάλο, από ο,τι φαίνεται. Πρέπει να είμαστε υπ΄ατμόν μέχρι την Παρασκευή (τουλάχιστον) όλοι οι φορείς και όλοι οι πολίτες ώστε όσο πιο νωρίς μάθουμε για μια φωτιά και κινητοποιηθούμε, τόσο πιο εύκολα θα σβήσει».

 «ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ‘’ΤΕΣΣΑΡΙ’’ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ»

Τι σημαίνει όμως το «τεσσάρι» αναφορικά με τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς; Στην παραπάνω ερώτηση της «Θ» ο κ. Αραμπατζής, απαντά ως εξής:

«Υπάρχει μια Επιτροπή από Ειδικούς Επιστήμονες (Μετεωρολόγους κ.α) και με βάση τα δεδομένα που παίρνουν και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από μετρήσεις βλάστησης, υπολογίζουν πόσο εύκολα θα εξελιχθεί μια πυρκαγιά αν προκληθεί σε μια περιοχή. Δηλαδή ο άνεμος, ο βαθμός ξηρασίας, η σχετική υγρασία της βλάστησης και της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία κλπ, όλα αυτά συνδυάζονται – και με τα Μετεωρολογικά Δεδομένα που έχουν – και βάζουν την επικινδυνότητα σε 5 κλίμακες (από το 1 ως το 5). Το «πεντάρι» είναι το μέγιστο και το «ένα» το ελάχιστο. Οπότε όταν εμάς μας λένε ότι θα έχουμε «τέσσερα», σημαίνει ότι θα έχουμε προφανώς υψηλές θερμοκρασίες – όπως έχουμε όλο αυτό το διάστημα – και χαμηλή σχετική υγρασία αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε μάλλον και δυνατούς ανέμους (ενισχυμένα μποφόρ). Και αυτό είναι το επικίνδυνο. Ότι μια φωτιά «τρέχει» πιο γρήγορα όταν έχει άνεμο, από ο,τι όταν δεν έχει άνεμο. Για αυτό λοιπόν μας βάζουν στο «τέσσερα» και έχουμε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα. Γιατί αν προκληθεί μια φωτιά και έχουμε δείκτη «τέσσερα», αυτή θα «φύγει» πολύ πιο εύκολα, από ο,τι αν είχαμε «δύο». Αν είχαμε «δυο» – για παράδειγμα – δεν θα είχαμε άνεμο και η φωτιά χωρίς άνεμο, εξελίσσεται πολύ πιο αργά σε σχέση με το αν υπάρχει άνεμος. Το «πεντάρι» είναι το μέγιστο. Εκεί πρόκειται για «συναγερμό» (τελικό στάδιο) και σίγουρα έχει δυνατούς ανέμους. Και σε συνδυασμό με την ξερή καύσιμη ύλη, την χαμηλή υγρασία, υψηλή θερμοκρασία, δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» παραγόντων που είναι ο,τι χειρότερο για την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς».