«Χάνουμε το δάσος» στα μαραθώνια συμβούλια του Δήμου Ξάνθης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Φλυαρίες και μικροπολιτική στα «εκτός ημερησίας», αναβάλλουν τα σημαντικά για τους πολίτες «εντός ημερησίας»…

Γ. Μπούτος και Χρ. Παπαθεοδώρου, μιλούν στην «Θ»

 

Φλυαρίες, «φούσκες», μικροπολιτική, κινήσεις εντυπωσιασμού, κόντρες και στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, «πρωταγωνιστούν» δυστυχώς κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εν είδει ερωτήσεων ή «εκτός ημερησίας», με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για ουσιώδη θέματα και ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, των ουσιαστικών προβλημάτων αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, τα οποία αναγκαστικά αναβάλλονται – μετά από 3,4 ή και 5 ώρες συνεδρίασης – για επόμενες συνεδριάσεις.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Μπούτος, καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου.

 

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ «ΕΚΤΟΣ» – ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η…ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ειδικότερα ο κ. Μπούτος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Τα εκτός ημερήσιας θέματα, είναι θέματα που άπτονται της γρήγορης απόφασης και θέματα σοβαρά ή επείγοντα, ασχέτως που αν πολλές φορές δεν είναι έτσι, ενώ θα όφειλαν να είναι έτσι.  Ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου – το είχα αναφέρει όσο ήμουν πρόεδρος πριν την αναρρωτική και τον είχα εφαρμόσει αυστηρά –  προβλέπει αυστηρά μια ώρα ώστε να συζητηθούν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και οι ερωτήσεις των επικεφαλής ή των δημοτικών συμβούλων προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο ή κάποιον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Αυτό που είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν να εκτραχυνθεί λίγο η κατάσταση (και με τον κ. Σαββίδη που επειδή ενδεχομένως δεν γνώριζε ή επειδή ήταν άπειρος ως προς την διαχείριση της κουβέντας, όπως συνέβη και σε εμένα κατά τις πρώτες συνεδριάσεις, καλή τη θέληση και για λόγους δημοκρατίας, πλουραλισμού, γόνιμης συζήτησης) αλλά δεν μπορεί να σπαταλούνται (όπως είδαμε στο προτελευταίο συμβούλιο) 4.5 – 5 ώρες μόνο και μόνο για ανακοινώσεις και συζητήσεις φιλολογικές ως επί τω πλείστον τις περισσότερες φορές, χωρίς ιδιαίτερο νόημα και ουσία. Απλά για αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση και για αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και γενικόλογες συζητήσεις είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης είτε από την πλευρά της συμπολίτευσης. Δεν κατηγορώ μόνον την αντιπολίτευση, αλλά το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής πάντα τον πρόεδρο, γιατί αυτός πρέπει να διεξάγει την κουβέντα και να θέσει τους κανόνες που ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ, άρα δεν είναι άμοιρος ευθυνών ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο εκάστοτε προεδεύων. Ας μην ρίχνουμε την ευθύνη μόνον στους άλλους.

Πολλές φορές παρατηρείται να δημιουργείται θέμα κατά την ώρα των ανακοινώσεων ή των ερωτήσεων ή και σπάνια σε κάποιο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα (μπορώ να σας πω ότι από τα τελευταία 20 ΔΣ, να είχε κάποια εκτός ημερήσιας σε 3-4-5). Το ζήτημα είναι ότι αναλώνεται ο χρόνος για μια στείρα αντιπολίτευση και ευθύνη έχει και η συμπολίτευση και πρωτίστως ο πρόεδρος ή ο εκάστοτε προεδρεύων που αφήνει αυτήν την κουβέντα. Στην αρχή και εγώ την άφηνα προς χάριν του γόνιμου διαλόγου και της γόνιμης συζήτησης, αλλά αφού είδα ότι πολλές φορές είχε εκταχυνθεί, είχα αρχίσει να κάνω πιστή εφαρμογή του κανονισμού που προβλέπει ρητά μία ώρα για  ανακοινώσεις, ερωτήσεις και για «εκτός» θέμα, εάν υπάρχει. Όχι να αναλώνεται επί ώρες το δημοτικό συμβούλιο για στείρα αντιπολίτευση και αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή των επικεφαλής των παρατάξεων, με αποτέλεσμα να μην μένει χρόνος για να συζητηθούν θέματα ή να δημιουργούνται παρεξηγήσεις για την παρεξήγηση ώστε να αποχωρούν κάποιοι συνδυασμοί και όπου χρειάζεται να έχεις «αυξημένη πλειοψηφία» για να περάσει ένα θέμα, να μην υπάρχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, να το ψηφίσουν ή να το καταψηφίσουν, δικαιολογημένα.

 

ΑΔΟΚΙΜΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ…15 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – ΜΕ ΘΛΙΒΟΥΝ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Επιπλέον ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, σημείωσε ότι:

Είναι τελείως αδόκιμο να υπάρχουν θέματα που χρειάζονται 21 θετικές ψήφους για να περάσουν και στην αίθουσα του ΔΣ να παραβρίσκονται μόλις 10-12-15 Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι άλλοι να έχουν αποχωρήσει είτε δηλώνοντάς το διαμαρτυρόμενοι για κάποιο λόγο, είτε να έχουν αποχωρήσει χωρίς λόγο. Έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε θέματα που άπτονται της εξυπηρέτησης του πολίτη ή γενικότερα θέματα που αλλάζουν την μορφή της πόλης και πολλά πράγματα. Και δεν ακούμε όμως και τον αντίλογο της αντιπολίτευσης, δηλαδή το γιατί δεν είναι εκεί για να το καταψηφίσει ή γιατί δεν είναι εκεί να το υπερψηφίσει αν συμφωνεί. Εγώ, δεν είμαι πρόεδρος της συμπολίτευσης αλλά πρόεδρος όλου του ΔΣ και το έχω αποδείξει πάμπολλες φορές, αφαιρώντας ακόμη και τον λόγο και από τον Δήμαρχο και Αντιδημάρχους κλπ, ακούω – για ένα λεπτό όπως προβλέπει ο κανονισμός – τον λόγο για τον οποίο έχει θιχθεί κάποιος επί προσωπικού και αν κρίνω ότι υπάρχει, του δίνω τον λόγο για άλλα δύο λεπτά, κ.ο.κ. Τέλος, οι αποχωρήσεις είναι μια άλλη συμπεριφορά που με θλίβει βαθύτατα, είτε επίσημες αποχωρήσεις (διαμαρτυρόμενοι για κάτι) είτε ανεπίσημες. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν έχουμε σοβαρή αντιμετώπιση και δεν έχουμε και ευθύνη της θέσης που έχουμε αναλάβει. Εκεί ο πολίτης μας έστειλε για να επιλύουμε θέματα και για να δουλεύουμε για αυτόν. Είμαστε υπηρέτες των πολιτών και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν το έχουν καταλάβει.  Θλίβομαι για αυτό…

ΑΝΑΛΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ο μόνος χώρος που έχουν στην διάθεσή τους οι περιφερειακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να αναδείξουν τον όποιο ρόλο τους και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα ζητήματα ολόκληρης της περιφέρειας. Εκμεταλλεύονται λοιπόν την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, προκειμένου να φέρουν είτε επερωτήσεις είτε εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να καθορίσουν – κατά κάποιο τρόπο – μια δική τους ατζέντα όσον αφορά στις προτεραιότητες και στους άξονες επάνω στους οποίους θα έπρεπε να προχωρήσει το έργο της περιφέρειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις του ΠΣ να είναι πολύ μεγάλες σε χρονική διάρκεια και ταυτόχρονα να αναλωνόμαστε σε δηλώσεις και σε κινήσεις εντυπωσιασμού εκ μέρους των συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δείξουν προς τα έξω (προφανώς προς το εκλογικό τους κοινό) ότι κριτικάρουν την Περιφερειακή Αρχή, ότι ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στο έργο της και ότι – αν μη τι άλλο – είναι αυτή που ελέω και απλής αναλογικής, καθορίζουν την ατζέντα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ουσιαστικά αποβαίνει εις βάρος των πολιτών της περιφέρειας, αφού είναι λογικό ότι παρακωλύει την ταχεία διεκπεραίωση του έργου, όπως αυτό καθορίζεται από την Περιφερειακή Αρχή. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές δίνει την εντολή σε μια παράταξη να διοικήσει και από εκείνη την ώρα και μετά, τους άξονες επάνω στους οποίους θα διοικήσει η εκάστοτε περιφερειακή αρχή, τους καθορίζει εκείνη και μόνο εκείνη. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει μια μεγαλύτερη κατανόηση όσον αφορά στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μιας ημερήσιας διάταξης, η οποία καταρτίζεται από την διοίκηση με βάση τις προτεραιότητες που αυτή θέτει.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ – Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ, ΤΙΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Επιπλέον ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι:

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι για να έρθει μια εισήγηση σε ένα Δημοτικό ή σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την κατάλληλη προεργασία που θα έχει κάνει η  αντίστοιχη υπηρεσία (δηλαδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειάς μας). Αυτό έρχεται ως απάντησε σε κάτι που ακούστηκε στο τελευταίο ΠΣ και λέει ότι «θα πρέπει να συνεδριάζουμε πιο συχνά». Τούτο όμως δεν είναι εφικτό, διότι εμείς δεν προγραμματίζουμε ποτέ συνεδρίαση με βάση το τι θέλει να πει ο καθένας περιφερειακός σύμβουλος. Προγραμματίζουμε τις συνεδριάσεις ανάλογα και με την ωριμότητα των εισηγήσεων εκ μέρους των αντίστοιχων υπηρεσιών και φυσικά η ημερήσια διάταξη είναι εναρμονισμένη και στις πάρα πολλές – κατά καιρούς – υπηρεσιακές ανάγκες που τίθενται από τους υπαλλήλους μας, οι οποίοι ουσιαστικά είναι το διοικητικό υποστηρικτικό προσωπικό του Περιφερειάρχη και ολόκληρης της Περιφερειακής Αρχής.

Πολλές φορές λοιπόν, ο εντυπωσιασμός που θέλουν να προκαλέσουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποβαίνει εις βάρος των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και του έργου που προσπαθεί να προωθήσει η Περιφερειακή Αρχή. Θα έπρεπε ο κανονισμός του ΠΣ να είναι ακόμη πιο «σφικτός» και ακόμη πιο «αυστηρός». Εμείς δεν λέμε «όχι» στον έλεγχο εκ μέρους της αντιπολίτευσης, δεν λέμε «όχι» στην κριτική και δεν λέμε «όχι» ούτε στην πρωτοβουλία που θα ήθελε να λάβει οποιαδήποτε παράταξη για να αναδείξει μια αναγκαιότητα του τόπου. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι ο «κανόνας» και όχι η «εξαίρεση». Ο κανόνας είναι ότι η ίδια η περιφερειακή αρχή, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της, είναι αυτή που καθορίζει τους άξονες, τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Και δυστυχώς, στο ΠΣ έχουμε δει κατά καιρούς πάρα πολλά πράγματα από αυτά που αναφέρω, ελέω απλής αναλογικής, να καταστρατηγούνται.