Απίστευτες δηλώσεις του Χ. Ζεϊμπέκ για «υποβάθμιση των Μουφτειών Ξάνθης και Κομοτηνής με τον διορισμό των Τοποτηρητών»
Το «μάτι» στον… ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, έκλεισε και δημόσια, μέσω δηλώσεών του στην κρατική τηλεόραση, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα περί του «τι προβλέπει ο νόμος για τον διορισμό των Μουφτήδων», έκανε λόγο για «υποβάθμιση των Μουφτειών Ξάνθης και Κομοτηνής» με την τοποθέτηση Τοποτηρητή αλλά και για ύπαρξη δύο Μουφτήδων (τριών με τον συνταξιοδοτηθέντα κ. Σινίκογλου), σημειώνοντας ότι «…ενώ προσπαθούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα και από δύο να τους κάνουμε έναν, τώρα έγιναν τρεις οι μουφτήδες».
Χ. ΖΕΙΜΠΕΚ: «ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΦΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΕΣ»
Ειδικότερα ο κ. Ζειμπέκ κατά την συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση, ανέφερε επακριβώς ότι:
«Τώρα έχουμε μια διαφορετική εξέλιξη. Μετά την συνταξιοδότηση των διορισμένων Μουφτήδων που ήταν εν ενεργεία, τώρα έχουμε Τοποτηρητές. Όχι Μουφτήδες. Δηλαδή έχει υποβαθμιστεί η θέση των Μουφτειών της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Βεβαίως, η πάγια θέση της μειονότητας, είναι να μπορεί να επιλέξει. Να υπάρχει μια επιλογή στο άτομο που θα ηγείται στην θρησκευτική κοινότητα, γιατί ξέρετε ότι έχουμε δύο μουφτήδες. Έναν εκλεγμένο και έναν διορισμένο. Ο εκλεγμένος είναι αγαπητός στον λαό (δημ: αυτόν που λέγαμε παλιά «ψευδομουφτής» που δεν αναγνωρίζονταν από το ελληνικό κράτος. Χ. Ζειμπέκ:«Ναι. Ναι») ο οποίος όμως αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να λυθεί γιατί τώρα, ενώ είχαμε δύο μουφτήδες, τώρα έχουμε τρεις. Έχουμε και τους παλιούς που έχουν προσφύγει και στο ΣτΕ και λένε ότι κακώς συνταξιοδοτήθηκαν. Δηλαδή ενώ προσπαθούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα και από δύο να τους κάνουμε έναν, τώρα έγιναν τρεις οι μουφτήδες. Εγώ πάντοτε ήμουν ανοιχτά υπέρ εκλογής του Μουφτή και η μειονότητα κατά πλειοψηφία. Πρέπει να λυθεί αυτό το πράγμα και νομίζω ότι ο θρησκευτικός ηγέτης πρέπει να είναι και αποδεκτός από την κοινωνία. Αν δεν είναι αποδεκτός, οι μουφτείες αυτήν την στιγμή δεν εκφράζουν την κοινωνία…»
Χ. ΟΥΤΣΗ: «ΟΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΙΣΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Δηλώσεις τις οποίες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Χρύσα Ούτση, σχολίασε στην «Θ», λίγες ώρες μετά την δημόσια ανάρτησή της για όλα τα παραπάνω, στην οποία ανέφερε ότι: «Σε εκπομπή της ΕΡΤ3 λέχθηκε από τον βουλευτή του Σύριζα Ξάνθης κ.Χουσείν Ζειμπέκ μεταξύ άλλων ότι με τον διορισμό Τοποτηρητή Μουφτή υπάρχει υποβάθμιση του ρόλου του. Επειδή δεν υπήρχε αντίλογος και ακούστηκε αυτό στην δημόσια τηλεόραση, νιώθω χρέος προς τον θεσμό να διαψεύσω την δημοσία προσωπική του εκτίμηση. Ο Τοποτηρητής Μουφτής είναι ακριβώς το ίδιο με τον Μουφτή και το ελληνικό κράτος δεν έκανε καμία υποβάθμιση στον θεσμό! Η διαφορά είναι μόνο στον τρόπο ανάδειξης- ο Μουφτής διορίζεται από 10μελους επιτροπή ενώ το τοποτηρητής Μουφτής χωρίς αυτή την γνώμη. Το κυριότερο δε οι αποφάσεις του τοποτηρητή Μουφτή έχουν ακριβώς την ιδία εγκυρότητα για το κράτος μας. Οι υπόδικοι τώρα παρακρατικοί Μουφτήδες που εκλέχθηκαν σε τζαμιά ανά χείρας με αδιευκρίνιστο εκλογικό σώμα, εξαιρώντας από την διαδικασία τις γυναίκες και λογοδοτούν στην Άγκυρα ΠΟΤΕ δεν θα είναι ανώτεροι ή ίσοι με τους διορισμένους από την Ελληνική πολιτεία».
«ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ – ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΜΟΥΦΤΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ»
Σε δηλώσεις της στην «Θ» η ίδια ανέφερε ότι «ως κομματικό στέλεχος μιας κοινοβουλευτικής παράταξης που ιδιαίτερα, συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησα χρέος μου να διορθώσω κάτι που είπε ο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ δημόσια. Μίλησε για υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του Μουφτή, επειδή τώρα ονομάζεται «Τοποτηρητής Μουφτής». Αυτό είναι λάθος γιατί ο Τοποτηρητής Μουφτής, είναι ακριβώς το ίδιο με τον Μουφτή και το ελληνικό κράτος δεν έκανε καμία υποβάθμιση στον θεσμό. Η διαφορά, όπως ανέφερα και στο σχόλιό μου, είναι ο τρόπος ανάδειξης. Δηλαδή ο Μουφτής διορίζεται από δεκαμελή επιτροπή, ενώ ο Τοποτηρητής Μουφτής χωρίς αυτήν την γνώμη. Το σημαντικότερο όμως είναι (επειδή μίλησε για υποβάθμιση) ότι οι αποφάσεις του Τοποτηρητή Μουφτή έχουν ακριβώς την ίδια εγκυρότητα για το κράτος μας, οπότε δεν υπάρχει καμία μα καμία υποβάθμιση».
«ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΜΟΥΦΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ»
«Κακώς ο κ. Βουλευτής είπε στην δημόσια τηλεόραση ότι υποβαθμίστηκε θεσμικά ο ρόλος του Μουφτή, ως Τοποτηρητή Μουφτή» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με το δημόσιο «κλείσιμο ματιού» στον Ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, επισήμανε πως «επειδή και εμείς το βλέπουμε αυτό που έκανε και επειδή εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια και είμαστε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα μέσα στην Βουλή, λέμε ότι οι υπόδικοι παρακρατικοί μουφτήδες που εκλέχθηκαν στα τζαμιά ανα χείρας, με αδιευκρίνιστο εκλογικό σώμα, εξαιρώντας από την διαδικασία τις γυναίκες (γιατί και ο κ. Ζεΐμπέκ μίλησε για την Σαρία και την γυναίκα, αλλά στον εκλεγμένο Μουφτή τις εξαίρεσαν) και λογοδοτούν στην Άγκυρα, ποτέ μα ποτέ δεν θα είναι ανώτεροι ή ίσοι με τους διορισμένους από την ελληνική πολιτεία, γιατί δεν τους βλέπει η ελληνική πολιτεία. Υπάρχει ένας και μοναδικός σε κάθε νομό και στην Ξάνθη είναι ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ και κανείς δεν μπορεί να τον υποβαθμίσει θεσμικά. Αναφορικά με το «πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, δεν γνωρίζω τι προβλήματα είχε ο κ. Ζεϊμπέκ με τους προηγούμενους Μουφτήδες. Προφανώς επειδή δεν τους αναγνώριζε ο ίδιος. Αλλά και στα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι εκλεγμένοι στο ελληνικό κοινοβούλιο, υπηρετούν τους θεσμός, όχι τους…παρακρατικούς».
«ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΙΑΣ»
Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ωστόσο ο κ. Ζεΐμπέκ, μίλησε και για την Σαρία, μετά και την τροπολογία, με την οποία πραγματώνεται άμεσα η προαιρετική εφαρμογή της στη Θράκη.
Επ΄αυτού η κ. Ούτση, σχολίασε πως «η προαιρετικότητα της Σαρίας ήταν και δέσμευση του Πρωθυπουργού και εμείς ήμασταν υπέρ της προαιρετικότητας, διότι η χώρα μας είχε φτάσει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατηγορούμενη. Το θέμα είναι ότι το ΠΔ που περιμένουμε αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο ΣτΕ, οπότε πολύ σύντομα θα τελειώσει και το σημαντικό είναι ότι η Σαρία δεν καταργήθηκε, αλλά είναι πλέον κατ΄επιλογή. Κάποιοι μουσουλμάνοι θέλουν να λύνουν τα θέματα προσωπικού δικαίου σύμφωνα με την θρησκεία τους και αυτό είναι κεκτημένο δικαίωμά τους. Η κυβέρνηση σέβεται τα κεκτημένα δικαιώματα, σέβεται όμως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με την προαιρετικότητα αυτή, βάζουμε και ένα τέλος με μια ισορροπία, στην συζήτηση για τον ιερό μουσουλμανικό νόμο».