Χαμηλά η… «μπάλα» από την Τουρκία για το θέμα των δύο Ελλήνων

Ο Σαβ. Καλεντερίδης στην «Θ»: «Η Τουρκία περιμένει τις ελληνικές αντιδράσεις – Περιπλεγμένο και ακανθώδες το ζήτημα…»

Χρ. Ούτση: «Το… φιλότιμο και η φιλιά στα σύνορα, χάθηκαν μετά από αυτό»

 

Για τα πιθανά σενάρια «πιέσεων» με σκοπό να επιτύχουν πολιτικά «ανταλλάγματα» οι Τούρκοι «χρησιμοποιώντας» τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στις Καστανιές του Έβρου, το τι πιθανόν μέλλει γενέσθαι, αλλά τι θα πρέπει να γίνει από ελληνικής πλευράς από εδώ και έπειτα, μιλά αποκλειστικά στην «Θ» ο Γεωπολιτικός Αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης.

Σενάρια τα οποία σχολιάσει από την δική της πλευρά και η Περιφερειακή Εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» για την ΑΜΘ, κ. Χρύσα Ούτση.

02s2ellada_tourkia10-thumb-large

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΘΑ «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ» ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ…»

Ειδικότερα ο Γεωπολιτικός Αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί στην «Θ» ότι «παρότι οι στρατιωτικοί παρεξέκλιναν του δρομολογίου τους, όπως λέγαμε στον Στρατό και πέρασαν για λίγα μέτρα στο τουρκικό έδαφος, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά σχεδίαζε κάτι τέτοιο για να το «χρησιμοποιήσει» για πολιτικούς λόγους και αυτό κάνει αυτήν την στιγμή. Η δικαιοσύνη στην Τουρκία, γνωρίζουμε πως είναι απολύτως χειραγωγημένη και αυτό που θα πρέπει να δούμε να περιμένουμε είναι το εξής: Πρώτα από όλα, όλα τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου, εκτός δύο εφημερίδων που είχαν ένα μικρό «κτύπημα» κάτω δεξιά στο πρωτοσέλιδο, καμία άλλη δεν είχε πρωτοσέλιδο το θέμα. Φαίνεται λοιπόν πως οι Τούρκοι έχουν την πρωτοβουλία, έχουν ομήρους δύο Έλληνες αξιωματικούς, κρατούν «χαμηλά» το θέμα και περιμένουν τις αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά και αναλόγως των αντιδράσεων, θα βάζουν θέματα στο «τραπέζι» για διαπραγμάτευση. Θα «χρησιμοποιήσουν» δηλαδή τους δυο αυτούς ανθρώπους για να πετύχουν πολιτικά «ανταλλάγματα». Ασφαλώς πιστεύω ότι θα τεθεί το θέμα των «οκτώ», αν κα η λέξη «ανταλλαγή» ίσως να μην είναι η σωστή. Δηλαδή αν η Ελλάδα θεωρήσει ότι μια πολύμηνη ή πολύχρονη των δύο αξιωματικών μας στην Τουρκία, δημιουργεί είτε εθνικό είτε πολιτικό πρόβλημα, τότε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει μια διαπραγμάτευση επάνω σε αυτό το ζήτημα. Από εκεί και μετά, υπάρχουν τα ζητήματα των οπαδών – στελεχών του Φετουλάχ Γκιουλέν που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ίσως να τεθεί και αυτό το θέμα σε διαπραγμάτευση και από εκεί και μετά μπορεί να πάμε και σε πιο «χοντρά» ζητήματα που σχετίζονται με την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κ.α. Αυτή είναι μια εκτίμηση, διότι ακόμη η Τουρκία δεν έχει δείξει τις προθέσεις της. Έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, κρατά χαμηλά το θέμα, περιμένει τις ελληνικές αντιδράσεις και αναλόγως θα βάλει τα θέματα στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων».

ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

«ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΗΜΑ Η NAVTEX ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ…»

Ερωτηθείς για την νέα  NAVTEX, με την οποία η Άγκυρα στην ουσία «δεσμεύει» όλο το Καστελόριζο και εξακολουθεί να προκαλεί με τις αποφάσεις της και να επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει την ένταση στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιώτες, ο κ. Καλεντερίδης σημειώνει ότι «το περιστατικό αυτό δεν σχετίζεται με την σύλληψη. Αυτό είχε να κάνει με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Η Τουρκία βλέπει ότι παίζει μεγάλο ενεργειακό «παιχνίδι», στο οποίο οι ίδιοι είναι αποκλεισμένοι και εκτιμώ ότι θα προσπαθήσει να κάνει κινήσεις είτε σε επίπεδο δέσμευσης θαλάσσιων περιοχών είτε σε επίπεδο επιθετικής ναυτικής παρουσίας σε τέτοιες περιοχές για να μπορέσει να πάρει θέση στο «τραπέζι» που μοιράζεται αυτός ο πλούτος και να είναι παρούσα σε αυτό το ενεργειακό παιχνίδι που αν το πετύχει αυτό, φυσικά θα έχει και άλλα γεωπολιτικά αλλά και πολιτικά οφέλη».

2383875

«ΠΕΡΙΠΛΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ…ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΝ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ…»

Σε ο,τι αφορά την στάση με την οποία θα μπορούσε να αντιδράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελληνική πλευρά για το θέμα των δύο στρατιωτικών, ο γεωπολιτικός αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης, σημειώνει πως «πρώτα από όλα αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, κυβέρνηση, πολιτικοί και πολίτες, είναι να μην ρίχνουμε ευθύνες στους δύο φυλακισμένους γιατί είναι πράγματι αυτοκαταστροφικό, την στιγμή που δύο άνθρωποι βρίσκονται στην τουρκική φυλακή, εμείς να ψάχνουμε να βρούμε ενόχους για να επιρρίψουμε ευθύνες. Ούτε στην στρατιωτική ιεραρχία πιστεύω πως αυτήν την στιγμή πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες. Ο,τι έγινε, έγινε εκεί και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Άρα από την μια πλευρά θα πρέπει να έχουμε μια αυτοσυγκράτηση όλοι μας απέναντι στο ζήτημα, μια ψυχραιμία, να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για αυτούς τους δύο ανθρώπους που είναι στην φυλακή και από την άλλη να γίνει πραγματικά ο,τι είναι δυνατόν από πλευράς νομικής υποστήριξης για να υποστηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Από εκεί και μετά όμως πιστεύω ότι το ζήτημα είναι και περιπλεγμένο και ακανθώδες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, μέρος της οποίας πρέπει να είναι η επιθετικότητά της στην Κύπρο, στο Αιγαίο αλλά και η διαχείριση αυτού του προβλήματος. Πάντως εάν η Τουρκία το «τραβήξει» δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε (χωρίς να έχω πληροφορίες για κάτι τέτοιο) ότι και η Ελλάδα θα επιδιώξει να κάνει ένα ισοδύναμο «χτύπημα», να βρει τρόπο να συλλάβει κάποιους Τούρκους αξιωματικούς ή ανθρώπους που δουλεύουν για το τουρκικό κράτος, που δεν έχουν ασυλία, να συλληφθούν, να κατηγορηθούν και τότε να έχουμε ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για να διαχειριστούμε αυτήν την υπόθεση».

ΟΥΤΣΗ ΧΡΥΣΑ

«ΜΟΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ…»

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» για την ΑΜΘ, κ. Χρύσα Ούτση, αναφέρει ότι «η εκτίμησή μου, βάσει των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων της Τουρκίας, είναι ότι όντως βάζουν επικοινωνιακά στο «παιχνίδι» και την έκδοση των «οκτώ» και τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν και όλα τα παραπάνω, αλλά το θέμα είναι πως μόνο επικοινωνιακά και για εσωτερική «κατανάλωση» μπορούν να τα βάλουν, διότι αυτά δεν μπορούν να τεθούν και να πραγματοποιηθούν σε πολιτικοδιπλωματική διάσταση, καθώς ακόμη και να τεθούν, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει, να «ανταλλάξει» του οκτώ, διότι αυτοί είναι στην χώρα μας με απόφαση του Αρείου Πάγου και πέραν αυτού αν έκανε κάτι τέτοιο η Ελλάδα, είτε με αυτούς είτε με τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν θα σέβονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που βάσει του Συντάγματός και του πολιτισμού της έχει πρωτεύων τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, οπότε αυτά δεν θα μπορούσαν ποτέ, ακόμη και να τεθούν σε πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο, να πραγματοποιηθούν».

ImageHandler

«ΤΟ…ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ»

«Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, είναι ένας άνθρωπος που έχει και την εμπειρία και την γνώση. Έχει την εμπειρία γιατί έχει την γνώση. Διαβάζει και πληροφορείται θέματα σε διεθνές επίπεδο. Η δική μου εκτίμηση, δεν μπορεί να είναι στο επίπεδο του κ. Καλεντερίδη, αλλά είναι μια εκτίμηση μιας θρακιώτισσας που βιώνει κάποια πράγματα και έχει και μια άποψη. Η άποψή μου είναι ότι αν μέχρι χθες στα σύνορά μας υπήρχε ένα φιλότιμο και μια «φιλία» (γιατί όταν ο Έλληνας στρατιώτη έβγαινε στα σύνορα συναντούσε τον Τούρκο στρατιώτη) πλέον με τις κινήσεις αυτές χάθηκε αυτό» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες θα είναι πιο προσεκτικοί, πιο «καχύποπτοι» και πλέον μπαίνουμε σε μια άλλη διάσταση στο θέμα των συνόρων. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε την τελική κατηγορία που θα αποδώσουν στους Έλληνες στρατιωτικούς, γιατί ακόμη δεν την γνωρίζουμε. Είδαμε ότι απορρίφθηκε το αίτημα της χώρας μας να διαμένουν στην Πρεσβεία μέχρι να γίνει η δίκη και βλέπουμε από μεριάς της χώρας μια κινητοποίηση σε όλα τα διπλωματικά μέσα «πίεσης». Το θέμα έχει λάβει διεθνή διάσταση γιατί η Τουρκία και η Ελλάδα, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα είναι πλέον: Η Τουρκία και η Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον ξεκαθάρισε το πώς έγινε το γεγονός, διότι είδαμε κάτι κατάπτυστα σενάρια που προσβάλλανε αυτά τα παιδιά και περιμένουμε την εξέλιξη με την αγωνία φυσικά που έχουμε όλοι».