Χαρ. Ευστρατίου: «Δυστυχώς ο κάθε εργαζόμενος κοιτάζει τον δικό του μικρόκοσμο – Προσωπικές πλέον οι ευθύνες»

Μόνη της η ΑΔΕΔΥ στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση – Μοναχικός και χωρίς διοίκηση ο δρόμος της ΓΣΕΕ

«Δεν υπάρχει συνεργασία ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ αυτήν την χρονική στιγμή – Το πρόβλημα είναι οι κοινωνικοί εταίροι» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, η πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, η δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τους βασικούς «άξονες» της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, που κάλεσε με την σειρά της τα πρωτοβάθμια σωματεία «σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση και δεν είναι τίποτα άλλο παρά από τη συνέχιση των μνημονικών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%».

Μια κινητοποίηση, τα ποσοστά συμμετοχής της οποίας προδιαγράφονταν «αποκαρδιωτικά» από την γνωστοποίησή της ακόμη, αφού συν τοις άλλοις φαίνεται να «τραβούν» χωριστούς δρόμους τα τριτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφού το τελευταίο διάστημα η ΓΣΕΕ δεν «συμπλέει» με την ΑΔΕΔΥ.

«ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΣΕΕ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου ο οποίος ανέφερε ότι «δυστυχώς αυτήν την χρονική στιγμή δεν υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε αυτό πιστεύω ότι φταίνε οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργάνων. Από ότι έχω μάθει και από όσα μου έχει πει ο πρόεδρος κ. Πάιδας, η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει την συνεργασία της ΓΣΕΕ, αλλά αυτήν την στιγμή η ΓΣΕΕ (επειδή έχει προβλήματα με την εκλογική διαδικασία και το προεδρείο) δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία γιατί το μόνο που έχει είναι η προκήρυξη των εκλογών καθώς έχει «ειδική διοίκηση» από τα δικαστήρια. Οι δρόμοι συγκλίνουν. Το θέμα όμως είναι ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει εκλεγμένη διοίκηση. Είναι μια διοίκηση που έχει οριστεί από τα δικαστήρια με μοναδικό σκοπό να κάνει το επόμενο συνέδριο ώστε να εκλεγεί η κανονική διοίκηση. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Επίσης με την νέα νομοθεσία του 50+1, τα Εργατικά Κέντρα δεν μπορούν να προκηρύξουν από μόνα τους απεργία και ως εκ τούτου η μόνη εκλεγμένη διοίκηση είναι η ΑΔΕΔΥ. Το πρόβλημα δεν είναι με την ΓΣΕΕ, αλλά με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους». Ενώ είχαμε δει ότι την προηγούμενη φορά πως είχε γίνει η «κοινωνική συμμαχία» στην οποία ήταν μαζί μας επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, βιομηχανικοί σύλλογοι κλπ, αυτήν την χρονική στιγμή ο καθένας τραβά έναν «μοναχικό» δρόμο και κοιτά τα δικά του κλαδικά συμφέροντα».

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ…ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ»

«Φυσικά είναι χαμηλά τα ποσοστά συμμετοχής και θα υπάρχουν χαμηλότερα. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει και αλλάζει. Ο κάθε εργαζόμενος κοιτάζει τον δικό του «μικρόκοσμο». Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτά τα μέτρα έχουν ως απώτερο σκοπό την κοινωνική «δάρθρωση» του κάθε κλαδικού σωματείου και την συρρίκνωση όλων αυτών. Δυστυχώς έχουμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, χωρίς να τα υπολογίσουμε και χωρίς να αντιδράσουμε. Έχουν περάσει πάρα πολλοί αντεργατικοί νόμοι, έχουν κοπεί όλα τα δικαιώματα που είχαμε κερδίσει εδώ και χρόνια και δεν αντέδρασε κανένας. Ο κόσμος πλέον, έχει περάσει στον κόσμο ότι και να «ξεσηκωθούμε» δεν θα γίνει κάτι και απαξιώνεται η συμμετοχή στην απεργία» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «αυτό ωστόσο, πέρα από την συνολική διοίκηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ευθύνεται και ο καθένας μας προσωπικά. Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας προσωπικά τι συμμετοχή έχει για όλα αυτά τα μέτρα που έχουν περάσει. Όταν κανένας από εμάς, δεν είχε αντιδράσει για όλα αυτά παρά μονάχα «φωνάζει» κάθε φορά από τον καναπέ, ο καθένας έχει και την προσωπική του ευθύνη. Εμείς ως Νομαρχιακό Τμήμα της Ξάνθης ποτέ δεν κάναμε πίσω. Είμαστε πάντα «μπροστάρηδες» σε απεργία και τιμούμε την ψήφο των ανθρώπων που μας έχουν «βγάλει» μπροστά για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Από εκεί και πέρα όμως, ένας «στρατηγός» δεν μπορεί να πολεμήσει ποτέ μόνος του, αν δεν έχει και τον ανάλογο «στρατό». Δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία, πλέον, ο καθένας δεν κοιτάζει το γενικό σύνολο, αλλά το προσωπικό του συμφέρον. Κοιτάζοντας ωστόσο το προσωπικό συμφέρον, χάνουμε το συνολικό συμφέρον».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ – ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ»

Κλείνοντας αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ. Ευστρατίου σημειώνει ότι «σίγουρα δεν είναι το ασφαλιστικό που περιμέναμε. Δεν το έχω διαβάσει αναλυτικά καθώς περιμένουμε να έρθουν για να μας ενημερώσουν το επόμενο διάστημα κάποιοι εργατολόγοι από την ΑΔΕΔΥ. Υπάρχουν κάποιες «φωνές» που λένε ότι είναι καλύτερο από το προηγούμενο και κάποιες άλλες που αναφέρουν ότι είναι χειρότερο. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε για να υπάρχει καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα για την χώρα. Γιατί πέρα από το ασφαλιστικό, υπάρχει και το θέμα της δημόσιας υγείας της χώρας, για το οποίο κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει βγει «μπροστά». Δεν είναι κατάσταση αυτή με την δημόσια υγεία όταν οι εργαζόμενοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κανείς αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να πάει στον γιατρό αν δεν πληρώσει από την «τσέπη» του. Θα τονίσω ωστόσο και πάλι, ότι ο καθένας έχει και τις προσωπικές του ευθύνες. Οι ευθύνες πλέον είναι προσωπικές και όχι συλλογικές. Όταν ο καθένας από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή ο αυτοαπασχολούμενος κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του βλέποντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο ιντερνετ, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του».