Αυξάνονται οι… υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Τόπειρο…

Αυξάνονται οι… υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Τόπειρο…

Ο Δήμος Τοπείρου αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις εκλογές του 2023, σε αντίθεση με εκείνες του 2019 και αυτό γιατί αναμένονται περισσότερες υποψηφιότητες και μάλιστα από νέους ανθρώπους… Ο Κώστας Δαλάτσης –όπως λέει σήμερα και στην «Θ»- επιμένει και μάλιστα πολύ πιο δυναμικά από την προηγούμενη φορά με σχεδόν έτοιμο έναν νέο ανανεωμένο συνδυασμό, ενώ την ίδια στιγμή διαρρέεται πως την ίδια επιθυμία εκφράζει και ο γνωστός οικονομολόγος Παναγιώτης Λαμπαδάρης (δηλώσεις του στην «Εμπρός»). Θεωρώντας βέβαιη και την κάθοδο του Κιλικιώτη (ο ίδιος το είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας προ καιρού) και με την εκ νέου υποψηφιότητα του Θωμά Μίχογλου, άρα μιλάμε για τέσσερις συνδυασμούς μέχρι στιγμής… Και επειδή δεν είναι μόνο θέμα υποψηφιότητων, αλλά και θέμα «δεδομένων» που έχουν διαφοροποιηθεί σαφώς από το 2019, όλα είναι ανοιχτά (και) στον Δήμο Τοπείρου, όπως άλλωστε και στους περισσότερους Δήμους του Ν. Ξάνθης. Θα έχουμε άλλωστε πολλά μπροστά μας να δούμε και να πούμε μέχρι τις εκλογές…

Έχει πολύ «δρόμο» ακόμη…

Ανησυχούν -και δίκαια- οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες των μαθητών που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης (στην Διομήδεια), αλλά και οι αντίστοιχοι του ΕΕΕΚ Γενισέας, για την «τύχη» των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων των δύο σχολείων, που ως γνωστόν τους απασχολεί εδώ και χρόνια, καθόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις κρίνονται λίαν επιεικώς ανεπαρκείς… Το γνωστό θέμα που «κυνήγησε» προσωπικά ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, αναγνωρίζοντας μάλιστα και την συμβολή του Σπύρου Τσιλιγγίρη στο θέμα. Ενδιαφέρθηκα να μάθω προσωπικά για να ενημερώσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα πρέπει να… περιμένουν πολύ ακόμα μέχρι την τελική υλοποίηση των έργων. Και αυτό γιατί οι «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ) βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης η οποία θα ολοκληρωθεί σε… ένα χρόνο περίπου και στη συνέχεια θα ακολουθηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες για την ένταξη των έργων μέχρι την τελική υλοποίησή τους. Κοντολογίς, λίγοι μαθητές από τους υπάρχοντες στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου θα ευτυχίσουν να δουν (αν και εφόσον) το νέο σχολείο (αναφέρομαι στο Μουσικό) πριν αποφοιτήσουν! Δυστυχώς αυτές είναι οι προϋποθέσεις και οι «ρυθμοί» με τους οποίους κινείται ο δημόσιος τομέας…

Δημοτική αστυνομία και ελεγχόμενη στάθμευση… απαραιτήτως!

Την ανυπαρξία τροχονομικών ελέγχων μέσα στην πόλη της Ξάνθης την έχουμε επισημάνει πολλές φορές κατά το παρελθόν, ενώ συζητώντας με εκπροσώπους των αστυνομικών μας παραπέμπουν συνεχώς στην… μικρή αστυνομική δύναμη σε σχέση με τα πολλά «πάρεργα» που έχουν προστεθεί στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν μόνο «συμπτωματικοί» έλεγχοι από την ομάδα ΔΙΑΣ και παρέμβαση της αστυνομίας μετά από κλήση των πολιτών! Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε μία ανυπόφορη πόλη σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις σταθμεύσεις αυτοκινήτων που διπλοπαρκάρουν και τριπλοπαρκάρουν, που δεν καταλαβαίνουν από ράμπες πεζών και από απογορευμένες για στάθμευση ζώνες (π.χ χώροι στάθμευσης λεωφορείων στις δύο πλατείες κλπ). Προχθές πάλι είχε «σφηνώσει» ένα λεωφορείο στον κεντρικό δρόμο (28ης Οκτωβρίου) και κορνάριζε επί 20 λεπτά ο οδηγός, δημιουργώντας ένα κυκλοφοριακό αλαλούμ και μία ατελείωτη ουρά αυτοκινήτων που έφτανε μέχρι την είσοδο της πόλης από την Καβάλα! Και επειδή η πρώτη προτεινόμενη λύση, οι προσλήψεις ή οι μεταθέσεις δηλαδή αστυνομικών στην Ξάνθη είναι από μακρινή έως απίθανη, το θέμα είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία δημοτικής αστυνομίας και την επιτέλους υλοποίηση του έργου της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επιτέλους λέμε!!!

Περίπτερα… ούτε για δείγμα!

«Ένα λεπτό περιπτερά», όπως έλεγε και ο αείμνηστος Στράτος Διονυσίου στο ομώνυμο τραγούδι του, πλην όμως στην Ξάνθη πλέον… δεν βρίσκεις περιπτερά για να του το πεις! Από εκεί που συναντούσες σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο και ένα περίπτερο, σήμερα πλέον έχουν κατεβάσει ρολά και τα πλέον κεντρικά περίπτερα (και όχι μόνο στην Ξάνθη), με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού (μετά βίας και του δεύτερου) και όσα από αυτά καταφέρνουν να επιβιώσουν βρίσκονται επίσης λίγο πριν το λουκέτο! Την ίδια πεπατημένη όμως μαθαίνω ότι ακολουθεί και το επάγγελμα των… ταξιτζήδων που δεν μπορούν πλέον να βγάλουν ούτε τα (υπεραυξημένα στην τιμή) καύσιμα, αλλά και στα επίσης υπεραυξημένα κόστη συντήρησης των αυτοκινήτων τους! 20 ώρες το 24ωρο στο τιμόνι για να μπορέσουν να επιβιώσουν στοιχειωδώς κι εκείνο με δυσκολία. Είναι όμως και άλλα επαγγέλματα παραδοσιακά και όχι μόνο, που διάγουν δύσκολες περιόδους, ενώ αυτό που συζητείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τα διάφορα «καφέ» που ξεπετάγονται σαν «μανιτάρια» και που τα μισά από αυτά έχουν βγάλει ήδη… πωλητήρια!

Του Τένη Καμαρίδη