Η οικονομική στενότητα οδήγησε στις σπιτικές παρασκευές – «Καθισμένη» και η ζήτηση στα αρτοσκευάσματα
Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης Μ. Μαλλιαρουδάκη μιλά στην «Θ»
Χαμηλή «πτήση» και για τα πασχαλινά τσουρέκια (τουλάχιστον μέχρι τι μεσημέρι της Μ. Πέμπτης) από τα αρτοποιεία της «γειτονιάς» καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλές νοικοκυρές να τα φτιάχνουν με τα «χεράκια» τους. Ωστόσο «καθισμένη» είναι και η ζήτηση στα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα, όπως επισημαίνει στην «Θ» η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη η οποία μιλά παράλληλα και για τις τιμές, ενώ δεν παραλείπει να δώσει και την δική της συμβουλή στις νοικοκυρές σχετικά με τα τσουρέκια.
«ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ – ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑΣ»
Ειδικότερα η ίδια αναφέρει επακριβώς ότι «κάθε χρόνο είναι και περισσότερες οι νοικοκυρές που φτιάχνουν μόνες τους τα κουλούρια και τα τσουρέκια για το Πάσχα και είναι λογικό μέσα στα πλαίσια της οικονομικής στενότητας (και των εθίμων, αν και τα έχουμε ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια οι περισσότεροι). Η αγορά είναι μουδιασμένη. Δεν έχει μεγάλη κίνηση, αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη ασφαλή συμπεράσματα, καθώς οι καταναλωτές βγαίνουν την τελευταία ημέρα για να κάνουν τα ψώνια για το τραπέζι τους. Κάθε χρόνο όμως η ζήτηση στα τσουρέκια έχει μια μικρή πτώση. Οι τιμές κυμαίνονται εδώ και πολλά χρόνια στα ίδια επίπεδα. Μείωση τιμών ίσως και να έχουμε, αλλά αυξητική τάση σε καμία περίπτωση».
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ»
Αναφορικά με τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα, η ίδια τονίζει ότι «η κατάσταση αποτυπώνεται παντού το ίδιο. Υπάρχει μια σταθερή μικρή πτώση κάθε χρόνο που συνεχίζεται και αυτό είναι το ανησυχητικό».
«ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑ ΥΛΙΚΑ»
Αναφορικά με το μυστικό για το…επιτυχημένο τσουρέκι, η κ. Μαλλιαρουδάκη σημειώνει ότι «το τσουρέκι δεν θέλει άγχος. Πολλές φορές υπερβάλλουμε μην τυχόν και συμβεί τίποτε και δεν φουσκώσει. Δεν θέλει πολύ άγχος αλλά δεν θέλει και υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότερες νοικοκυρές, βάζουν πολύ ζεστό το γάλα για να φουσκώσει η μαγιά με αποτέλεσμα να την κάψουν. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στην θερμοκρασία του σώματος και λίγο παραπάνω. Όχι όμως ζεστά».