Εικόνα συναγερμού παρουσιάζει η ενεργειακή αγορά λόγω των τιμών των ρύπων. Ήδη η έντονα ανοδική πορεία έχει επιφέρει αυξήσεις σε τιμολόγια όσων προμηθευτών έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής, ενώ και στη μέση και υψηλή τάση υπάρχουν αυξήσεις.
Καταλύτης βέβαια είναι το τι θα πράξει η ΔΕΗ καθώς κατέχει πάνω από το 60% της αγοράς και είχε ανακοινώσει στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι τον Μάρτιο θα πάγωνε την εφαρμογή της ρήτρας ρύπων που είχε μπει από τον Νοέμβριο του 2019 λόγω της εφαρμογής του target model και των μέτρων που είχαν ληφθεί τότε.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσα στον Μάιο η ΔΕΗ αναμένεται στη χαμηλή τάση να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα CO2 και έτσι να επιφέρει αυξήσεις της τάξης στους καταναλωτές, όπως τονίζεται σχετικά από πηγές της επιχείρησης. «Ωστόσο», αναφέρεται, «με την έλευση του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση λόγω και της εισόδου στο ενεργειακό μίγμα περισσότερης ενέργειας από τους κλάδους των ΑΠΕ και αποκλιμάκωσης των τιμών των ρύπων» κι έτσι πιθανόν η αύξηση των 2-3 ευρώ ανά λογαριασμό να φύγει και πάλι.
Δημοσιεύματα πάντως θέλουν τη ΔΕΗ να προβαίνει σε αυξήσεις της τάξεως του 7% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη από τους λογαριασμούς του Μαΐου επικαλούμενη -κατά τα δημοσιεύματα- την εκτίναξη του κόστους ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση του 7% ισχύει μόνο για έναν μήνα, για τον Μάιο και αφορά το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, όχι το ρυθμιζόμενο. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται στα δύο με τρία ευρώ, επιβάρυνση η οποία θα μειωθεί τον Ιούνιο περίπου στο ένα ευρώ και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί ως χρέωση καθώς μηδενίζεται η κατανάλωση του λιγνίτη.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ενεργειακά προϊόντα δεν έχουν καμία ρήτρα από αυτές που ενσωματώνουν οι ιδιώτες πάροχοι στις χρεώσεις τους όπως η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα ή η ρήτρα οριακής τιμής που υπολογίζονται στα 27 με 30 ευρώ ήδη από τον Νοέμβριο του 2020.